Skip to main content

Παγκόσμιο ρεκόρ από την εκπληκτική Μάχουτσικ

REUTERS/Manon Cruz

Η Ουκρανή έσβησε στο Παρίσι το παλιό παγκόσμιο ρεκόρ άλματος εις ύψος που κατείχε από το 1987 η Βουλγάρα Κονσταντίνοβα

Πολλές αθλήτριες «έσπασαν» τα δόντια τους επιχειρώντας να το ξεπεράσουν: από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, το 1987, το 2,09μ της Στέφκα Κονσταντίνοβα παρέμενε ένα από τα απόρθητα οχυρά του σύγχρονου στίβου.

Η Κάισα Μπέργκβιστ (2,08μ. το 2006) και η Μπλάνκα Βλάσιτς (2,08μ. το 2009) προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις τους αλλά δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν καλύτερα και το «στοιχειωμένο» ρεκόρ της Βουλγάρας καλά κρατούσε.

Ωστόσο, αυτή την Κυριακή, μια 22χρονη Ουκρανή «έσπασε τα ταμεία». Ούσα από τις καλύτερες του αθλήματος και ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια το περασμένο καλοκαίρι στη Βουδαπέστη (2η το 2019 και το 2022), η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που ξεπέρασε τα 2,10 μέτρα κατά τη διάρκεια του Diamond League στο Παρίσι.

«Αφιερώνω αυτόν το μετάλλιο στη χώρα μου, όπως όλα τα άλματά μου εδώ κι αρκετά χρόνια. Δεν τα παρατάμε ποτέ και θα παλέψουμε μέχρι τέλους», εκμυστηρεύτηκε πολύ συγκινημένη.

REUTERS/Manon Cruz

«Ο κόσμος έχει τις καθημερινές του ανησυχίες στην Ουκρανία, προφανώς, αλλά ξέρω ότι πολλοί παρακολουθούν τους αγώνες μου. Πολλοί στρατιώτες μού έγραψαν μετά τη νίκη μου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για να με ευχαριστήσουν για τα συναισθήματα που ένιωσαν. Εκεί, έγραψα τη λέξη Ουκρανία στην ιστορία του αθλήματός μου».

REUTERS/Manon Cruz

Μια απίστευτη επίδοση, ειδικά για μια αθλήτρια που έκανε μια σειρά από άλματα από τότε που ξεκίνησε τον αγώνα της στα 1,92 μ., πριν προσπαθήσει δύο φορές να περάσει τα 1,95 μ., 2,01 και 2,03 μ. (πέρασμα στην πρώτη προσπάθεια στα 1,98 μ.).

Η Μάχουτσικ ζήτησε αρχικά τον πήχη στα 2,07 μ. για να βελτιώσει το ατομικό ρεκόρ της (2,06 ως εκείνη στη στιγμή). Το πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια και ήδη «πετούσε» από χαρά. Όμως η συγκίνηση του νέου προσωπικού ρεκόρ δεν επιβράδυνε την προσήλωσή της, όπως απέδειξε η «απογείωση» για το ιστορικό άλμα στα 2,10μ., στην πρώτη προσπάθεια!

REUTERS/Manon Cruz