Skip to main content

Στην Κίνα ύστερα από 9 χρόνια η LaLiga

Το ισπανικό πρωτάθλημα έφτασε σε deal μετά από μια ταραχώδη περίοδο κάλυψης τις τελευταίες περιόδους

Η ισπανική Λίγκα υπέγραψε συμφωνία με την China Media Group (CMG), καθώς το πρωτάθλημά της συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία του στην ασιατική χώρα μετά από μια ταραχώδη περίοδο κάλυψης τις τελευταίες περιόδους.

Η LaLiga επιστρέφει λοιπόν στον κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την CMG που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Η νέα συμφωνία θα καλύπτει τουλάχιστον τη σεζόν 2024-25 και περιλαμβάνει δύο αγώνες σε ελεύθερη μετάδοση ανά αγωνιστική εβδομάδα, σε CCTV5 και CCTV5+, ενώ ταυτόχρονα τα παιχνίδια θα μεταδίδονται και στην εφαρμογή CMG Mobile.

Η LaLiga έπρεπε να θέσει σε εφαρμογή νέα διανομή στην Κίνα πριν από δύο χρόνια, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα δικαιώματα ψηφιακών μέσων με την εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ Super Sports Media.

Στις αρχές του περασμένου έτους διέκοψε τη μετάδοση της υπηρεσίας ροής OTT LaLiga Plus που είχε δημιουργηθεί στην Κίνα μόλις έξι μήνες πριν. Το LaLiga Plus διέκοψε τις εκπομπές έξι μήνες μετά τη μακροπρόθεσμη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Streamline Media Technology.

Τότε, οι Ισπανοί είχαν ανακοινώσει ότι οι εκπομπές έληξαν «για λόγους πέραν του ελέγχου της διοργάνωσης» και «λόγω προβλημάτων που δεν σχετίζονται» με το πρωτάθλημα.

Η LaLiga είχε επίσης συνομιλίες με το CCTV σχετικά με μια γραμμική συμφωνία δικαιωμάτων που θα ξεκινούσε το 2022, αλλά οι συζητήσεις τελείωσαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Η χθεσινή ανακοίνωση συνέπεσε με την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Κίνα, ως μέρος επίσημης ισπανικής αντιπροσωπείας.

Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, παρακολούθησε εκδηλώσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ και συμμετείχε στο Επιχειρηματικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Κίνας-Ισπανίας, του οποίου η LaLiga είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας.

Σύμφωνα με την Λίγκα, το πρόσφατο μνημόνιο θα «οδηγήσει τις στρατηγικές ποδοσφαιρικές ανταλλαγές» μεταξύ των δύο χωρών και θα θέσει «τα θεμέλια για στενότερη συνεργασία» μεταξύ της CMG και της LaLiga.

«Η Κίνα παραμένει μια βασική αγορά για τη LaLiga και είμαστε ενθουσιασμένοι που μεταφέρουμε το μοναδικό πάθος και τον ενθουσιασμό του πρωταθλήματός μας στους Κινέζους οπαδούς μέσω μιας από τις πιο σημαίνουσες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης στη χώρα», δήλωσε ο Τέμπας.

«Η συνεργασία ευθυγραμμίζεται επίσης τέλεια με τις ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες της Ισπανίας να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Κίνα και πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία γεφυρών και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης».

Τα διεθνή δικαιώματα μετάδοσης της LaLiga πωλούνται από την Mediapro.

naftemporiki.gr