Skip to main content

Αθλήτριες θύματα προκαταλήψεων: Όταν το χρώμα «επηρεάζει» και το φύλο

REUTERS/Peter Cziborra

Η πρόσφατη ιστορία της Ιμανέ Κελίφ δεν είναι η μοναδική στο αθλητικό τερέν

Η Αλγερινή πυγμάχος Ιμανέ Κελίφ έφυγε με δάκρυα από το ρινγκ μετά από μια εντυπωσιακή νίκη αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Κελίφ για μέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με σχόλια μίσους και ψευδείς κατηγορίες για το φύλο της, ύστερα από τον πρώτο της αγώνα με την Ιταλίδα πυγμάχο Άντζελα Καρίνι.

Οι έγχρωμες αθλήτριες έχουν ιστορικά αντιμετωπίσει δυσανάλογο έλεγχο και διακρίσεις όταν πρόκειται για εξετάσεις φύλου και ψευδείς κατηγορίες ότι είναι άνδρες ή τρανσέξουαλ, σημειώνει το Associated Press.

Η Ιμανέ Κελίφ σπάει τη σιωπή της: Μην εκφοβίζετε τους αθλητές

Η Khelif και η Ταϊβανέζα πυγμάχος Lin Yu-Ting, η οποία κέρδισε τον αγώνα της την Κυριακή μετά από παρόμοια επίθεση και ερωτήσεις σχετικά με το φύλο της, είναι τα τελευταία παραδείγματα έγχρωμων γυναικών που βρέθηκαν στο επίμαχο διάλογο γύρω από τους κανονισμούς και τις αντιλήψεις για το φύλο στον αθλητισμό.

REUTERS/Peter Cziborra

Να αποδεχτούμε τις γυναίκες σε όλη τους την ποικιλομορφία

Περισσότερες γυναίκες από τον Παγκόσμιο Νότο ή τις αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται από τον έλεγχο φύλου στον αθλητισμό, δήλωσε η Payoshni Mitra, εκτελεστική διευθύντρια της Humans of Sport, μιας οργάνωσης υπεράσπισης που επικεντρώνεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους αθλητές.

«Ο αθλητισμός είναι πολύ ευρωκεντρικός – η προσέγγιση δεν είναι απαραίτητα παγκόσμια», δήλωσε η Mitra. «Πρέπει να αποδεχτούμε τις γυναίκες σε όλη τους την ποικιλομορφία. Και δεν το βλέπουμε αυτό σε αυτό το σημείο».

Η Mitra και άλλοι υποστηρικτές και ανθρωπολόγοι σημειώνουν ότι οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες δεν τείνουν να προωθούν την κατανόηση της ποικιλομορφίας του φύλου και της ταυτότητας φύλου και ότι τα τεστ φύλου έχουν συχνά στοχοποιήσει έγχρωμες αθλήτριες που δεν συμμορφώνονται με τα τυπικά δυτικά, λευκά ιδεώδη της θηλυκότητας.

REUTERS/Philippe Wojazer

Το 2009, μετά τη νίκη της στα 800 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Νοτιοαφρικανή δρομέας Κάστερ Σεμάνια τέθηκε εκτός αγωνιστικής δράσης για 11 μήνες λόγω των κανόνων του στίβου σχετικά με τα επίπεδα ορμονών. Πέρασε χρόνια στη νομική της μάχη ενάντια στις απαιτήσεις της να καταστείλει τη φυσική της τεστοστερόνη για να αγωνιστεί. Η Σεμένια αναγνωρίστηκε ως γυναίκα κατά τη γέννησή της, μεγάλωσε ως κορίτσι και έχει αναγνωριστεί νομικά ως γυναίκα σε όλη της τη ζωή. Πάσχει από μία από μια σειρά παθήσεων που είναι γνωστές ως διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου ή DSD, οι οποίες προκαλούν φυσικά υψηλή τεστοστερόνη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Στίβου, ο οποίος είναι ο διοικητικός φορέας του στίβου, δήλωσε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης της Semenya της δίνουν ένα αθλητικό πλεονέκτημα συγκρίσιμο με αυτό ενός άνδρα που αγωνίζεται σε γυναικεία αγωνίσματα και ότι χρειάζονται κανόνες για να αντιμετωπιστεί αυτό. Οι επικριτές των κανόνων – οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ το 2011 και έχουν αυστηροποιηθεί με την πάροδο των ετών – θεωρούν ότι τα φυσικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι ένα γενετικό δώρο, συγκρίνοντάς τα με το ύψος ενός καλαθοσφαιριστή ή τα μακριά χέρια ενός κολυμβητή. «Κανείς δεν απέκλειε τον Μάικλ Φελπς επειδή είχε συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά που του επέτρεπαν να διαπρέπει στην κολύμβηση», δήλωσε ο ιατρικός ανθρωπολόγος Danyal Kade Doyle Griffiths, επίκουρος καθηγητής στο City University of New York.

Η Ινδή σπρίντερ Dutee Chand αντιμετώπισε επίσης ένα σμήνος ελέγχων και αποκλείστηκε από τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2014 μετά από αναφορές για αυξημένη τεστοστερόνη. Υποβλήθηκε σε γύρους δοκιμών και τελικά προσέφυγε κατά της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου στο δικαστήριο, αμφισβητώντας τους κανόνες που επέβαλαν όριο στα φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης των αθλητριών.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές στο φύλο ή τις ορμόνες, οι έγχρωμες γυναίκες έχουν συχνά υποστεί στερεότυπα που τις παρουσιάζουν ως πιο αρρενωπές.

Θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση έχουν εξαπλωθεί στο διαδίκτυο γύρω από τη σούπερ σταρ του τένις Σερένα Γουίλιαμς, ισχυριζόμενες ψευδώς ότι γεννήθηκε άνδρας. Το 2017, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στη μητέρα της, ευχαριστώντας την που αποτέλεσε πρότυπο απέναντι σε ανθρώπους που ήταν «πολύ αδαείς για να καταλάβουν τη δύναμη μιας μαύρης γυναίκας».

«Αυτά τα παραδείγματα μου φαίνονται ως ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου ο ρατσισμός, η τρανσφοβία και η διαφυλική φοβία είναι κατά κάποιο τρόπο αδιαχώριστες», δήλωσε ο Griffiths. «Συνδέεται με μια πολύ μακρύτερη ιστορία του τρόπου με τον οποίο η φυλή είναι έμφυλη, όπου οι μαύρες γυναίκες θεωρούνται πιο αρρενωπές σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες».

Ο «ορισμός» της γυναικείας φύσης

Ο ορισμός της γυναικείας φύσης «συχνά βασίζεται στις δυτικοποιημένες έννοιες της λευκής θηλυκότητας ή στα πρότυπα της λευκής ομορφιάς», δήλωσε η Cheryl Cooky, καθηγήτρια αμερικανικών σπουδών και σπουδών γυναικών, φύλου και σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο Purdue. Αν μια αθλήτρια δεν ταιριάζει σε αυτά τα λευκά, δυτικοποιημένα πρότυπα, «υπόκειται σε αυτές τις ερωτήσεις και αυτές τις κατηγορίες».

Στην περίπτωση της Κελίφ, η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας την απέκλεισε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2023, αφού ισχυρίστηκε ότι απέτυχε σε απροσδιόριστα τεστ καταλληλότητας για την πυγμαχία γυναικών, επικαλούμενη αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Ο ρωσικής κυριαρχίας οργανισμός – ο οποίος αντιμετωπίζει χρόνια συγκρούσεων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή – αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα τεστ.

«Η όλη διαδικασία είναι ελαττωματική», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς. «Από τη σύλληψη του τεστ, στον τρόπο με τον οποίο το τεστ μοιράστηκε μαζί μας, στον τρόπο με τον οποίο τα τεστ έχουν γίνει δημόσια, είναι τόσο ελαττωματική που είναι αδύνατο να ασχοληθούμε μαζί της».

Ο Άνταμς δήλωσε προηγουμένως ότι η Κελίφ «γεννήθηκε γυναίκα, ήταν εγγεγραμένη γυναίκα, έζησε τη ζωή της ως γυναίκα, πυγμαχεί ως γυναίκα, έχει γυναικείο διαβατήριο».