Skip to main content

Παρίσι 2024: Το εγχειρίδιο των Ολυμπιακών Αγώνων

REUTERS/Benoit Tessier

Τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τη διοργάνωση: ημερομηνίες, χώροι, τελετή έναρξης, νέα σπορ, ασφάλεια.

Σχεδόν δύο εβδομάδες απέμειναν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθούν όλα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τη διοργάνωση: ημερομηνίες, χώροι, τελετή έναρξης, νέα σπορ, ασφάλεια.

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ;

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε στο Παρίσι τους Αγώνες του 2024, όταν ο μόνος εναπομείνας αντίπαλος της γαλλικής πρωτεύουσας, το Λος Άντζελες, συμφώνησε να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια για να είναι η επόμενη διοργανώτρια πόλη.

Η «Πόλη του Φωτός», που έχει ήδη φιλοξενήσει δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, θα τους διοργανώσει και μια τρίτη 100 χρόνια μετά τους τελευταίους, το 1924. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε 35 χώρους, στο Παρίσι, το Ile-de-France, την ηπειρωτική Γαλλία και το εξωτερικό.

Αξιοσημείωτες εγκαταστάσεις είναι το Στάδιο του Πύργου του Άιφελ (μπιτς βόλεϊ), το «Παρκ ντε Πρενς» (ποδόσφαιρο), το στάδιο «Ρολάν Γκαρός» (πυγμαχία και τένις), το «Σταντ ντε Φρανς» (στίβος και ράγκμπι) και το Τεαχούπο, στην Ταϊτή (σέρφινγκ).

ΠΟΙΑ ΝΕΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ;

Το Breaking, μια ανταγωνιστική μορφή breakdancing που συνδυάζει την τέχνη και τον χορό με ακροβατικές κινήσεις, θα πρωτοεμφανιστεί στο Παρίσι.

Έχοντας κάνει ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, το καράτε απουσίαζε από τους τέσσερις διοργανωτές αθλημάτων που προτάθηκαν για τους Θερινούς Αγώνες του 2024. Το μπέιζμπολ-softball έχει επίσης εγκαταλειφθεί ως άθλημα για το Παρίσι 2024, αλλά θα επιστρέψει στο Λος Άντζελες 2028.

Το μπέιζμπολ-σόφτμπολ έχει εγκαταλειφθεί ως άθλημα για το Παρίσι 2024, αλλά θα επιστρέψει στο Λος Άντζελες το 2028.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ;

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 θα ξεκινήσει στις 19:30, στις 26 Ιουλίου.

Αντί για μια παραδοσιακή τελετή σε στάδιο, η Γαλλία έχει προγραμματίσει μια ποτάμια παρέλαση κατά μήκος 6 χλμ. (4 μίλια) του ποταμού Σηκουάνα, που καταλήγει στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ.

Περίπου 300.000 θεατές θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση από τις όχθες του Σηκουάνα, καθώς το υπόλοιπο παγκόσμιο κοινό θα συντονίζεται στην τηλεόρασή του.

REUTERS/Benoit Tessier

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ;

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και η απειλή μιας επίθεσης, οδήγησαν τη γαλλική κυβέρνηση να αυξήσει τον συναγερμό ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο για φέτος.

Περίπου 45.000 γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας θα ασφαλίσουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων, με πρόσθετη βοήθεια από μερικές χιλιάδες ξένους αξιωματούχους ασφαλείας.

Η Γαλλία θα αναπτύξει 35.000 πράκτορες ασφαλείας και τον στρατό για να εξασφαλίσει την τελετή έναρξης από απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ντρόουν, δήλωσε τον Μάιο ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η Γαλλία έχει προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα, εάν το απαιτήσουν λόγοι ασφαλείας, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Απρίλιο.

Μια επιλογή, είπε ο Μακρόν, θα ήταν να περιοριστεί η τελετή στην πλατεία Τροκαντερό του Παρισιού που βλέπει στον Πύργο του Άιφελ, ενώ μια άλλη θα ήταν να μεταφερθεί στο στάδιο «Σταντ ντε Φρανς».

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία θα στόχευε κακόβουλα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χαρακτηρίζοντάς τους απολύτως αβάσιμους.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ;

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η ΔΟΕ αρχικά συνέστησε την απαγόρευση από διεθνείς αγώνες αθλητών από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, αλλά έκτοτε τους επέτρεψε να προκριθούν ως ουδέτεροι.

Κάθε πιστοποιημένος αθλητής υποβάλλεται σε διαδικασία ελέγχου από μια τριμελή επιτροπή που διορίζεται από τη ΔΟΕ για να διασφαλίσει ότι πληροί ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Το να μην έχει υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μην έχει συνάψει σύμβαση με καμία στρατιωτική υπηρεσία ή υπηρεσία ασφαλείας είναι μεταξύ των κριτηρίων.

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε ομαδικούς αγώνες, αλλά επιτρέπεται να συμμετέχουν ως ουδέτεροι, χωρίς σημαίες ή ύμνους, ενώ θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή στην εναρκτήρια παρέλαση.

Η Ρωσία κατήγγειλε τους περιορισμούς ως μεροληπτικούς και κατηγόρησε τη ΔΟΕ ότι συμμετείχε σε «συνωμοσία» με την Ουκρανία.

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή κατέβαλε αποζημίωση σε 245 αθλητές που δεν πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία θα τους επέτρεπαν να αγωνιστούν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

naftemporiki.gr