Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πυγμάχος Ιμανέ Κελίφ μηνύει την JK Rowling και τον Μασκ για διαδικτυακό εκφοβισμό

REUTERS/Peter Cziborra

Για τα σχόλιά τους μετά τον αγώνα της Κελίφ με την Ιταλίδα Καρίνι

Η πυγμάχος Ιμανέ Κελίφ κατέθεσε μήνυση για διαδικτυακό εκφοβισμό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, στην οποία φέρεται να κατονομάζει την JK Rowling και τον Έλον Μασκ.

Η Αλγερινή πυγμάχος, κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι, παρά τον αποκλεισμό της από το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA), αφού αναφέρθηκε ότι απέτυχε στις εξετάσεις καταλληλότητας φύλου το 2023. Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμα της Khelif να αγωνιστεί και έκρινε ότι έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Ο δικηγόρος της Ναμπίλ Μπουντί δήλωσε στο Variety την Τρίτη ότι ο Μασκ και η Ρόουλινγκ θα κατονομαστούν στην αγωγή, μετά από σχόλια που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμμετοχή της Κελίφ συζητήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο, αφού η Ιταλίδα πυγμάχος Angela Carini εγκατέλειψε τον ολυμπιακό αγώνα εναντίον της μετά από 46 δευτερόλεπτα.

Είναι εφικτό να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη η Ρόουλινγκ και ο Μασκ;

Η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την Τετάρτη ότι ξεκίνησε έρευνα για διαδικτυακό εκφοβισμό, μετά από καταγγελία της Κελίφ.

Ωστόσο, ένας διακεκριμένος Γάλλος νομικός μπλόγκερ έγραψε στο Χ ότι είναι απίθανο ο κ. Μασκ ή η κ. Ρόουλινγκ να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη, καθώς το γαλλικό ποινικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται σε πράξεις που διαπράττονται εκτός Γαλλίας εναντίον ξένων υπηκόων.

Όμως οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη εναντίον όσων έστειλαν μηνύματα σε γαλλικό έδαφος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της X κ. Μασκ και η συγγραφέας του Χάρι Πότερ κ. Ρόουλινγκ ανήρτησαν σχόλια για την πυγμάχο, με την κ. Ρόουλινγκ να λέει ότι η Κέλιφ «απολαμβάνει την αγωνία μιας γυναίκας που μόλις χτύπησε στο κεφάλι» μετά τον αγώνα με την Καρίνι.

Ο κ. Μασκ μοιράστηκε μια ανάρτηση της κολυμβήτριας Riley Gaines που έλεγε ότι «οι άνδρες δεν ανήκουν στα γυναικεία αθλήματα».

«Πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης»

Η Κελίφ, μαζί με την Ταϊβανή Λιν Γιου-Τινγκ, πήραν άδεια να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών στο Παρίσι, αφού είχαν αποκλειστεί από το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής.

Όμως η ΔΟΕ είχε διαφορετική άποψη, υπερασπιζόμενη σθεναρά τις δύο πυγμάχους.

«Πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης: οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών. Και οι δύο είναι γυναίκες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

«Γεννήθηκα γυναίκα- Αγωνίστηκα ως γυναίκα»

Μετά τη νίκη της, η Κελίφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις σχετικά με την καταλληλότητα του φύλου της έδωσαν στη νίκη της εναντίον της Κινέζας παγκόσμιας πρωταθλήτριας Yang Liu μια «ιδιαίτερη γεύση» μετά την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου πυγμαχίας γυναικών, ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«Έχω τα πλήρη προσόντα να λάβω μέρος σε αυτή τη διοργάνωση», δήλωσε η 25χρονη Κελίφ. «Είμαι μια γυναίκα όπως κάθε άλλη γυναίκα. «Γεννήθηκα γυναίκα. Έχω ζήσει ως γυναίκα. Αγωνίστηκα ως γυναίκα – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».