Skip to main content

Γιατί έγινε πρώτο trend το #IStandWithAngelaCarini – Τι γνωρίζουμε για την Ιμανέ Κελίφ

REUTERS/Isabel Infantes

Κύμα συμπαράστασης στην Ιταλίδα πρωταθλήτρια, Άντζελα Καρίνι - Οι καταγγελίες ότι η Κελίφ είναι άνδρας ή transgender (τις οποίες η ίδια απορρίπτει) και τι απαντά η ΔΟΕ

Φωτιές στα social media, αλλά και στον παγκόσμιο αθλητισμό, άναψε ο αγώνας πυγμαχίας της Ιταλίδας πυγμάχου Άντζελα Καρίν με την Αλγερινή, Ιμανέ Κελίφ, ο οποίος και έληξε με την πρώτη να εγκαταλείπει, ύστερα από μόλις 46 δευτερόλεπτα.

Η Ιμανέ Κελίφ υποστηρίζει ότι γεννήθηκε κορίτσι. Σε όλη της την καριέρα συμμετείχε σε γυναικείες διοργανώσεις. Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) υποστηρίζει ότι έχει ανδρικά χρωμοσώματα. Η ΔΟΕ καταγγέλει ουσιαστικά την ΙΒΑ ότι ψεύδεται. Είναι η Καρίνι θύμα μίας woke ατζέντας, που έχει ξεφύγει από κάθε όριο, ή η Κελίφ θύμα παραπληροφόρησης;

Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα:

Το #IStandWithAngelaCarini άρχισε να εμφανίζεται σε χιλιάδες αναρτήσεις στα social media, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση των trends και στην Ελλάδα. Η Καρίνι υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί την αποχώρησή της ως ήττα και πολλοί συμφωνούν. Πιστεύουν ότι αυτό που είδαμε ήταν ένας άνισος αγώνας ανάμεσα σε μία γυναίκα και… έναν άνδρα, μία από τις «παράνοιες της επιβολής της woke κουλτούρας».

REUTERS/Isabel Infantes

Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές αναρτήσεις είναι οι ακόλουθες:

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πήρε θέση, τονίζοντας ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων: «Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», τόνισε η Μελόνι. «Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Η εκπρόσωπος της Αλγερίας είχε αποτύχει σε τεστ καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023. Ουσιαστικά είχε κριθεί από τη διοργάνωση ότι δεν είναι γυναίκα, αλλά παριστάνει τη γυναίκα. Δεν είχε πραγματοποιηθεί εξέταση τεστοστερόνης, αλλά τεστ DNA,  που σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας έδειξε ότι έχει ανδρικά χρωμοσώματα.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως αν αυτό ισχύει, τότε η εκπρόσωπος της Αλγερίας εξαπατά τον κόσμο της πυγμαχίας σε όλη της τη ζωή. Και τούτο γιατί από την αρχή της καριέρας της αγωνιζόταν σε γυναικεία πρωταθλήματα και δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα στην Αλγερία, που να αποδεικνύουν ότι ήταν άνδρας, που έχει πραγματοποιήσει φυλομετάβαση ή απλώς δηλώνει γυναίκα, όπως κατηγορείται.

Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μία περίπτωση αντίστοιχη με αυτή της Λία Τόμας, που ξέρουμε ότι γεννήθηκε αγόρι, δεν έχει ολοκληρώσει τη φυλομετάβαση και ζητά να αγωνίζεται σε γυναικεία πρωταθλήματα απλά και μόνο επειδή δηλώνει γυναίκα και  παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως  διατηρεί σημαντικά σωματικά πλεονεκτήματα στην κολύμβση: στην αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα, τη δύναμη και το μέγεθος των πνευμόνων.

Η Αλγερία διατείνεται ότι η δική της εκπρόσωπος γεννήθηκε κορίτσι, πάντα είχε γυναικεία ταυτότητα και διαβατήριο – κάτι που αποδέχεται και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τονίζοντας έχει δώσει δεκάδες αγώνες με γυναίκες, σε πολλούς από τους οποίους έχει χάσει. Η ίδια η αθλήτρια δεν έχει δηλώσει ποτέ transgender.

Η πορεία της  Κελίφ

Στο site της UNICEF μάλιστα αναφέρεται ως ένα κορίτσι που δέχθηκε πιέσεις ως παιδί, επειδή επέλεξε ένα ανδρικό άθλημα. Σύμφωνα με τη UNICEF, «μεγάλωσε σε ένα αγροτικό χωριό της επαρχίας και αγάπησε από νωρίς το άθλημα. Ο πατέρας της δεν ενέκρινε την πυγμαχία για κορίτσια».

Έκανε το ντεμπούτο της στην παγκόσμια ερασιτεχνική σκηνή σε ηλικία 19 ετών και ήρθε στη 17η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018, με έγκριση από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) – τότε γνωστή ως AIBA. Τερμάτισε 19η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών 2019. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και έφτασε στα προημιτελικά πριν χάσει από την Ιρλανδή, Κέλι Χάρινγκτον.

Το 2022, η Κελίφ τερμάτισε δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών. Κέρδισε χρυσά μετάλλια στα Αφρικανικά Πρωταθλήματα του 2022, στους Μεσογειακούς Αγώνες και στους Αραβικούς Αγώνες του 2023.

REUTERS/Isabel Infantes

Οι εξετάσεις, τα χρωμοσώματα και η θέση της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών του 2023 άρχισε η διαμάχη. Αποκλείστηκε πριν τον τελικό για ζητήματα καταλληλότητας φύλου. Ο πρόεδρος της IBA, Ουμάρ Κρέμλεφ, δημοσίευσε μια δήλωση στο ρωσικό πρακτορείο TASS σχετικά με τον λόγο αποκλεισμού της.

«Με βάση τις εξετάσεις DNA, εντοπίσαμε αρκετούς αθλητές που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους συναδέλφους τους για να παρουσιαστούν ως γυναίκες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, αποδείχθηκε ότι έχουν χρωμοσώματα XY. Τέτοιοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους αγώνες», είπε ο Κρέμλεφ.  

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας είπε τότε ότι η Κελίφ αποκλείστηκε για «ιατρικούς λόγους». Τα αλγερινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Κελίφ αποκλείστηκε για υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν ήθελαν η Αλγερία να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο», δήλωσε η Ιμάνε Κελίφ στο αλγερινό Ennahar TV. «Αυτό είναι μια μεγάλη συνωμοσία και δεν θα σιωπήσουμε».

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μαρκ Άνταμς, πριν ακόμη τον επίμαχο αγώνα με την Καρίν, είχε υπογραμμίσει: «Όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας του αγώνα. Είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους, δηλώνονται ως γυναίκες».

Η IBA δημοσίευσε μια νέα δήλωση. «Στις 24 Μαρτίου 2023, η IBA απέκλεισε τις αθλήτριες Lin Yu-ting και Imane Khelif από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας. Αυτός ο αποκλεισμός ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας τους να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για συμμετοχή στο γυναικείο διαγωνισμό, όπως ορίζονται και ορίζονται στους κανονισμούς IBA. Αυτή η απόφαση, που ελήφθη μετά από σχολαστική εξέταση, ήταν εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη για τη διατήρηση του επιπέδου δικαιοσύνης και της απόλυτης ακεραιότητας του ανταγωνισμού».

Και τόνιζε: «Οι εξετάσεις έδειξαν οριστικά ότι και οι δύο αθλήτριες δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα απαραίτητα κριτήρια καταλληλότητας και βρέθηκε ότι είχαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων γυναικών αθλητριών».

Η απάντηση της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ διατείνεται ότι η Καλίφ είναι θύμα παραπλανητικών πληροφοριών και αυθαίρετων αποφάσεων της IBA. 

«Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής του αγώνα, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που ορίζονται από τη Μονάδα Πυγμαχίας Paris 2024 (PBU). Όπως και με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους», αναφέρει.

Εξαπολύει δε επίθεση στην ΙΒΑ, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός της Καλίφ και ακόμη μίας αθλήτριας ήταν αβάσιμος.

«Έχουμε δει σε αναφορές παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας εδώ και πολλά χρόνια στην κατηγορία των γυναικών συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 και παγκόσμιων πρωταθλημάτων της ΙΒΑ. Οι δύο αυτές αθλήτριες  αθλητές έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπό τους, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο στη συνέχεια και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να θεσπιστεί μια διαδικασία που θα ακολουθούσε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τις δοκιμές φύλου», σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι  «η τρέχουσα επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμία κατάλληλη διαδικασία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι αθλητές αγωνίζονταν σε αγώνες ανώτατου επιπέδου για πολλά χρόνια».