Skip to main content

Βασίλισσα της Ευρώπης η Ισπανία

REUTERS/Angelika Warmuth

Οι Ίβηρες νίκησαν στον μεγάλο τελικό του EURO 2024 την Αγγλία με 2-1 και κατάκτησαν το τέταρτο τρόπαιό τους στη διοργάνωση

Η «Φούρια Ρόχα» του Λουίς ντε λα Φουέντε είναι η διάδοχος της Ιταλίας στον θρόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε έναν εξαιρετικό τελικό, που φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η Ισπανία νίκησε την Αγγλία με 2-1 και κατάκτησε το Euro 2024.

Τα «Τρία Λιοντάρια» ήταν ισάξιος αντίπαλος αλλά υπέκυψαν στην «κατάρα» που τους κατατρέχει στις μεγάλες διοργανώσεις χάνοντας ακόμα έναν τελικό, τον πρώτο εκτός των ακτών της Αγγλίας, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 που κατάκτησαν ως διοργανωτές και το Euro 2020, το οποίο απώλεσαν επίσης ως γηπεδούχοι.

Το ιβηρικό συγκρότημα ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, ολοκλήρωσε το τουρνουά με επτά νίκες σε επτά παιχνίδια και θα επιστρέψει στη Μαδρίτη κομίζοντας στην τροπαιοθήκη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο, μετά από εκείνους το 1964, 2008 και 2012.

Η Ισπανία είναι από το βράδυ της Κυριακής η πολυνίκης της διοργάνωσης, έχοντας επικρατήσει στους τέσσερις από τους πέντε τελικούς που συμμετείχε και μόνο χαμένο εκείνον του 1984, όταν είχε ηττηθεί από τη διοργανώτρια Γαλλία 2-0.

Βίοι αντίθετοι, η Αγγλία, όπως και πριν από τρία χρόνια στο Γουέμπλεϊ, παρέμεινε και αυτή τη φορά χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο στη δεύτερη συνεχή παρουσία της στον τελικό.

Κάκιστο πρώτο ημίχρονο, «ροντέο» το δεύτερο

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι αντίπαλοι έπαιξαν με πολλή τακτική στο πρώτο μισό του αγώνα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανασταλτική λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε μία ευκαιρία.

Οι παίκτες του Ντε Λα Φουέντε είχαν την κατοχή αλλά δεν μπορούσαν να κινηθούν σε χώρους καθώς οι Άγγλοι δεν άφηναν απάτητη ούτε σπιθαμή γηπέδου στο δικό τους μισό.

Η κατάσταση όμως άλλαξε άρδην μόλις στο 47ο λεπτό, όταν ο Νίκο Γουίλιαμς άνοιξε το σκορ τελειώνοντας ιδανικά τη φάση με την ασίστ του Γιαμάλ, για τον οποίο ήταν η τέταρτη στο τουρνουά και τον ανέδειξε πρώτο στις τελικές πάσες.

Ήρωας Πίκφορντ, αλλά…

Στο 49΄ ο Όλμο αστόχησε από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση, στο 55΄ ο Μοράτα πλάσαρε αλλά απομάκρυνε ο Στόουνς κι ένα λεπτό αργότερα το σουτ του Γουίλιαμς έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι.

Ένα καλό σουτ του Μπέλινγχαμ στο 64΄ δεν βρήκε στόχο και στο 66΄ ο Πίκφορντ κράτησε το σκορ αποκρούοντας έξοχα το πλασέ του Γιαμάλ.

Στο 73΄, ωστόσο, η επιθετική δραστηριότητα της Αγγλίας έφερε καρπούς, όταν ο Πάλμερ με εν κινήσει σουτ στο τέλειο στρώσιμο του Μπέλιγχαμ έγραψε το 1-1.

Ο Πίκφορντ είχε… υπερωρίες και στο 81΄ νίκησε γι΄ άλλη μια φορά τον Γιαμάλ, αλλά στο 86΄ δεν κατάφερε να βγάλει το σουτ, σαν κοντινή προβολή, του Ογιαρθάμπαλ στην μπαλιά-«ξυράφι» του Κουκουρέγια, με την «Ρόχα» να φτάνει στο 2-1 και τη νίκη.