Skip to main content

Η ώρα της στέψης στο EURO 2024

REUTERS/Fabian Bimmer

Αγγλία και Ισπανία θα διεκδικήσουν απόψε στο Βερολίνο τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης

Ύστερα από 30 ημέρες, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας θα ρίξει αυλαία το βράδυ της Κυριακής.

Η ώρα της στέψης πλησιάζει και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εφόσον δεν υπάρξει παράταση, θα αναδειχθεί ο διάδοχος της Ιταλίας στην κορυφή του ποδοσφαίρου της Γηραιάς Ηπείρου.

Στις 22:00, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, ο Γάλλος διαιτητής Φρανσουά Λετεσιέ θα σφυρίξει για το πρώτο λάκτισμα της μπάλας στον τελικό του EURO 2024, που φέρει αντίπαλους την Ισπανία και την Αγγλία.

Οι Ίβηρες είναι για τους περισσότερους αντικειμενικούς παρατηρητές η καλύτερη και σταθερότερη ομάδα σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα και η μοναδική με έξι νίκες σε έξι αγώνες, καθώς και τα κορυφαία στατιστικά.

Μια εντυπωσιακή επιθετική «μηχανή» που συνδυάζει την πείρα και την κλάση (Ρόδρι, Ρουίθ, Μοράτα) με την ατομική ποιότητα νεαρών παικτών που αποτελούν το μέλλον του ισπανικού ποδοσφαίρου, σαν τους Λαμίν Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς.

Από την πλευρά της, η Αγγλία των μεγάλων ανατροπών έχει αναδειχθεί σε αληθινό «μάστορα» της επιβίωσης, αφού σε όλα τα παιχνίδια που βρέθηκε πίσω στο σκορ κατόρθωσε να επιστρέψει και στο τέλος να προκριθεί.

Η «Ρόχα» θα διεκδικήσει το τέταρτο τρόπαιο στη διοργάνωση, μετά 1964, το 2008 και το 2012 (σε πέντε τελικούς).

Από την πλευρά τους, τα «Τρία Λιοντάρια» αναζητούν το πρώτο Ευρωπαϊκό στην ιστορία τους και πρώτο μεγάλο τρόπαιο μετά το Μουντιάλ το 1966, στον πρώτο τελικό τους εκτός των ακτών της Αγγλίας.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν έχει απουσίες, ενώ ο Λουίς ντε λα Φουέντε στηρίζεται στις υπηρεσίες των Λε Νορμάν και Καρβαχάλ, που εξέτισαν τις ποινές τους.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Ισπανία (Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρουίθ, Ρόδρι, Όλμο, Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς, Μοράτα.

Αγγλία (Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκέχι, Σο, Μέινο, Ράις, Σάκα, Μπέλινγχαμ, Φόντεν, Κέιν.