Skip to main content

Γ. Αντετοκούνμπο, Σάκκαρη, Ντρισμπιώτη: ποιοι θα σηκώσουν τη γαλανόλευκη στο Παρίσι;

REUTERS/Benoit Tessier

Η άρνηση του Μίλτου Τεντόγλου να είναι σημαιοφόρος της Ολυμπιακής ομάδας στην τελετή έναρξης στον Σηκουάνα δημιούργησε ένα μίνι θέμα στην ΕΟΕ

Ο Μίλτος Τεντόγλου είχε επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης του Παρισιού, όμως η θρησκευτική ευλάβεια με την οποία τηρεί το πρόγραμμά του ο κορυφαίος άλτης μήκους στον κόσμο τον υποχρέωσε να αρνηθεί.

Ο Μακεδόνας Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής δεν ήθελε να αλλάξει το πλάνο του, καθώς εκτός του ότι έχει προπόνηση το απόγευμα της 26ης Ιουλίου δεν θα ήθελε να επιβαρυνθεί και με την κόπωση που συνεπάγεται αυτή η πολύωρη διαδικασία.

Πλέον, η ΕΟΕ καλείται να αποφασίσει εκ νέου για τον σημαιοφόρο κι αυτό θα το κάνει στην αυριανή (9/7) Ολομέλειά της. Ποιος ή ποια θα είναι ο αθλητής και αθλήτρια που θα έχουν την τιμή να ηγηθούν της ελληνικής ομάδας, που (ουσιαστικά ex officio) εισέρχεται πάντοτε πρώτη στην έναρξη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης;

Η πρακτική των δύο αθλητών

Από το 2021 και τους Αγώνες στο Τόκιο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εγκαινίασε την πρακτική δύο σημαιοφόρων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, στο πλαίσιο της Ισότητας των Φύλων. Στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου ήταν οι Ολυμπιονίκες Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική) και Άννα Κορακάκη (σκοποβολή) που μπήκαν στο Στάδιο με τη γαλανόλευκη, στο Παρίσι ποιοι;

Κατά βάση για σημαιοφόρος επιλέγεται ένας ή μία Ολυμπιονίκης, όμως αυτή τη φορά οι διαθέσιμες λύσεις δεν επαρκούν: ο Τεντόγλου αρνήθηκε, Πετρούνιας και Κορακάκη ήταν οι προηγούμενοι και ο επόμενος που θα μπορούσε, ο «χρυσός» Στέφανος Ντούσκος, ξεκινά τους αγώνες στην κωπηλασία την επόμενη ημέρα (27 Ιουλίου), περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από την «Πόλη του Φωτός».

REUTERS/Benoit Tessier

Συν τοις άλλοις, ο Ντούσκος ήταν πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπως και ο αρχηγός της «ασημένιας» στο Τόκιο Εθνικής ομάδας πόλο, Γιάννης Φουντούλης, που μετέφερε με τους συμπαίκτες του την Φλόγα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Φαβορί ο Γιάννης

Η φημολογία που αναπτύχθηκε από το βράδυ της Κυριακής (7/7), μετά τον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ που είδε την Εθνική ομάδα να θριαμβεύει και να κατακτά τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, έκανε λόγο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Για πολλούς λόγους.

Αρχικά, επειδή είναι ο πιο αναγνωρίσιμος αθλητής από την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθότι ένας σούπερ σταρ παγκόσμιας εμβέλειας και ήδη πρωταθλητής στο ΝΒΑ.

Ταυτόχρονα, είναι άρρηκτα δεμένος με τη χώρα μας, όπως απέδειξαν τα δάκρυά του μετά το νικηφόρο παιχνίδι με τους Κροάτες, είναι επιδραστικός σε παγκόσμια κλίμακα κι ένας τύπος-πρότυπο, με κοινωνική δράση κι ανάλογες ευαισθησίες.

Τι ισχύει για την γυναίκα σημαιοφόρο

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την επιλογή της γυναίκας σημαιοφόρου. Το φαβορί για τη θέση, η Κατερίνα Στεφανίδη, ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό και είναι προσεκτική, καθώς δεν θα ήθελε να ρισκάρει με την κόπωση στην τελετή έναρξης.

Η Κορακάκη υπήρξε σημαιοφόρος πριν τρία χρόνια, οπότε άλλη Ολυμπιονίκης δεν υφίσταται, οπότε η ΕΟΕ αναγκαστικά θα πάει σε μια αθλήτρια με διεθνή προβολή.

Το κριτήριο από τις συμμετέχουσες αθλήτριες πληρούν δύο, η πρωταθλήτρια του τένις Μαρία Σάκκαρη και η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τένις, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Πάντως, αν το τελικό κριτήριο αφορά τη διεθνή αναγνώριση σε συνδυασμό με τη δημοφιλία του αθλήματος, το προβάδισμα ανήκει στην Σάκκαρη.

Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο η Ντρισμπιώτη θα μείνει με μια δόση πικρίας καθώς πάσχισε πολύ για να εξασφαλίσει θέση στα 20 χιλιόμετρα βάδην.

Αυτήν την κατάκτησε πιάνοντας το όριο (1:28.12, πανελλήνιο ρεκόρ) τον Φεβρουάριο σε αγώνα στην μακρινή Αυστραλία, στην πόλη της Μελβούρνης.

naftemporiki.gr