Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τέταρτος ο Χρήστου στον τελικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ο πρωταθλητής Ευρώπης κατάκτησε την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει μέχρι σήμερα Έλληνας κολυμβητής στους Θερινούς Αγώνες

Ο Απόστολος Χρήστου έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κι ας μην κατόρθωσε να μπει στη ζώνη των μεταλλίων.

Ο Έλληνας κολυμβητής τερμάτισε τέταρτος στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο με 52΄΄41, χάνοντας το χάλκινο στην τελευταία χεριά από τον Αμερικανό Ράιαν Μέρφι για μόλις 0,2 εκατοστά του δευτερολέπτου (52΄΄39).

Νικητής αναδείχθηκε ο Ιταλός παγκόσμιος ρέκορντμαν Τόμας Τσεκόν με 52΄΄00 και δεύτερος ήταν ο Κινέζος Τζιαγού Σου με 52΄΄32.

Σε κάθε περίπτωση, ο Χρήστου πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση Έλληνα κολυμβητή στην ιστορία της διοργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα αυτή είναι έως τώρα η καλύτερη θέση για την ελληνική αποστολή στο Παρίσι 2024.

Ο Χρήστου κολύμπησε εξαιρετικά, ειδικά στο δεύτερο πενηντάρι, αλλά έχασε έδαφος στην εκκίνηση και στη στροφή, κάτι που πιθανότατα του κόστισε και τη θέση στο βάθρο.

Έως τώρα η καλύτερη θέση για Έλληνα κολυμβητή σε Ολυμπιακούς (στην πισίνα), ήταν η πέμπτη του Σπύρου Γιαννιώτη το 2004 (1.500μ. ελεύθερο) και Κριστιάν Γκολομέεβ το 2021, στα 50μ. ελεύθερο.

Ο Τσεκόν έγινε ο πρώτος Ιταλός που κατακτά τον τίτλο (και οποιοδήποτε μετάλλιο) στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Ο Τζιαγού Σου ήταν δεύτερος, όπως και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ενώ Μέρφι διατήρησε το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο, ενώ στο Ρίο ήταν πρώτος.

«Το πίστευα πριν κολυμπήσω, αλλά το έχασα για πολύ λίγο, οπότε πραγματικά η τέταρτη θέση δεν μου λέει τίποτα», τόνισε ο Έλληνας κολυμβητής στην κάμερα της ΕΡΤ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της κούρσας.

«Στενοχωρήθηκα, ήταν πάρα πολύ κοντά. Ήξερα ότι σε εμάς τους τέσσερις (σ.σ. Τσέκον, Σου, Μέρφι και ο ίδιος) θα κρινόταν το μετάλλιο. Είναι κρίμα επειδή είναι πάρα πολύ κοντά, όχι για κάτι άλλο. Ήταν «στο νήμα», αυτό με στενοχωρεί. Ίσως «κόλλησα» λίγο παραπάνω στη στροφή, μετά άλλαξα ρυθμό πιο καλά από χθες, γι΄ αυτό κολύμπησα πιο γρήγορα, δεν μπορούσα όμως να κάνω κάτι άλλο. Ήδη στα τελευταία μέτρα είχα αρχίσει να χάνω την επαφή με το γρήγορο κολύμπι, δεν είχαν δύναμη να τερματίσω πιο δυνατά», είπε ακόμη ο Χρήστου, για να καταλήξει τονίζοντας: «Εμένα δεν μου αρκεί η τέταρτη θέση, γιατί ήρθα εδώ με έναν στόχο, να κερδίσω ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, και φάνηκε ότι όντως «το είχα». Το πίστευα πριν κολυμπήσω, αλλά το έχασα για πολύ λίγο, οπότε πραγματικά η τέταρτη θέση δεν μου λέει τίποτα».

Ο πρωταθλητής Ευρώπης άφησε όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του ανοιχτά, λέγοντας ότι χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα, αλλά υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι το 2028 στο Λος Αντζελες, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει…».