Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινο μετάλλιο ο απίθανος Τσελίδης

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ο πρωταθλητής του τζούντο νίκησε στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο τον Ισπανό Μοσαχλισβίλι

Ο Θοδωρής Τσελίδης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το τρίτο στη χώρα στην Ιστορία του τζούντο, στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.

Στον τελικό των ρεπεσάζ στα -90κ. ο Τσελίδης νίκησε τον πολιτογραφημένο Ισπανό (έχει καταγωγή από την Γεωργία) Τριστάνι Μοσαχλισβίλι.

Το μετάλλιο του Τσελίδη στο Παρίσι είναι το τρίτο της χώρας στο άθλημα, σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα δύο προηγούμενα είχε πανηγυρίσει ο Ηλίας Ηλιάδης, στην Αθήνα το 2004, όταν είχε κατακτήσει το χρυσό στα -81κ. και στο Λονδίνο το 2012, όταν φόρεσε το χάλκινο στα -90κ.

Ο Τσελίδης είχε δηλώσει ότι στόχος του στην «πόλη του φωτός» ήταν ένα μετάλλιο. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη τήρησε τον λόγο του κι έβαλε τα ελληνικά χρώματα στον πίνακα των μεταλλίων.

O τζουντόκα μας στα 90κ., Θόδωρος Τσελίδης, κατέκτησε μετάλλιο.
Η πανηγυρίζει το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες @Paris2024
Συγχαρητήρια Θοδωρή, υπερήφανοι για την επιτυχία σου, σε ευχαριστούμε
Μπράβο στον προπονητή του, Νίκο Ηλιάδη & στην Ομοσπονδία pic.twitter.com/aTocGHsLLf

— Yiannis Vroutsis (@VroutsisGiannis) July 31, 2024

O 27χρονος τζουντόκα ξεκίνησε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιζε αμυντικά. Μόλις στα 40 δευτερόλεπτα πήρε βαζάρι για το 1-0, προβάδισμα το οποίο διαχειρίστηκε  ψύχραιμα ως το τέλος του αγώνα.

«Χαίρομαι πολύ που κράτησα το λόγο μου. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είναι η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής μου. Ό,τι έγινε-έγινε και ήρθε ένα μετάλλιο που το ήθελα πολύ. Είμαι χαρούμενος για την πατρίδα μου και το χάλκινο μετάλλιο», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Τσελίδη.

Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στο φαβορί, τον Γεωργιανό Λάσα Μπεκαούρι ο οποίος υπερασπίστηκε τον τίτλο του από το Τόκιο (2021) νικώντας στον τελικό τον Γιαπωνέζο Σανσίρο Μουράο.

Το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο πήγε στον Γάλλο Μαξίμ-Γκαέ Νγκαγιά.