Skip to main content

Η Μάντσεστερ Γ. ανακοίνωσε καθαρή ζημία 113 εκ. λιρών

Ο σύλλογος του Ολντ Τράφορντ ήταν κερδοφόρος για τελευταία φορά το 2019

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημείωσε καθαρή ζημία 113,2 εκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023-24, παρά τα έσοδα ρεκόρ, αποκαλύπτουν οι λογαριασμοί της ομάδας του Ολντ Τράφορντ για ολόκληρη τη χρονιά.

Στα οικονομικά αποτελέσματα που καθορίζουν την κλίμακα του καθήκοντος του συνιδιοκτήτη Σερ Τζιμ Ράτκλιφ να εξισορροπήσει τα βιβλία του συλλόγου, η Γιουνάιτεντ σημείωσε την πέμπτη συνεχόμενη απώλεια για ολόκληρο το έτος, εν μέρει λόγω της αυξημένης επένδυσης στην ανδρική ομάδα.

Ο σύλλογος του Ολντ Τράφορντ ήταν για τελευταία φορά κερδοφόρος το 2019. Υπό τη νέα συνιδιοκτησία με επικεφαλής τον Ράτκλιφ, έχει ξεκινήσει μια σειρά μέτρων μείωσης του κόστους για να τεθεί ο σύλλογος σε μια πιο βιώσιμη οικονομική βάση.

Η Γιουνάιτεντ ξόδεψε συνολικά 47,8 εκατομμύρια λίρες σε έκτακτες δαπάνες, που σχετίζονται με τη διαδικασία στρατηγικής αναθεώρησης η οποία οδήγησε στο μειοψηφικό μερίδιο του Ράτκλιφ. Ο σύλλογος έχει ξεκινήσει από τότε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, περικόπτοντας 250 θέσεις εργασίας.

Εκτός από την καθαρή απώλεια, η ζημιά της Γιουνάιτεντ προ φόρων ανήλθε στα 130,7 εκατομμύρια λίρες. Τα κέρδη ή οι ζημίες ενός συλλόγου προ φόρων είναι το σημείο εκκίνησης για τους κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας της Premier League (PSR).

Σύμφωνα με το PSR, οι σύλλογοι μπορούν να υποστούν απώλειες που δεν υπερβαίνουν τα 105 εκατομμύρια λίρες σε μια περίοδο τριών ετών. Η συνολική απώλεια προ φόρων της Γιουνάιτεντ, σε σχέση με τον τριετή κύκλο PSR της περασμένης σεζόν, ανέρχεται σε 312,9 εκατομμύρια λίρες.

Το PSR επιτρέπει στους συλλόγους να προσθέτουν στις δαπάνες τα έξοδα για την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής, το γυναικείο ποδόσφαιρο και την κοινοτική εργασία, μεταξύ άλλων τομέων, για να τους βοηθήσει να βρεθούν κάτω από το μέγιστο όριο των 105 εκατομμυρίων λιρών.

Για τον κύκλο της περασμένης σεζόν, οι σύλλογοι μπορούν επίσης να προσθέσουν απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία της Covid-19 κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22, η πρώτη από τα τρία υπό εξέταση χρόνια.

Η Γιουνάιτεντ ισχυρίζεται ότι παραμένει αφοσιωμένη και συμμορφώνεται με τους κανόνες δαπανών της Premier League και της UEFA.

Η καθαρή απώλεια 113,2 εκατομμυρίων λιρών της Γιουνάιτεντ καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι έγραψε έσοδα ρεκόρ για ολόκληρο το έτος, ύψους 661,8 εκατομμυρίων λιρών, λόγω των αυξήσεων στα έσοδα από τις εκπομπές και τις ημέρες των αγώνων της.

Ο Ομάρ Μπεράντα, διευθύνων σύμβουλος της Γιουνάιτεντ, δήλωσε: «Εργαζόμαστε για μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα και κάνουμε αλλαγές στις δραστηριότητές μας για να τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές, για να διασφαλίσουμε ότι κατευθύνουμε τους πόρους μας για τη βελτίωση της απόδοσης εντός του γηπέδου».

naftemporiki.gr