Μετά την έκκληση που παρουσίασε η FIFPRO Europe, στην οποία εντάχθηκε και η Ένωση Ποδοσφαιριστών τις τελευταίες εβδομάδες, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2025 ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει και την εχθρότητα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Όπως αναφέρθηκε στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere dello Sport, η νέα διοργάνωση της FIFA, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025 στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται ως ακόμα ένα τουρνουά που θα «φράξει» το ημερολόγιο.
Τα εθνικά πρωταθλήματα, μαζί με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ποδοσφαιριστών, στοχεύουν να στραφούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη διοργάνωση, ωστόσο, δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες το «όχι» να επεκταθεί και σε διάφορες εθνικές ομοσπονδίες.
Οι τελευταίες φοβούνται ότι αυτή η συμπεριφορά της FIFA, ακολουθούμενη και από την UEFA με τη νέα φόρμουλα του Champions League και του Europa League, θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε όλο και λιγότερο ενδιαφέρον για τα εθνικά πρωταθλήματα, πέραν του κινδύνου για λιγότερους οικονομικούς πόρους από τα δικαιώματα με ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που, φυσικά, θα προτιμούσαν να επενδύσουν στη μετάδοση διεθνών διοργανώσεων.
Κατά συνέπεια, εναντίον της FIFA αναμένεται κατηγορία για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης», την ίδια που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε στην UEFA τον περασμένο Δεκέμβριο στη διαμάχη με τη Super League.
Το ίδιο αποτέλεσμα, ελπίζουν οι ευρωπαϊκές Λίγκες και οι ποδοσφαιριστές, θα μπορούσε να σημειωθεί και στην δική τους υπόθεση ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Η πλευρά του «όχι» είχε προτείνει στη FIFA να τερματίσει τη νέα διοργάνωση έως τις 30 Ιουνίου 2025, ώστε να μην επεκταθεί στη σεζόν 2025-26, η οποία όπως καθιερώθηκε θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2025. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημείο που οδήγησε σε αγωγή κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.
Τα σκοτεινά σημεία της νέας διοργάνωσης
Πρώτα απ΄ όλα, υπάρχει η οικονομική πλευρά. Τα έσοδα που εγγυώνται στις 32 συμμετέχουσες ομάδες οι διοργανωτές δεν θα φτάσουν ούτε κατά διάνοια τα 50 εκ. ευρώ που είχε αρχικά υποσχεθεί η ίδια η FIFA.
Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι χορηγοί της διοργάνωσης ούτε ποιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα τη μεταδώσουν. Είχε γίνει λόγος για την Apple ως τον μοναδικό παγκόσμιο παίκτη, αλλά οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν σταματήσει.
Αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά από πλευράς εσόδων, και η μη εξεύρεση λύσης τοποθετεί τη FIFA σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους συλλόγους.
Έπειτα, υπάρχει το οργανωτικό. Οι πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα φιλοξενήσουν το τουρνουά δεν είναι γνωστές, αν και είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι θα είναι λίγο πολύ οι ίδιες που θα υποδεχθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο θα διεξαχθεί επίσης στις Η.Π.Α.
Ένα άλλο σημείο, όχι μικρής σημασίας, είναι η χρονική στιγμή της διοργάνωσης, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με εκείνη του μεταγραφικού παζαριού και της προετοιμασίας για την περίοδο 2025-26.
Ξεκινάμε από τα συμβόλαια που λήγουν για παίκτες που θα συμμετέχουν με τις ομάδες τους στο τουρνουά.
Ως γνωστό, οι συμφωνίες μεταξύ συλλόγων και ποδοσφαιριστών υπογράφονται κατά τη διάρκεια της αθλητικής περιόδου, η οποία ξεκινά επίσημα την 1η Ιουλίου και λήγει στις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους.
Το ίδιο ισχύει και για τους δανεισμούς, με τους συλλόγους να συμφωνούν σε ετήσιο δάνειο που ακολουθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα. Εν ολίγοις, σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται αν υπάρχει στο καλαντάρι ένα τουρνουά που θα διεξαχθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου;
Για τους δανεικούς μια απλή εξαίρεση θα μπορούσε να είναι αρκετή, όπως συνέβη στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, τότε όλοι οι σύλλογοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση.
Τώρα, μιλάμε για συμφωνίες που ως επί το πλείστον περιλαμβάνουν μια ομάδα που μετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ενώ μια άλλη θα δυσκολεύεται με τον προγραμματισμό για την επόμενη σεζόν και ίσως να υπολογίζει στη διαθεσιμότητα αυτού του ποδοσφαιριστή.
Και μετά, υπάρχει το θέμα των τραυματισμών με το ασφαλιστικό που απαιτεί έναν σύλλογο ως εγγυητή.
Ωστόσο, πέραν όλων των άλλων, το βασικότερο είναι ο αριθμός των αγώνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Με την τρέχουσα πρόβλεψη, ο αριθμός των συναντήσεων που έχει προγραμματιστεί για τη διετία 2023-2025 θα μπορούσε να φτάσει τους 152!
Εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το πεδίο μάχης με τη FIFA θα μπορούσε να επεκταθεί και στις διεθνείς διακοπές, τα λεγόμενα «παράθυρα».
Η ιταλική Serie A, μαζί με κάποια άλλα ευρωπαϊκά (και μη) πρωταθλήματα, θεωρεί ότι ένα μεγαλύτερο διάλειμμα τον Σεπτέμβριο είναι καλύτερο από τα ήδη υπάρχοντα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, τα οποία στην πραγματικότητα διακόπτουν την έναρξη της σεζόν και δεν επιτρέπουν στους προπονητές να έχουν διαθέσιμους τους πιο σημαντικούς παίκτες όταν ξεκινάει η περίοδος.
naftemporiki.gr