Skip to main content

Μετά τη ρωσική φυλακή ένα χρυσό μετάλλιο για την Γκρίνερ

REUTERS/Brian Snyder

Η Γκρίνερ αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια υψηλού προφίλ ανταλλαγή κρατουμένων

Πατώντας στο υψηλότερο σκαλί του Ολυμπιακού βάθρου, η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ άφησε τα δάκρυα να κυλήσουν στο πρόσωπό της την ώρα που ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας της για ένα χρυσό μετάλλιο που δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κέρδιζε, ενώ βρισκόταν σε φυλακή της Ρωσίας.

Η Γκρίνερ, η οποία είχε παίξει επαγγελματικά στη Ρωσία εκτός από το WNBA, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2022 σε αεροδρόμιο της Μόσχας με φυσίγγια ατμού που περιείχαν λάδι κάνναβης στις αποσκευές της. Η αθλήτρια, η οποία είχε ιατρική συνταγή μαριχουάνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρασε σχεδόν 10 μήνες υπό κράτηση.

«Δεν πίστευα ότι θα ήμουν εδώ», είπε η 33χρονη μετά τι νίκη των ΗΠΑ επί της Γαλλίας με 67-66 στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού την Κυριακή.

«Ύστερα βρέθηκα εδώ για να κερδίσω το χρυσό για τη χώρα μου εκπροσωπώντας την, όταν η χώρα μου πάλεψε για μένα τόσο σκληρά για να βρεθώ ακόμη και εδώ. Αυτό το χρυσό μετάλλιο θα έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα δύο που είχα την τύχη να κερδίσω».

Η Γκρίνερ, η οποία  ήταν επίσης μέλος των ομάδων που κατάκτησαν χρυσά μετάλλια στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Τόκιο, αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια υψηλού προφίλ ανταλλαγή κρατουμένων, που περιλάμβανε τον έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, γνωστό ως «Έμπορο του Θανάτου» και επέστρεψε στο WNBA για τη σεζόν 2023.

Η προπονήτρια των ΗΠΑ, Τσέριλ Ριβ, επαίνεσε την Γκρίνερ για το πόσο καλά είχε χειριστεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά την κράτησή της στη Ρωσία.

«Ήταν τόσο ευγνώμων που ήταν εδώ… Νομίζω ότι όλοι θα έπρεπε απλώς να συνεχίσουμε να την ελέγχουμε γιατί είναι ανεξιχνίαστο αυτό που πέρασε». Η συμπαίκτριά της, Άγια Γουίλσον, την περιέγραψε «πολεμιστή, στρατιώτη».

«Αυτό είναι ένα τεράστιο χρυσό για την Μπ.Γκ.», είπε η Γουίλσον. «Όλοι ξέρουμε τι περνούσε… Είναι τόσο ωραίο να τη βλέπεις χαρούμενη».