Skip to main content

EURO 2024: Ποιες ομάδες της Premier League θα χρειάζονταν τον Ντιόγκο Κόστα;

REUTERS/Wolfgang Rattay

Με τις εμφανίσεις του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τη ρήτρα των 65 εκ. ευρώ μόνο η Αγγλία μπορεί να αντέξει μια τέτοια μεταγραφή

Η Πορτογαλία οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τερματοφύλακα Ντιόγκο Κόστα για την είσοδο στα προημιτελικά του Euro 2024. Χωρίς τις επεμβάσεις του στα πέναλτι απέναντι στη Σλοβενία (φάση των «16»), όταν απέκρουσε και τα τρία που εκτελέστηκαν στη διαδικασία, οι πρωταθλητές του 2016 θα είχαν αποχαιρετήσει τη Γερμανία.

Ο 24χρονος Κόστα έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που απέκρουσε τρία πέναλτι, όπως επίσης και ο πρώτος που δεν δέχτηκε γκολ από την άσπρη βούλα.

Για τον Κόστα είχε ενδιαφερθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2023, όταν αξιολογούσε πιθανούς αντικαταστάτες για τον Νταβίντ ντε Χέα, πριν καταλήξει στον Αντρέ Ονανά.

Ο Κόστα έχει ρήτρα αποδέσμευσης 65 εκατομμυρίων λιρών στο συμβόλαιο που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2022, το οποίο θα ήταν και το ιδανικό ποσό πώλησης για την Πόρτο.

REUTERS/Heiko Becker

Το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε η πιθανότητα αποδοχής χαμηλότερης προσφοράς εν μέσω οικονομικών ανησυχιών στους «Δράκους», αλλά οι εμφανίσεις του στο Euro 2024 θα μπορούσαν να αυξήσουν τις προσφορές, ειδικά εάν υπάρχει ανταγωνισμός.

Με το ύψος του ποσού που απαιτείται για την απόκτηση του Ντιόγκο Κόστα, η Πρέμιερ Λιγκ φαίνεται σαν ο προφανής προορισμός και υπάρχουν τέσσερις σύλλογοι που χρειάζονται αναβάθμιση στην εστία τους.

Γουλβς (Ζοσέ Σα)
Ο Ζοσέ Σα υπέγραψε νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Γουλβς τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μέσα σε λίγους μήνες συνδέθηκε με μια μεταγραφή 40 εκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Pro League, η οποία έχει αποδειχθεί δημοφιλής προορισμός για Πορτογάλους παίκτες.

Εάν η Γουλβς πουλούσε τον Σα με ένα καλό ποσό θα μπορούσε πρακτικά να το επανεπενδύσει σε έναν νεότερο αντικαταστάτη όπως, ας πούμε, ο Κόστα.

Και οι δύο παίκτες εκπροσωπούνται από το πρακτορείο Gestifute του Ζόρζε Μέντες, που είχε φέρει στους «Λύκους» το 2018 τον Ρούι Πατρίσιο, τον προκάτοχο του Κόστα ως νούμερο ένα της Πορτογαλίας.

REUTERS/Lee Smith

Νιούκαστλ (Νικ Πόουπ)
Το νούμερο ένα της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, Νικ Πόουπ, έχασε το μισό της περασμένης σεζόν με τραυματισμό στον ώμο, τον ίδιο ώμο που είχε προηγουμένως εξαρθρωθεί το 2018 όταν έχασε μια ολόκληρη σεζόν.

Ο 32χρονος ήταν καθοριστικός για να τερματίσουν οι «Καρακάξες» στην τέταρτη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ το 2022/23, αλλά ίσως είναι καιρός για αναβάθμιση.

Μετά την εξαγορά από την PIF, το 2021, η Νιούκαστλ έχει δείξει φιλοδοξία στη μεταγραφική αγορά χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει ένα αλόγιστο ξεφάντωμα δαπανών.

Η αμυντική δύναμη είναι ένας πυλώνας που πρέπει να χτιστεί και ο Κόστα θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει η Νιούκαστλ.

Μάντσεστερ Σίτι (Έντερσον)
Η επιτυχία της Μάντσεστερ Σίτι υποστηρίχθηκε από την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να αντικαταστήσει οποιονδήποτε παίκτη, με τον σύλλογο συνήθως απρόθυμο να σταθεί εμπόδιο σε όποιον θέλει να φύγει.

Τελικά, στην πρωταθλήτρια Αγγλίας οι παίκτες απλώς περνούν και το χτίσιμο της ομάδας αφορά τη συνεχή εξέλιξη.

Ο Έντερσον ήταν το αδιαμφισβήτητο Νο1 σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Πεπ Γκουαρδιόλα στο «Έτιχαντ», αλλά υπήρξαν εικασίες τις τελευταίες εβδομάδες για το μέλλον του λόγω της εμφάνισης ενδιαφέροντος από τη Σαουδική Αραβία, ιδίως της Αλ Ιτιχάντ.

Ο Βραζιλιάνος θα πρέπει να ζητήσει επίσημα μεταγραφή, αλλά αν το κάνει η Σίτι μάλλον δεν θα δίσταζε να τον αντικαταστήσει.

REUTERS/Heiko Becker

Τσέλσι (Ρόμπερτ Σάντσες)
Παρά το γεγονός ότι ξόδεψε σχεδόν 40 εκατομμύρια λίρες την περασμένη σεζόν για τον Ρόμπερτ Σάντσες και τον Τζόρτζε Πέτροβιτς, εν τούτοις οι «Μπλε» δεν φαίνεται πως έχουν κλειδώσει τη θέση του τερματοφύλακα.

Λαμβάνοντας υπόψη τους σπουδαίους Πετρ Τσεχ και Τιμπό Κουρτουά που έπαιξαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ», η τρέχουσα κατάσταση ωχριά σε σύγκριση.

Ο Σάντσες τραυματίστηκε τον Δεκέμβριο και, εκτός από την σύντομη επιστροφή του στον πάγκο τον Μάρτιο, έχασε το υπόλοιπο της σεζόν δίνοντας τη θέση στον Πέτροβιτς.

Ο Κόστα προσφέρθηκε στην Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι όταν αναζητήθηκε εναλλακτική λύση για τον Κέπα καθώς ο σύλλογος συμφώνησε να πουλήσει τον Έντουαρντ Μεντί.

Οι Λονδρέζοι πήγαν όμως σε διαφορετική κατεύθυνση και η εκ των υστέρων εικόνα υποδηλώνει ότι ήταν ένα λάθος που θα μπορούσαν να διορθώσουν φέρνοντας τον Κόστα.