Skip to main content

«Χρυσός» ο Τεντόγλου σήκωσε ξανά την Ελλάδα στις πλάτες του

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής χάρισε στα ελληνικά χρώματα την πρώτη πρωτιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Μοναδικός, απίθανος, ασυναγώνιστος: ο Μίλτος Τεντόγλου άπλωσε γενναιόδωρα στον στίβο του «Παρκ ντε Πρενς» την τεράστια, τη μοναδική, παγκόσμια κλάση του κατακτώντας μετά το Τόκιο το δεύτερο στη σειρά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος.

Μετά την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ήταν η σειρά του Παρισιού να υποκλιθεί βαθιά στον μεγάλο Έλληνα πρωταθλητή και κορυφαίο αθλητή του κόσμου τα τελευταία χρόνια, που με το δεύτερο άλμα του να «γράφει» 8,48 μέτρα διέλυσε εξαρχής τον συναγωνισμό, μαζί και την ψυχολογία των αντιπάλων του, κατακτώντας την κορυφή.

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ταυτόχρονα, ο Τεντόγλου έγινε ο (μόλις) δεύτερος αθλητής στην Ιστορία του αθλήματος που διατήρησε τον Ολυμπιακό τίτλο του, μετά τον μυθικό Καρλ Λιούις.

Ο… Ντουπλάντις του μήκους χάρισε στα ελληνικά χρώματα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες του Παρισιού, επιβεβαιώνοντας -όπως και στην περίπτωση του Σουηδού υπεραθλητή- τα προγνωστικά που τον ήθελαν απόλυτο φαβορί.

Επίσης, έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που κατακτά συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος στον 21ο αιώνα, καθώς είχε προηγηθεί ο Πύρρος Δήμας με τρία χρυσά (1992 – 2000).

Για την Ελλάδα ήταν το συνολικά έβδομο μετάλλιο στην «Πόλη του Φωτός» (ένα χρυσό, ένα ασημένιο, 5 χάλκινα), επίδοση που σηματοδοτεί την πέμπτη καλύτερη παρουσία της χώρας στη διοργάνωση, μετά την Αθήνα το 2004 (16), το Σίδνεϊ 2000 (8), την Ατλάντα 1996 (13) και, φυσικά, τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896, με 47 μετάλλια.

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ως προς τον αγώνα, ο νεαρός και ταλαντούχος Ιταλός Ματία Φουρλάνι ξεκίνησε με άλμα στα 8,34μ., ενώ ο Τεντόγλου είχε το πρώτο άλμα στα 8,27μ., για να ακολουθήσουν τα 8,48μ. που του χάρισαν την πρώτη θέση, ενώ ύστερα έκανε 8,24μ., 8,36μ., 8,32μ., ενώ δεύτερος είχε περάσει με 8,36μ. ο Τζαμαϊκανός Γουέιν Πίκοκ, αφήνοντας τρίτο τον Φουρλάνι.

Οι αθλητές έφτασαν στο έκτο και τελευταίο άλμα, αλλά η φυσιογνωμία του τελικού έως εκείνο το σημείο δεν προϊδέαζε για συγκινήσεις. Ο Τεντόγλου ήταν πολύ σταθερός και έλεγχε τον αγώνα χωρίς να απειληθεί, με τον Φουρλάνι να φτάνει στα 8,27μ. και τον Πίνοκ στα 8,12μ.

Στο τέλος του αγώνα ο Έλληνας Ολυμπιονίκης καταχειροκροτήθηκε από το κοινό του γεμάτου από 65.000 φιλάθλους «Σταντ ντε Φρανς», καθώς στο πρόσωπό του αναγνώρισαν καθολικά τον αθλητή που μονοπωλεί τους τίτλους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά.

«Αυτό το χρυσό είναι για την πατρίδα μου. Η Ελλάδα είναι η χώρα που δημιούργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε είναι ευτυχής που το κάνω για τους Έλληνες», δήλωσε.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις του Ελληνα πρωταθλητή μετά τη σπουδαία διάκριση.