Skip to main content

Θρίαμβος της McLaren στην Ουγγαρία

Η βρετανική ομάδα κατάκτησε τις πρώτες δύο θέσεις στο Grand Prix της Βουδαπέστης

Ο Αυστραλός Όσκαρ Πιάστρι σημείωσε την πρώτη νίκη του στη Formula 1 και η McLaren έκανε το «ένα-δύο» στο Grand Prix της Ουγγαρίας, αφού ο συνάδελφός του στην ομάδα, Λάντο Νόρις, παρέδωσε απρόθυμα το προβάδισμα κατά… παραγγελία του επιτελείου, τρεις γύρους πριν από το τέλος.

Ο Λιούις Χάμιλτον κατάκτησε την τρίτη θέση για τη Mercedes και ανέβηκε για 200ή φορά στο βάθρο στη Formula 1, αφήνοντας τέταρτο τον Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari) και μόλις πέμπτη την Red Bull του παγκόσμιου πρωταθλητή και πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, Μαξ Φερστάπεν.

«Αυτή είναι πραγματικά η μέρα που ονειρευόμουν ως παιδί, να στέκομαι στο επάνω σκαλί ενός βάθρου της F1», είπε ο Piastri πριν από τις απονομές.

«Προφανώς, είναι λίγο περίπλοκο στο τέλος, αλλά έβαλα τον εαυτό μου στη σωστή θέση στην αρχή κι ευχαριστώ την ομάδα για μια εκπληκτική προσπάθεια και ένα καταπληκτικό μονοθέσιο».

Στη διάρκεια του αγώνα η McLaren είπε στον Νόρις να αποκαταστήσει την τάξη «όποτε τον βολεύει» με περισσότερους από 20 γύρους να απομένουν, αλλά το χάσμα μεταξύ των οδηγών της μεγάλωσε και ο Βρετανός δεν έδειχνε σημάδια συμμόρφωσης.

«Ξέρουμε ότι θα κάνεις το σωστό», είπε η ομάδα στον Νόρις με 14 γύρους πριν το τέλος, επαναλαμβάνοντας ότι ήθελε να κερδίσει ο Πιάστρι. «Λάντο, δεν μπορεί να σε προλάβει. Έχεις αποδείξει την άποψή σου», είπαν στον Βρετανό όταν βρέθηκε έξι δευτερόλεπτα μακριά με έξι γύρους να απομένουν.

«Ο τρόπος για να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα δεν είναι να το κάνεις μόνος σου. Θα χρειαστείς το Όσκαρ και θα χρειαστείς την ομάδα», είπαν στον Νόρις, πριν τελικά εκείνος συμμορφωθεί.

«Η ομάδα μού ζήτησε να το κάνω, οπότε αυτό είναι», είπε στη συνέντευξή του πριν ανέβει στο βάθρο, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την απογοήτευσή του.

Πίσω τους, ο Φερστάπεν επίσης αγανακτούσε μεγαλοφώνως στο pit wall της Red Bull, καθώς πάλευε με την ισορροπία των φρένων του αυτοκινήτου του και αμφισβητούσε τη στρατηγική της ομάδας του.