Skip to main content

Παρίσι 2024: η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων στην «Πόλη του Φωτός»

REUTERS/Abdul Saboor

Από το Σεν Ντενί στον Σηκουάνα, αυτό είναι το έργο υποδομής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της «Πόλης του Φωτός», με επίκεντρο τη βιωσιμότητα

Το Παρίσι μεταμορφώνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα θα ξεκινήσει η 33η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η τρίτη φορά στην ιστορία που η Γαλλία φιλοξενεί τη διοργάνωση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπήρξαν κινητήρια δύναμη για τη μεταμόρφωση του αστικού ιστού των τόπων που τους φιλοξένησαν και το Παρίσι δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Το Μόναχο και η Βαρκελώνη είναι μερικές μόνο από τις πόλεις που άλλαξαν τη διάταξή τους για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

REUTERS/Benoit Tessier

Οι Αγώνες του Μονάχου το 1972 μεταμόρφωσαν την πόλη της Νότιας Γερμανίας, με τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη (σε πέντε χρόνια) μιας εγκαταλελειμμένης περιοχής 280 εκταρίων και τη βελτίωση του δικτύου μεταφορών, με τον εκσυγχρονισμό των γραμμών S-Bahn και U-Bahn (προαστιακός και μετρό).

Η καταλανική πρωτεύουσα, η οποία φιλοξένησε τη διοργάνωση το 1992, θεωρείται ότι έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε αυτή την περίπτωση, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν σε τρεις κύριες τοποθεσίες της πόλης: Μόνζουικ, Βαλ ντε Χεμπρόν και Παρκ ντελ Μαρ, με το τελευταίο να είναι το έργο που μεταμόρφωσε περισσότερο την πόλη.

REUTERS/Benoit Tessier

Η περίπτωση του Παρισιού είναι λίγο διαφορετική, αφού το 95% των εγκαταστάσεων που χρειάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν ήδη κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επέλεξε τη γαλλική υποψηφιότητα.

Επιπλέον, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι προσβάσιμες με μέσα μαζικής μεταφοράς και το 80% αυτών βρίσκονται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Ολυμπιακή πόλη.

Υποδομές – Η κεντρική θέση του Ολυμπιακού Χωριού

Η βιωσιμότητα, λοιπόν, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την πόλη να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πολεοδομικό σχέδιο, με κύριο έργο το Ολυμπιακό Χωριό.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Αυτό εκτείνεται σε Σεν-Ουέν, Σεν-Ντενί, Λ΄Ιλ Σεν-Ντενί και καλύπτει μια έκταση περίπου πενήντα εκταρίων. Θα φιλοξενήσει 14.250 αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και 8.000 στους Παραολυμπιακούς.

Η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του πολεοδομικού σχεδίου, τόσο που μετά απ΄ αυτούς το Χωριό θα έχει 2.500 νέες κατοικίες, μια φοιτητική εστία, ένα ξενοδοχείο, ένα διαμορφωμένο πάρκο τριών εκταρίων, σχεδόν επτά εκτάρια πάρκων και κήπων, 120.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων και υπηρεσιών πόλης και 3.200 τετραγωνικά μέτρα εμπορικού χώρου.

REUTERS/Benoit Tessier

Η Οργανωτική Επιτροπή σημειώνει ότι «πέρα από τη μοντέρνα εμφάνιση των κτιρίων, η νικήτρια προσφορά μπόρεσε να ανατρέψει τη ζυγαριά χάρη στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το όραμα του Παρισιού 2024 και τη χρηστή οικονομική διαχείριση».

Το νέο υδάτινο κέντρο στο Σεν Ντενί

Στο προηγούμενο έργο προστέθηκε η Μίντιας αλ Μπουρζέ, μια βίλα που βρίσκεται στη συνοικία Αιρ ντι Βον, όπου θα μένουν οι περίπου 5.000 δημοσιογράφοι που θα καλύψουν τη διοργάνωση.

Η περιοχή Εσπρί 24 θα έχει οκτώ κτίρια, για συνολικά περίπου 433 σπίτια και θα εξελιχθεί, επίσης, για να προσφέρει υπηρεσίες στους κατοίκους. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κατασκευαστούν 500 κατοικίες σε αυτόν τον χώρο.

Το Παρίσι θα έχει επίσης ένα νέο Κέντρο Υδάτινων Σπορ στο Σεν Ντενί, το μοναδικό νέο μόνιμο κτίριο για τους Αγώνες της «Πόλης του Φωτός», μαζί με την επέκταση του πράσινου κοινού χώρου και τη νέα γέφυρα που συνδέει το στάδιο με το «Σταντ ντε Φρανς» με την υπόλοιπη γαλλική πρωτεύουσα.

BERTRAND GUAY/Pool via REUTERS

Το έργο έχει ήδη αποσπάσει βραβεία όπως το Grand Prix du Grand Paris και το Grand Prix BIM d’Or. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί για πολυλειτουργική χρήση. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι η υποδομή όπου θα γίνονται οι καταδυτικοί αγώνες, η συγχρονισμένη κολύμβηση και οι προκριματικοί αγώνες υδατοσφαίρισης.

Το κτίριο θα λειτουργεί ως προπονητικό κέντρο κολύμβησης κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συνεχίσει να είναι κέντρο για διάφορα αθλήματα της περιοχής.

Η περιοχή του Σηκουάνα και ο Πύργος του Άιφελ

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έστρεψε επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στον ποταμό Σηκουάνα, του οποίου η καθαριότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την δήμαρχο Αν Ινταλγκό και τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αναμένεται να διεξαχθούν αγώνες τριάθλου κατά μήκος του ποταμού, αν και οι διοργανωτές δεν το έχουν επιβεβαιώσει ακόμη λόγω του επιπέδου ρύπανσης.

REUTERS/Abdul Saboor

Επίσης, υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για τη μετατροπή της περιοχής του Πύργου του Άιφελ σε μεγάλο πνεύμονα πράσινου, καθώς και για τη μετατροπή ορισμένων εγκαταλελειμμένων σταθμών του μετρό σε κομψά εστιατόρια.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα πλάνο μετατροπής της γέφυρας Ποντ ντ΄ Ιενά σε έναν καταπράσινο πεζόδρομο, καθώς και επανασχεδιασμός των κήπων του Τροκαντερό για τη δημιουργία περισσότερων περιοχών πρασίνου.

Από την πλευρά του, ο εγκαταλελειμμένος σταθμός του μετρό Κρουά Ρουζ, στη γραμμή 10, μετατράπηκε για να στεγάσει το εστιατόριο και μπαρ Τέρμινους, έναν χώρο 540 τετραγωνικών μέτρων.

REUTERS/Pawel Kopczynski
REUTERS/Benoit Tessier