Skip to main content

Νίκη και πολλές… πρωτιές στην πρεμιέρα του Γιοβάνοβιτς

Εκτός από το εμφατικό ξεκίνημα απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα όπως η Φινλανδία, υπήρξε σειρά γεγονότων για πρώτη φορά

Πρώτη αγωνιστική στο Nations League, πρώτη νίκη για την Εθνική ομάδα (3-0 τη Φινλανδία), πρώτη και για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της στον πρώτο αγώνα της στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ύστερα από 7 χρόνια.

Επίσης, η 7η Σεπτεμβρίου 2024 είχε ακόμη δύο “πρωτιές”, καθώς δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές πραγματοποίησαν ντεμπούτο με το εθνόσημο.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Ζαφείρης που πέρασε στο ως αλλαγή στο 65΄ στη θέση του Πέτρου Μάνταλου και ο Γιώργος Βαγιαννίδης, ο οποίος αντικατέστησε τον Φώτη Ιωαννίδη στο 77΄, αγωνίστηκαν για πρώτη φορά με τη “γαλανόλευκη”.

Ο Ζαφείρης και ο Βαγιαννίδης έγιναν ο 634ος και 635ος αντίστοιχα ποδοσφαιριστής, που αγωνίζονται με την Εθνική Ανδρών.

Ιδανική εκκίνηση πραγματοποίησε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του αναμέτρηση ως προπονητής της Εθνικής.

Ειδικότερα, σημείωσε την ευρύτερη νίκη σε ντεμπούτο προπονητή στον πάγκο της μετά από ακριβώς 30 χρόνια, όταν στις 7 Σεπτεμβρίου 1994 ο Κώστας Πολυχρονίου ξεκινούσε με νίκη 5-1 επί των Νησιών Φερόε, ενώ από την εν λόγω αναμέτρηση μέχρι και σήμερα η Εθνική δεν είχε πετύχει ποτέ δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο σε ντεμπούτο προπονητή.

Ο σκόρερ του πρώτου γκολ της «εποχής Γιοβάνοβιτς», Φώτης Ιωαννίδης, έγινε ο πρώτος παίκτης της Εθνικής Ελλάδας που πέτυχε δύο γκολ σε έναν αγώνα του UEFA Nations League, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ισοφάρισε την ευρύτερη νίκη του στη διοργάνωση, μετά το 3-0 επί της Κύπρου το 2022.

Ταυτόχρονα σημείωσε τη 10η νίκη εις βάρος της Φινλανδίας, έμεινε αήττητο σε ακόμη μια πρεμιέρα στους ομίλους του UEFA Nations League και διατήρησε την παράδοση που το θέλει να επικρατεί στον πρώτο εντός έδρας αγώνα του στη διοργάνωση.