Skip to main content

Οι συνιδιοκτήτες της Τσέλσι «αξιολογούν» αν θα εξαγοράσουν ο ένας τον άλλον

Μπόιλι και Clearlake Capital είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου εν μέσω ρήξης σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου

Ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Clearlake Capital, κατέχει το 61,5% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο κατέχει ο Τοντ Μπόιλι. Η σχέση των δύο εταίρων έχει επιδεινωθεί λόγω συγκρούσεων για τη στρατηγική και τώρα αξιολογούν εάν θα εξαγοράσουν ο ένας τον άλλον, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clearlake και ο Αμερικανός επιχειρηματίας ηγήθηκαν του ομίλου που απέκτησε τους «Μπλε» για 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τον Μάιο του 2022.

Η Clearlake με έδρα την Καλιφόρνια κατέχει μερίδιο 61,5%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν εξίσου ο Μπόιλι, ο διευθύνων σύμβουλος της Guggenheim Partners Μαρκ Γουόλτερ και ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Χάνσγιοργκ Βις.

Η σχέση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω διαφορετικών απόψεων σχετικά με την πολιτική μεταγραφών του συλλόγου, τις χαμηλές επιδόσεις στον αγωνιστικό χώρο και την αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος στην κατασκευή ενός νέου γηπέδου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Τσέλσι κέρδισε 19 μεγάλους τίτλους υπό τον προηγούμενο ιδιοκτήτη Ρομάν Αμπράμοβιτς, αλλά, παρά το γεγονός ότι ξόδεψε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στη μεταγραφική αγορά, η νέα ομάδα ιδιοκτησίας δεν κατάφερε να συνεχίσει την επιτυχία του συλλόγου.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Τσέλσι, Κρις Γιούρασεκ, έφυγε από τον σύλλογο μετά από μόλις 15 μήνες και η ανώτερη ηγεσία, η οποία είδε αρκετές αποχωρήσεις, έλαβε διάφορες αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Ενώ τόσο ο Clearlake όσο και ο Μπόιλι παραμένουν αφοσιωμένοι στην Τσέλσι, το ζεύγος φέρεται έτοιμο να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου.

Σύμφωνα με το BBC Sport, η Clearlake δεν θέλει να πουλήσει κανένα από τα μερίδιά της και είναι ανοιχτή στην επέκτασή της, ενώ ο Μπόιλι θέλει επίσης να εξαγοράσει αυτό το μερίδιο και επιθυμεί να δει την κατάσταση να επιλύεται γρήγορα.

Ο Μπόιλι λέγεται ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια λίρες για να κάνει μια προσφορά στον Clearlake που θα έδινε επίσης στην εταιρεία ένα κέρδος από την αρχική επένδυσή της

Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν δικαιώματα αντιστοίχισης κι επιλογές αποκλεισμού εάν στο τραπέζι βρεθούν τρίτα μέρη.

Καθώς ο Μπόιλι δεν θέλει να πουλήσει μόνος του το μερίδιό του στην Clearlake, η εταιρεία θα έπρεπε επίσης να εξαγοράσει τους Βις και Γουόλτερ με συνολικό κόστος άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών (2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να μπορέσουν και οι δύο να αποκομίσουν κέρδη, σύμφωνα με την Telegraph.

Η προστριβή στην αίθουσα συνεδριάσεων προσθέτει μόνο αστάθεια στην Τσέλσι, τη στιγμή που ο σύλλογος πρέπει να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς του προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας (PSR), καθώς έχει σημειώσει μεγάλες απώλειες.

Ο Μπόιλι είχε δηλώσει στο παρελθόν στο Bloomberg ότι οι ιδιοκτήτες του συλλόγου «έθεταν μακροπρόθεσμα θεμέλια». Μια συνεχιζόμενη ρήξη ωστόσο θα καταστήσει δύσκολο έργο το εγχείρημα και θα μπορούσε να φέρει τον σύλλογο πιο πίσω από τους αντιπάλους του.