Skip to main content

Τεντόγλου: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» ακριβώς 32 χρόνια μετά

Το χρυσό της Βούλας Πατουλίδου το 1992, και οι δηλώσεις της αθλήτριας που έγιναν «εθνικό σλόγκαν»

Ήταν 32 χρόνια πριν, ακριβώς σαν σήμερα, ημέρα που ο Μίλτος Τεντόγλου, έγινε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς χρυσός,  που η Βούλα Πατουλίδου κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων,  στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης κάνοντας «εθνικό σλόγκαν» το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο»

Μάλιστα επρόκειτο για την πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 1912, πετυχαίνοντα πανελλήνιο ρεκόρ, 12.64, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.

Τότε η Βούλα Πατουλίδου, είχε δηλώσει μετά την κούρσα: «Απλά μπήκα στην κούρσα, ευτυχισμένη που ήμουν στον τελικό, και το μόνο που σκέφτηκα και έλεγα, ήταν για την Ελλάδα ρε γαμώτο θα τρέξω, για κανέναν άλλον. Και απλά ήταν τόσο υπερόπτες όλες εκεί μέσα οι αθλήτριες, που νόμιζαν ότι μεταξύ τους θα κυνηγήσουν, και είπα περιμένετε και μένα».

«Πίστευα ότι θα μπορούσα να πάρω την 3η θέση. Αυτήν κυνηγούσα. Αν θέλετε το πιστεύετε, έτρεχα και έλεγα, στο τέταρτο, στο έβδομο, όγδοο, ένατο, δέκατο εμπόδιο, ότι πάω για την 3η, πάω για την 3η, και ξαφνικά βρέθηκα πρώτη. Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το πιστέψω!»