Οι χριστιανοί πιστοί στη Μοσούλη του Ιράκ κλήθηκαν τη Δευτέρα (29/7) από τον Σύρο Καθολικό Αρχιεπίσκοπο της πόλης να νηστέψουν, ως αντίδραση στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η οποία χαρακτηρίστηκε «προσβολή για τη θρησκεία» και για την «ανθρωπότητα».
«Δεν έχουμε τίποτα να προσφέρουμε εκτός από την προσευχή και τη νηστεία, ώστε ο Θεός να συγχωρήσει αυτή τη μεγάλη προσβολή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιουνάν Χάνο, ο Σύρος καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης.
«Ήμασταν σοκαρισμένοι επειδή η Γαλλία είναι μια χώρα ανεξιθρησκίας και ανθρωπιάς, μια χώρα που σέβεται όλες τις εθνικότητες κι όλες τις θρησκείες, που μια τέτοια προσβλητική συμπεριφορά προς τα θρησκευτικά σύμβολα προέρχεται από αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.
Την παραμονή αυτής της έκκλησης, η Χαλδαϊκή Καθολική Εκκλησία του Ιράκ εξέφρασε επίσης τη συγκίνησή της σε δελτίο Τύπου, αναφέροντας ότι ο πατριάρχης της, καρδινάλιος Λουί Ραφαέλ Σακό, ο κύριος χριστιανός ηγέτης του Ιράκ, «στέκεται δίπλα στην Εκκλησία της Γαλλίας».
«Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής (…) είναι ντροπή», πληγώνει «την πίστη και τα αισθήματα (…) των χριστιανών στον κόσμο», υπογράμμισε. «Οι αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων στοχεύουν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά στην αγάπη, τον σεβασμό και τη συνεργασία, όχι πληγές και διχασμούς», πρόσθεσε.
Το σημείο της τελετής που δημιούργησε τη μεγάλη διαμάχη είχε να κάνει με μια ομάδα ατόμων σε ένα τραπέζι που περιλάμβανε αρκετές drag queens, σκηνοθετημένο κατά τρόπο που θύμιζε τον Μυστικό Δείπνο, το τελευταίο γεύμα του Ιησού με τους αποστόλους του.
Η Διάσκεψη των Επισκόπων της Γαλλίας (CEF) αποδοκίμασε το Σάββατο «σκηνές χλευασμού κι εμπαιγμού του Χριστιανισμού». Ο Τομάς Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης, παραδέχτηκε την επόμενη μέρα ότι «εμπνεύστηκε» από τον Μυστικό Δείπνο.
Με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους το 2003, η ιρακινή χριστιανική κοινότητα έχει μειωθεί σε περίπου 400.000.
Πηγή: AFP