Skip to main content

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Μία τελετή, δεκάδες μηνύματα (βίντεο)

REUTERS/Maja Smiejkowska

Δείτε τα βίντεο με τις πιο εντυπωσιακές και συγκινητικές στιγμές

Με μία ξεχωριστή τελετή έναρξης, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες άνοιξαν την αυλαία τους στο Παρίσι χθες το βράδυ.

Πάνω από 4.000 αθλητές και 184 αποστολές παρέλασαν στα Ηλύσια Πεδία και την Place de la Concorde, δημιουργώντας το σκηνικό που είχε σχεδιάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τομά Ζολί, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι «από τα Ηλύσια Πεδία μέχρι την Place de la Concorde, ανυπομονώ να δημιουργήσω αυτό το θέαμα που θα μεταμορφώσει την καρδιά του Παρισιού, με παραστάσεις που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ».

Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας παρουσιάστηκε ένα θέαμα που ανέδειξε τους Παραολυμπιακούς αθλητές και τις αξίες που εκείνοι ενσαρκώνουν.

Στο κύριο σημείο της παράστασης συμμετείχαν παραπάνω από 150 χορευτές, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες με αναπηρία. Με τίτλο «Παράδοξο» η τελετή έναρξης των 17ων Παραολυμπιακών Αγώνων είχε ως στόχο να καταστήσει την αναπηρία θέμα συζήτησης, διαβούλευσης, προόδου, μα πάνω απ’ όλα ομαλής ενσωμάτωσης στην κοινωνία με ίσα δικαιώματα και συνθήκες.

Ο χορογράφος Αλεξάντερ Έκμαν πέτυχε τον στόχο του, που ήταν να «κάνουμε αυτή την τελετή ένα γκάζι για την ένταξη και την προσβασιμότητα παγκοσμίως. Το σώμα, τα σώματα, όλων των ειδών τα σώματα να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της τελετής».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο του αθλητή της κολύμβησης και τηλεπαρουσιαστή Τεό Σουρίν να οδηγεί ένα αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρει άλλους αθλητές στο Παρίσι.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της Παραολυμπιακής επιτροπής Άντριου Πάρσονς.

Η ελληνική αποστολή

Για την ελληνική αποστολή σημαιοφόροι ήταν ο Μανώλης Στεφανουδάκης και η Θεοδώρα Πασχαλίδου.

Η «γαλανόλευκη» ομάδα θα εκπροσωπηθεί από 37 αθλητές, 24 άνδρες και 13 γυναίκες, που θα πάρουν μέρος σε δέκα αθλήματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δέκα αθλητές που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, δίνοντας ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Υπενθυμίζουμε πως στην Ιαπωνία η Ελλάδα είχε κατακτήσει 1 χρυσό, 3 αργυρά και 7 χάλκινα μετάλλια.