Skip to main content

EURO 2024: Ο Πίκφορντ έστειλε την Αγγλία στα ημιτελικά

EPA/MOHAMED MESSARA

Ο Άγγλος τερματοφύλακας απέκρουσε το πρώτο πέναλτι (Ακάντζι) κι έστειλε τα «Τρία Λιοντάρια» στα ημιτελικά της διοργάνωσης

Αυτή τη φορά η Εθνική Αγγλίας ήταν καλύτερη προετοιμασμένη, «ξόρκισε» την κατάρα του αποκλεισμού στα πέναλτι και λυγίζοντας την εξαιρετική Ελβετία με 5-3 στη σχετική διαδικασία (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση), στο Ντίσελντορφ, προκρίθηκε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Εκεί θα αντιμετωπίσει το νικητή που θα προκύψει από τον χρονικά τελευταίο αγώνα της προημιτελικής φάσης ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία, στις 10 Ιουλίου στο γήπεδο της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Μετά από ένα ανούσιο και κακό πρώτο ημίχρονο, οι Ελβετοί πήραν προβάδισμα στο 75΄ με κοντινή προβολή του Εμπολό μετά από γύρισμα του Εντόι και αδυναμία του Στόουνς να απομακρύνει την μπάλα.

Αλαφιασμένος στον πάγκο του από την εξέλιξη, ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές βάζοντας τους Πάλμερ, Τρίπιερ και Σο, με αποτέλεσμα τα «Τρία Λιοντάρια» να γίνουν πολύ πιο επιθετικά και να φτάσουν στην ισοφάριση 5 λεπτά μετά το 0-1.

Στο 80ό λεπτό ο Σάκα πήρε την πάσα έξω την περιοχή και δεξιά, συνέκλινε και σούταρε εκπληκτικά με το αριστερό πόδι στέλνοντας την μπάλα αρχικά στο δεξί δοκάρι κι εν συνεχεία στα δίχτυα του Ζόμερ για το 1-1.

Στο 118΄ ο Σακίρι είχε δοκάρι για τους Ελβετούς με απευθείας εκτέλεση κόρνερ κι λεπτό αργότερα το σουτ του Βίντμερ από κοντά έφυγε άουτ.

Στη διαδικασία των πέναλτι οι Άγγλοι ευστόχησαν με τους Πάλμερ, Μπέλινγχαμ, Σάκα, Τόνεϊ και Αλεξάντερ-Άρνολντ, ενώ η Ελβετία έχασε την πρώτη εκτέλεση καθώς ο Πίκφορντ απέκρουσε το σουτ του Ακάντζι, καθιστώντας άνευ ουσίας τις εύστοχες εκτελέσεις των Σαρ, Σακίρι και Αμντούνι.