Skip to main content

Γ. Αντετοκούνμπο: Ο Σπανούλης μάς δίνει φλόγα, αυτό δεν διδάσκεται

Ο σούπερ σταρ της Εθνικής αποθέωσε την ελληνική ομάδα και τον τεχνικό της, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να γράψει καλύτερα το σενάριο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκπροσώπησε τους συμπαίκτες του στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά στο ΣΕΦ, που βρήκε την Ελλάδα νικήτρια της Κροατίας και προκριθείσα (μετά από 16 χρόνια) στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο «Greek Freak» μίλησε για το ενδεχόμενο να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μίλτος Τεντόγλου αρνήθηκε να είναι εκείνος ο επικεφαλής, την πρόκριση, τον καταλυτικό ρόλο της παρουσίας του Σπανούλη στον πάγκο…

«Πιστεύω ότι οι συμπαίκτες μου και όλοι ήταν πολύ συγκεντρωμένοι για τον στόχο και είχαμε τη δυνατότητα να πετύχουμε κάτι που δεν είχαμε πετύχει για χρόνια μέσα στην έδρα μας. Είμαι πολύ χαρούμενος για το πώς πήγε το ματς και πήραμε τα εισιτήριά μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε για:

Το αν είναι «πεινασμένος» σε ατομικό επίπεδο: «Είμαι πολύ πεινασμένος ατομικά, αλλά δεν έχει σημασία. Ως ομάδα είμαστε πεινασμένοι, ο κόσμος είναι χαρούμενος. Έχουμε τον Βασίλη Σπανούλη που είναι ένας σπουδαίος ηγέτης και μας δίνει αυτή τη φωτιά, μας δίνει αυτή τη φλόγα στο στομάχι για να τα καταφέρουμε. Είναι απίστευτο. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να γράψω καλύτερα το σενάριο. Να έχω αυτόν τον ηγέτη, το είδωλό μου να μας οδηγεί. Να έχω τους συμπαίκτες μου που είναι πάντα εδώ και είναι εξαιρετικοί, να έχω αυτόν τον απίστευτο κόσμο και την οικογένειά μου εδώ».

Τον Βασίλη Σπανούλη: «Δεν θέλω να μιλήσω άσχημα για τους προηγούμενους, γιατί ήταν πραγματικά σπουδαίοι και εξαιρετικοί προπονητές, με τρομερή δουλειά σε όλη την καριέρα τους. Αλλά πιστεύω ότι ο Σπανούλης είναι νικητής. Αυτό δεν μπορείς να το διδάξεις σε κανέναν. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Δίνει τα πάντα για εμάς. Η ταυτότητά του πηγαίνει σε όλη την ομάδα και δεν είναι μόνο εκείνος, αλλά και όλοι οι 12 παίκτες που έχουμε».

Τους αντιπάλους της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ δεν ήξερα ποιους θα αντιμετωπίσουμε. Ως ηγέτης, ως οδηγός, προσπαθώ να διασφαλίσω αυτό που μπορώ να κάνω εγώ. Να το κάνω με τον καλύτερο τρόπο και να ελέγξω αυτά που μπορώ. Μπορούμε να κερδίσουμε κάθε αντίπαλο και κάθε αντίπαλος μπορεί να κάνει το ίδιο.

Την τελευταία φορά που έπαιξα καλό μπάσκετ ήταν το 2022. Το 2023 και πέρυσι ήμουν τραυματισμένος. Ως παιδί πάντα ήθελα να παίξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θυμάμαι το 2016 που χάσαμε το παιχνίδι με την Κροατία, έχει κολλήσει το μυαλό μου. Θυμάμαι ακόμα και το μπλουζάκι που φόραγε η σύζυγός μου. Αυτά σε κάνουν πιο δυνατό».

Το ότι, πολύ πιθανά, θα είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Αυτό είναι μια μεγάλη τιμή. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο, άνθρωποι που είναι 39 και 40 χρόνων επιστρέφουν για να παίξουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για όλους και για εμένα που θα πάω για πρώτη φορά.

Αν είμαι ο σημαιοφόρος, σπουδαία, αν όχι είναι Ο.Κ.. Είμαι χαρούμενος που έχω ένα καλό τεχνικό επιτελείο, μια καλή ομάδα. Θέλω να πάμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Να είμαστε υγιείς, ανταγωνιστικοί να πετύχουμε κάτι καλό. Και πάλι, όπως λέει ο κόουτς θα το απολαύσω. Θα απολαύσω κάθε στιγμή, γιατί στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί».

Την αγωνιστική προσαρμογή του: «Στο NBA και στη FIBA είναι εντελώς διαφορετικά παιχνίδια. Στο NBA μπορείς να έχεις πολύ περισσότερο ISO παιχνίδι, να πάρεις την μπάλα από τη μία και να πας στην άλλη. Εδώ είναι πιο πολύ τακτική και σχεδιασμός του πλάνου. Πρέπει να προσαρμοστείς. Οι καλύτεροι παίκτες αυτό προσπαθούν να κάνουν κι αυτό προσπαθώ και εγώ. Εδώ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ χρειάζεται περισσότερη υπομονή».

Το πώς αξιολογεί τις επιτυχίες στο NBA και στην Ελλάδα: «Το να κερδίζεις είναι το πιο σημαντικό. Όπου και να κερδίζεις, θα πρέπει να το κάνεις και να προσφέρεις χαρά στον κόσμο. Κάθε φορά κάνω ένα βήμα τη φορά. Την τελευταία φορά που πήγαμε στους Ολυμπιακούς ήταν το 2008. Τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γίνουμε καλύτεροι στην προπόνηση και να πάμε ένα βήμα τη φορά. Αυτό είναι που μετράει και μετά όταν χρειαστεί θα εστιάσουμε και θα σκεφτούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Τη διαδρομή του από τα Σεπόλια ως το πρώτο συμβόλαιο στη Σαραγόσα και στο ότι έγινε είδωλο για όλη τη χώρα: «Ήμουν πολύ χαρούμενος στο πρώτο μου συμβόλαιο στη Σαραγόσα κι αυτό με βοήθησε να γίνω καλύτερος. Δεν έχει αλλάξει το συναίσθημα. Ακόμα έχω αυτή τη φωτιά στο στομάχι μου. Από τα Σεπόλια μέχρι εδώ έχω αυτό τη φωτιά ή ίσως και ακόμα μεγαλύτερη φλόγα στο στομάχι μου για να αποδείξω πράγματα στον εαυτό μου».