Skip to main content

Η Panasonic τερμάτισε τη χορηγία με τη ΔΟΕ

Ο ιαπωνικός τιτάνας των ηλεκτρονικών ολοκληρώνει μια συνεργασία 37 ετών

Ο ιαπωνικός κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών Panasonic ανακοίνωσε ότι δεν θα επεκτείνει τη χορηγία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πέραν του τρέχοντος έτους.

Η Panasonic ανέφερε ότι «ελέγχει συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εξελίσσεται η χορηγία με ευρύτερους λόγους διαχείρισης». Μετά την επανεξέταση και την διαβούλευση με τη ΔΟΕ, συμφωνήθηκε αμοιβαία να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό της.

Η Panasonic υποστηρίζει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες με τις τεχνολογίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η τελευταία ανανέωση του συμβολαίου της με τη ΔΟΕ έγινε το 2014.

Η γιαπωνέζικη φίρμα έγινε για πρώτη φορά ένας από τους εταίρους της ΔΟΕ το 1987. Αν και δεν είναι σαφές πόσο άξιζε η ατομική χορηγία της, το πρόγραμμα συνεργασίας TOP, που αποτελείται από 15 εταιρείες, είναι γνωστό ότι συνεισέφερε περίπου το 30% εκατό των εσόδων της ΔΟΕ (7,6 δις δολάρια) κατά τον τελευταίο τετραετή κύκλο, που ισοδυναμεί με 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι η ιαπωνική εταιρεία Toyota επρόκειτο επίσης να τερματίσει την κορυφαία χορηγία της μετά το Παρίσι 2024. Το συμβόλαιο της Toyota ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 835 εκ. δολάρια και λέγεται ότι ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία της ΔΟΕ τη στιγμή που υπογράφηκε, το 2015.

«Η ΔΟΕ κατανοεί και σέβεται πλήρως ότι ο όμιλος Panasonic πρέπει να προσαρμόσει την επιχειρηματική στρατηγική του. Ως εκ τούτου, αυτή η συνεργασία τελειώνει με σεβασμό και φιλικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Από την πλευρά του, ο Κουσούμι πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή που υποστηρίξαμε το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο για άλλη μια φορά φέτος στο Παρίσι με την τεχνολογία αιχμής, τα προϊόντα, το διοικητικό προσωπικό κι άλλες λειτουργικές υπηρεσίες του ομίλου».

Άλλοι τρεις κορυφαίοι εταίροι, οι Atos, Bridgestone και Intel, δεν έχουν ακόμη δηλώσει εάν σκοπεύουν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους με τη ΔΟΕ. Και οι τρεις συμφωνίες λήγουν φέτος.