Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Στοπ» του Τζόκοβιτς στον Ναδάλ

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Το παιχνίδι των δύο κορυφαίων αθλητών πιθανότατα σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεπέρασε μια σύντομη… κρίση νεύρων στο δεύτερο σετ για να νικήσει τον 14 φορές τροπαιούχο του γαλλικού Όπεν, Ραφαέλ Ναδάλ, με 6-1 6-4 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και να προκριθεί στον τρίτο γύρο.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει κατακτήσει 24 τίτλους Grand Slam στο απλό αλλά κυνηγάει ένα ακόμα άπιαστο Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο, δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Αντίθετα, έβαλε εξαρχής δύσκολα στον 38χρονο Ισπανό και πήρε το πρώτο σετ δίνοντας μόλις ένα game στον αντίπαλό του (6-1).

Ο Ναδάλ, ο οποίος έχει κυριαρχήσει σε αυτό το γήπεδο όσο κανένας άλλος παίκτης στην ιστορία του Ρολάν Γκαρός, κατάφερε να επιστρέψει στο δεύτερο και να ισοφαρίσει σε 4-4, προς τέρψη του φίλαθλου κοινού που είχε ετοιμαστεί για μια επική συνάντηση.

Παρά την επιστροφή του στο δεύτερο σετ, ωστόσο, ο Ναδάλ δεν είχε ακρίβεια και συνέπεια σε αυτό το επίπεδο και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να εμποδίσει τον 37χρονο Τζόκοβιτς να σφραγίσει τη νίκη με άσο.

Ο 37χρονος Τζόκοβιτς θα αντιμετωπίσει στον 3ο γύρο τον νικητή της αναμέτρησης μεταξύ του Γερμανού Ντόμινικ Κέπφερ και του Ιταλού Ματέο Αρνάλντι. Το θαύμα λοιπόν δεν έγινε, αν και ο Ναδάλ προσπάθησε να αψηφήσει τη λογική, μετά από ένα πρώτο σετ που έπαιξε σαν… τζούνιορ και το έχασε με 6-1.

Επιστρέφοντας στο 4-4 στο 2ο σετ, σβήνοντας τρία break points, ο Ναδάλ έκανε τον κόσμο στο «Φιλίπ Σατριέ» να πιστέψει στο αδύνατο για λίγες στιγμές, αλλά η πραγματικότητα ήρθε γρήγορα: στα 38 του πια, ο Ναδάλ δεν έχει τα όπλα για να προκαλέσει παίκτες του διαμετρήματος του Τζόκοβιτς, Νο2 του κόσμου.

Ο Ισπανός, που εδώ και αρκετές μέρες ενοχλείται από τον δεξιό μηρό του, δεν είναι πια το «τέρας» του παρελθόντος. Για δύο χρόνια κουβαλούσε τα σωματικά του προβλήματα, τα οποία σταδιακά τον απομάκρυναν από το σιρκουί. Ο Τζόκοβιτς, νυν Νο2 του κόσμου, έπαιξε στον τελικό του Γουίμπλεντον πριν από λίγο καιρό.

Το 2008, τη χρονιά της στέψης του Ναδάλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο Ισπανός απέκλεισε τον Τζόκοβιτς στον ημιτελικό. Ο Σέρβος λοιπόν πήρε την εκδίκησή του 16 χρόνια αργότερα.

Αυτή η ήττα φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον θρύλο από την Μαγιόρκα, εποχής με την οποία συνδέεται αναμφισβήτητα και ο σημερινός αντίπαλός του.

Πριν από 18 χρόνια, οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά, στο Ρολάν Γκαρός, στο ξεκίνημα μιας σειράς που θα σημάδευε την ιστορία αυτού του αθλήματος.

Από εκείνη την ημέρα, τον Ιούνιο του 2006 και τη Δευτέρα, οι δυο τους δεν άφησαν ποτέ ο ένας τον άλλον, κέρδισαν (μαζί) 46 Grand Slam και αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον εννέα φορές σε μεγάλους τελικούς.

Ο Ισπανός, ωστόσο, είναι ακόμα στην κούρσα γι΄ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα διπλά με τον Κάρλος Αλκαράθ, ένα ζευγάρι πέντε αστέρων.

Πηγή: Reuters, AFP