Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Εθνική δεν έκανε την υπέρβαση

REUTERS/Evelyn Hockstein

Στο γαλανόλευκο συγκρότημα κόστισε η έλλειψη βάθους στον πάγκο και κατά συνέπεια η κόπωση των βασικών παικτών του στο τέλος

Στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ σταμάτησε η πορεία της Ελλάδας στους Αγώνες του Παρισιού.

Η «γαλανόλευκη» ομάδα έχασε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γερμανία, με 76-63 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Το τελικό σκορ δεν αποτυπώνει πάντως την πλήρη εικόνα του αγώνα, αφού για τουλάχιστον 30 λεπτά η Ελλάδα είχε «στα σχοινιά» τους Γερμανούς και διεκδικούσε, επί ίσοις όροις, μια μεγάλη υπέρβαση, που όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να την ψέξει γι΄ αυτό. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδωσε μεγάλη μάχη, είχε πάθος, πείσμα και καλή τακτική αλλά υπετάγη από έναν πληρέστερο και ανώτερο κατά τα τελευταία έτη αντίπαλο, με μεγάλο βάθος πάγκου, που έδωσε στην ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ 32 πόντους.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν αποτελεσματικός οσάκις βρήκε ρωγμές και διάβασε την αντίπαλη άμυνα, ο Τόμας Γουόκαπ βοήθησε σε σκορ και άμυνα αλλά οι υπόλοιποι είχαν κακές επιλογές και δεν βοήθησαν επιθετικά, εν αντιθέσει με την αμυντική προσήλωσή τους.

Ο Γιάννης ήταν πρώτος σκόρερ του αγώνα με 22 πόντους (9/12 δίποντα, 4/6 βολές), 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), ενώ οι άλλοι «διψήφιοι» ήταν ο Γουόκαπ με 12 (3/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα) και Παπανικολάου 10 (2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 8 ριμπάουντ).

Αγωνιστικά, το πρώτο δεκάλεπτο ήταν το καλύτερο της Εθνικής στο τουρνουά. Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε ακόμα και με +12 ενώ το έκλεισε με διαφορά 10 πόντων (21-11), έχοντας αφήσει άφωνους τους Γερμανούς.

Ο Χέρμπερτ διόρθωσε στο δεύτερο δεκάλεπτο το δικό του λάθος τακτικής στέλνοντας και δεύτερο παίκτη στον Αντετοκούνμπο. Η Γερμανία βρήκε ρυθμό στην επίθεση, μείωσε τη διαφορά κι εν τέλει το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 36-36.

Στο 27ο λεπτό το σκορ ήταν ισόπαλο 50-50, αλλά ένα λάθος του Τολιόπουλου επέτρεψε στον Μπόνγκα να γράψει το +4 για τη «Μάνσαφτ», ενώ ο ίδιος με τρίποντο διαμόρφωσε το 59-52 στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους.

Οι διεθνείς κουράστηκαν σε αντίθεση με τους Γερμανούς που είχαν την πολυτέλεια των επιλογών με εξαιρετικούς παίκτες από τον πάγκο, η ελληνική επίθεση «κόλλησε» και η ήττα ήρθε αναπόφευκτα.

Όσο για την Γερμανία, θα παίξει με το νικητή του αγώνα Γαλλία – Καναδάς για τη μια από τις δυο θέσεις που οδηγούν στον τελικό του Σαββάτου.