Skip to main content

EURO 2024: Μονομαχία κολοσσών στο Μόναχο

REUTERS/Fabian Bimmer

Ισπανία και Γαλλία θα διασταυρώσουν τους δρόμους τους σε έναν αγώνα δίχως αύριο

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας εισήλθε στην τελική ευθεία, με τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών να ετοιμάζονται για να διεκδικήσουν την πρόκριση στον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης, την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Οι γιγαντομαχίες θα ξεκινήσουν από τη νύχτα της Τρίτης (9/7, 22:00) με το πρώτο παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ισπανία και Γαλλία θα διασταυρώσουν τους δρόμους τους σε έναν αγώνα δίχως αύριο, στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου.

Βάσει των αριθμών (στατιστική) οι Ίβηρες είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, αλλά από την άλλη οι «Μπλε» έχουν μεγαλύτερο βάθος κι επιλογές.

Η «Ρόχα» του Λουίς Ντε Λα Φουέντε είναι η μοναδική ομάδα που μετρά μόνο νίκες (5) έως τώρα, έχει την καλύτερη επίθεση (11 γκολ), τις περισσότερες προσπάθειες (102) και ανακτήσεις μπάλας (230).

Η Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάν, από την άλλη, είναι πολύ σταθερή κι έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ, από πέναλτι, σε πέντε παιχνίδια. Ωστόσο, παρά την παρουσία παικτών της κλάσης των Μπαπέ και Γκριεζμάν επιδεικνύει αξιοσημείωτη επιθετική δυστοκία, με μόλις ένα «δικό» της γκολ, επίσης με πέναλτι, ενώ τα άλλα δύο προήλθαν από αυτογκόλ των αντίπαλων.

Οι «Μπλε» στοχεύουν στον τέταρτο τελικό μεγάλου τουρνουά τα τελευταία οκτώ χρόνια, καθώς ήταν φιναλίστ στο EURO 2016 που διοργάνωσαν οι ίδιοι, ενώ κατάκτησαν το Μουντιάλ το 2018 στη Ρωσία κι έπαιξαν τελικό στο Κατάρ τέσσερα χρόνια αργότερα.

Η Ισπανία θα επιδιώξει την πέμπτη συμμετοχή σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το οποίο έχει κατακτήσει τρεις φορές, ενώ οι Γάλλοι την τέταρτη, προκειμένου να διεκδικήσουν τον τρίτο τίτλο τους.

Ο Ντε Λα Φουέντε δεν έχει διαθέσιμους τους τιμωρημένους (με κάρτες) Καρβαχάλ, Λε Νορμάν και τον τραυματία Πέδρι, τη θέση των οποίων θα πάρουν οι Χεσούς Νάβας, Νάτσο και ο MVP του προημιτελικού με τη Γερμανία, Όλμο.

Από την πλευρά του, ο Ντεσάν θα έχει ξανά στη διάθεσή του τον Ραμπιό, ο οποίος εξέτισε την ποινή του στον προηγούμενο αγώνα (με την Πορτογαλία) και θα παίξει αντί του Καμαβινγκά.

Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε είναι ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς και πιθανές ενδεκάδες είναι οι ακόλουθες:

Ισπανία: Σιμόν, Νάβας, Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Όλμο, , Ρουίθ, Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς, Μοράτα.

Γαλλία: Μενιάν, Κουντέ, Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Καντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Κολό Μουανί, Μπαπέ.