Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θηρίο ο Κουρουγκλίεφ πήρε το χάλκινο μετάλλιο

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ο πρωταθλητής Ευρώπης έλεγξε το παιχνίδι από την αρχή και παρότι το έθεσε σε ρίσκο στα τελευταία δευτερόλεπτα κράτησε το υπέρ του σκορ

Το είπε και το έκανε ο ακατάβλητος, ο αλύγιστος 32χρονος Νταουρέν Κουρουγκλίεφ…

Όπως είχε υποσχεθεί μετά την διασφάλιση της συμμετοχής του στον μικρό τελικό των 86 κιλών της ελευθέρας πάλης, στο Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού, θα έπαιζε για να φέρει το μετάλλιο στην Ελλάδα, όπως κι έγινε.

Ο Κουρουγκλίεφ νίκησε με 5-4 τον Μάιλς Ναζέμ Άμιν, Αμερικανό που αγωνίζεται για το Σαν Μαρίνο («χάλκινος» στο Τόκιο το 2021) και κατάκτησε την τρίτη θέση και μαζί το χάλκινο μετάλλιο, εκπροσωπώντας επάξια τα ελληνικά χρώματα.

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ο Έλληνας παλαιστής, δις πρωταθλητής Ευρώπης, προηγήθηκε με 2-0 στα 4΄23΄΄, ενώ στο δεύτερο μέρος του αγώνα έφτασε στο 4-0 με άλλους δύο πόντους ένα λεπτό πριν τη λήξη.

Ο Άμιν έκανε την ύστατη προσπάθεια για να επιστρέψει κι εκμεταλλευόμενος την προσπάθεια του αντιπάλου του να «παίξει» με τον χρόνο ισοφάρισε στα 3΄΄ πριν το τέλος.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έκανε αμέσως challenge το οποίο τη δικαίωσε, καθώς τα γόνατα του Κουρουγκλίεφ δεν είχαν ακουμπήσει στο ταπί όπως φάνηκε καθαρά, με αποτέλεσμα ο Έλληνας να πιστωθεί με έναν πόντο και να κατακτήσει τη νίκη με 5-4.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, φαίνεται πως γράφεται ο επίλογος της ελληνικής συμμετοχής στους Αγώνες της «Πόλης του Φωτός», εκτός και αν η Ελίνα Τζένγκο κρατάει για το τέλος ακόμα μια έκπληξη στον σαββατιάτικο τελικό του ακοντισμού (10/8, 20:40).

Το μετάλλιο του Κουρουγκλίεφ ήταν το όγδοο για τα «γαλανόλευκα» χρώματα στη Γαλλία (έκτο χάλκινο) και δωδέκατο για την ελληνική πάλη στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων (όγδοο χάλκινο).

Η τελευταία διάκριση σε αυτό το ελληνικότατο άθλημα είχε καταγραφεί πριν από 20 χρόνια και ήταν η τρίτη θέση που είχε κατακτήσει το 2004 στην Αθήνα ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν, στα 55 κιλά ελληνορωμαϊκής.

Η Ελλάδα κατάκτησε τα διπλάσια μετάλλια από όσα είχε πανηγυρίσει στο Τόκιο το 2021 (μόλις 4), ισοφάρισε την επίδοση στην Ατλάντα (1996) και για το 2028, στο Λος Άντζελες, στοχεύει σε διψήφιο αριθμό, κάτι που έχει κατορθώσει μόνο σε Αθήνα το 2004 (16) και Σίδνεϊ το 2000 (13).