Αναξιόπιστα και διεξαχθέντα κατά τρόπο αθέμιτο χαρακτηρίζει Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).η τα τεστ διακρίβωσης φύλου που είχε διενεργήσει η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) στην Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία και την Λιν Γιου-τινγκ από την Ταϊβάν στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα και είχαν οδηγήσει στον αποκλεισμό τους.
Ετσι η ΔΟΕ επιχειρεί να βάλει τέλος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί.
Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία που είχε γίνει προς το τέλος του διαγωνισμού όταν οι πυγμάχοι είχαν ήδη αγωνιστεί σε αρκετούς αγώνες, ήταν εντελώς αυθαίρετη: «Αυτά τα τεστ δεν είναι νόμιμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου.
«Οι εξετάσεις, η μέθοδος των τεστ, η όλη ιδέα που έγινε σε μία νύχτα. Τίποτα από αυτά δεν είναι θεμιτό και αυτό δεν αξίζει καμία απάντηση», είπε ο Άνταμς.
Η ΔΟΕ πέρυσι αφαίρεσε την IBA από το καθεστώς ως εποπτικό κυρίαρχο όργανο του αγωνίσματος της πυγμαχίας για θέματα διοίκησης και χρηματοδότησης και ανέλαβε η ίδια την ευθύνη του αγωνίσματος για το Παρίσι Παρισιού, εφαρμόζοντας τους κανόνες επιλεξιμότητας τω αθλητών από τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και του 2021.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του, το ΒΒC είχε διερευνήσει το ιστορικό των δύο αθλητριών:
Ποιο φύλο αποδόθηκε στην Κελίφ κατά τη γέννησή της;
Η Κελίφ αγωνιζόταν πάντα στο γυναικείο τμήμα και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή ΔΟΕ ως γυναίκα αθλήτρια.
«Η Αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, καταγράφηκε ως γυναίκα, έζησε τη ζωή της ως γυναίκα, πυγμαχεί ως γυναίκα, έχει γυναικείο διαβατήριο», όπως είχε δηλώσει και την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς.
«Δεν πρόκειται για υπόθεση τρανσέξουαλ. Υπήρξε κάποια σύγχυση ότι κατά κάποιο τρόπο πρόκειται για έναν άνδρα που αγωνίζεται εναντίον μιας γυναίκας, αυτό απλά δεν ισχύει. Σε αυτό υπάρχει ομοφωνία, επιστημονικά δεν πρόκειται για έναν άνδρα που αγωνίζεται με γυναίκα».
Η Κελίφ έχει μιλήσει για τις εμπειρίες της όταν μεγάλωσε ως κορίτσι στην Αλγερία και για την προκατάληψη που αντιμετώπισε παίζοντας ποδόσφαιρο μαζί με αγόρια.
«Μην αφήνετε τα εμπόδια να έρχονται στο δρόμο σας, αντισταθείτε σε κάθε εμπόδιο και ξεπεράστε τα. Το όνειρό μου είναι να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο», δήλωσε τον Μάρτιο του 2024.
«Αν κερδίσω, οι μητέρες και οι πατεράδες θα μπορούν να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα παιδιά τους. Θέλω ιδιαίτερα να εμπνεύσω τα κορίτσια και τα παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην Αλγερία».
Ποια ήταν η καριέρα τους στην πυγμαχία;
Η 25χρονη Κελίφ ασχολείται με την πυγμαχία εδώ και οκτώ χρόνια.
Η Αλγερινή έκανε το ντεμπούτο της στα 19 της χρόνια, όταν κατέλαβε την 17η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, η Κελίφ κατέλαβε τη 19η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών του 2019.
Πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Αγωνιζόμενη στην κατηγορία των 60 κιλών ελαφρών βαρών, η Κελίφ ηττήθηκε με 5-0 στην προημιτελική φάση από τη μετέπειτα χρυσή ολυμπιονίκη της Ιρλανδίας Κέλλυ Χάρινγκτον.
Στη συνέχεια έγινε η πρώτη Αλγερινή πυγμάχος που κέρδισε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο το 2022.
Μέχρι σήμερα, η Κελίφ έχει αγωνιστεί 51 φορές στην καριέρα της, κερδίζοντας 42 αγώνες και χάνοντας εννέα. Έξι από αυτές τις νίκες έχουν έρθει μέσω νοκ άουτ.
Η Λιν Γουν Τινγκ ξεκίνησε την πυγμαχία 13 ετών το 2008 και έχει μια επιτυχημένη καριέρα από τότε που έκανε το ντεμπούτο της σε επίπεδο ελίτ το 2017.
Είναι δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια -το 2018 και το 2022- και κέρδισε το χάλκινο το 2019.
Είναι επίσης δύο φορές πρωταθλήτρια Ασίας (2017 και 2019) και έχει δύο μετάλλια Ασιατικών Αγώνων- χρυσό το 2023 και χάλκινο το 2018.
Η Λιν έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο 2020.
Από τους 58 αγώνες της, έχει κερδίσει 44 και έχει χάσει 14. Στη διαδρομή της έχει μία νίκη με νοκ άουτ.
Γιατί ήταν αμφιλεγόμενη η νίκη της Κελίφ εναντίον της Καρίνι;
Η νίκη της Κελίφ προκάλεσε αντιπαράθεση, καθώς η αντίπαλός της, η Ιταλίδα Καρίνι εγκατέλειψε μέσα σε μόλις 46 δευτερόλεπτα.
Η Ιταλίδα πυγμάχος, η οποία δήλωσε ότι έπρεπε να «διαφυλάξει τη ζωή της» μετά την εγκατάλειψη του αγώνα, ζήτησε πάντως συγγνώμη από την αντίπαλό της, αργότερα.
Μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχεται η Κελίφ προέρχεται, όπως είπαμε, λόγω του προηγηθέντος αποκλεισμού της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
Τότε είχε αποτύχει να περάσει τον «έλεγχο καταλληλότητας φύλου» που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση για το χρυσό μετάλλιο.
Η Αλγερινή άσκησε αρχικά έφεση κατά της απόφασης στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά απέσυρε την έφεσή της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η υπό ρωσική ηγεσία IBA δήλωσε ότι η Κελίφ «δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή στη διοργάνωση γυναικών, όπως αυτά ορίζονται και καθορίζονται στους κανονισμούς της IBA».
Οι κανονισμοί
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IBA:
«Οι πυγμάχοι θα αγωνίζονται εναντίον πυγμάχων του ίδιου φύλου, δηλαδή Γυναίκες εναντίον Γυναικών και Άνδρες εναντίον Ανδρών σύμφωνα με τους ορισμούς των παρόντων κανονισμών».
Η IBA ορίζει τη γυναίκα, το θηλυκό ή το κορίτσι ως «άτομο με χρωμόσωμα XX» και τους άνδρες, τα αρσενικά ή τα αγόρια ως «άτομο με χρωμόσωμα XY».
Μάλιστα σε συνέντευξή του BBC, ο διευθύνων σύμβουλος της IBA Κρις Ρόμπερτς δήλωσε ότι χρωμοσώματα XY ανιχνεύθηκαν «και στις δύο περιπτώσεις».
«Δεν ξέρουμε ποιο ήταν το πρωτόκολλο, δεν ξέρουμε αν το τεστ ήταν ακριβές, δεν ξέρουμε αν πρέπει να πιστέψουμε το τεστ», ήταν η απάντηση της ΔΟΕ, πριν από τη σημερινή εξέλιξη.
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Αγώνες, η πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οργανώθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και όχι από την IBA.
Η απόφαση της ΔΟΕ να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της IBA ήρθε τέσσερις μήνες μετά τον αποκλεισμό της Κελίφ και της Λιν Γιου-Τινγκ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023.