Skip to main content

EURO 2024: Οι Τούρκοι ζητούν… και τα ρέστα για την τιμωρία Ντεμιράλ

REUTERS

Η ηγεσία της Τουρκίας κάνει λόγο για πολιτική απόφαση που θα πρέπει να διορθωθεί

Ο αποκλεισμός δύο αγωνιστικών από την UEFA στον Τούρκο διεθνή αμυντικό Μερίχ Ντεμιράλ για έναν πολιτικά φορτισμένο πανηγυρισμό, όταν έκανε με τα χέρια το σχήμα του λύκου, είναι «απαράδεκτος» και η απόφαση «πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ.

«Η ομορφιά και ο ενθουσιασμός του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να επισκιάζονται με πολιτικές αποφάσεις», ανέφερε ο Γιλμάζ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι αποφάσισε να παρευρεθεί στον προημιτελικό του Euro 2024 στο Βερολίνο, όπου το Σάββατο η Τουρκία θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία, μετά τη διαμάχη που προέκυψε από τη χειρονομία Ντεμιράλ, ανέφεραν σήμερα Παρασκευή το CNNTurk και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

«Ρωτάει κανείς γιατί η φανέλα της Εθνικής Γερμανίας έχει αετό ή η γαλλική φανέλα κόκορα; Ο Μερίχ (Ντεμιράλ) έδειξε τον ενθουσιασμό του με αυτή τη χειρονομία», φέρεται να είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, σε πτήση από το Καζακστάν.

Η UEFA επέβαλε ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών στον Ντεμιράλ για την πολιτικά φορτισμένη χειρονομία του «λύκου» που έγινε κατά τη νίκη της ομάδας του στους «16» κόντρα στην Αυστρία την Τρίτη.

Κατά το περιστατικό, ο ποδοσφαιριστής μιμήθηκε με τα χέρια του δύο λύκους: αυτός είναι ο παραδοσιακός χαιρετισμός των «Γκρίζων Λύκων», ενός δεξιού εξτρεμιστικού κι εθνικιστικού κινήματος στην Τουρκία, που έγινε γνωστό -μεταξύ άλλων- για τη συμμετοχή του στην επίθεση στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

H υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, είχε δηλώσει: «Το σύμβολο της τουρκικής ακροδεξιάς δεν έχει θέση στα γήπεδά μας. Το να χρησιμοποιείς το Euro σαν πλατφόρμα για την προώθηση του ρατσισμού είναι τελείως απαράδεκτο. Περιμένουμε από την UEFA να εξετάσει την υπόθεση και να εξετάσει κυρώσεις».

Ο «πολιτικός» χαιρετισμός, εκτός του ότι απαγορεύεται από τους κανονισμούς της UEFA, έχει κηρυχθεί εκτός νόμου στη Γαλλία και την Αυστρία, όπου στην υπόθεση παρενέβησαν και μέλη της κυβέρνησης.

Αυτό το σύμβολο χρησιμοποιείται στην Τουρκία γενικά από πολιτικούς του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος MHP, συμμάχου στο κοινοβούλιο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί κι από πολιτικούς άλλων κινημάτων, πάντα εθνικιστών και δεξιών.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, το σύμβολο απαγορεύτηκε στην Αυστρία το 2019 και στη Γαλλία το 2020 και αν χρησιμοποιηθεί δημόσια σε αυτές τις χώρες μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης.

naftemporiki.gr