Skip to main content

Euro 2024: Αντιμέτωπος με ποινή αποκλεισμού Τούρκος ποδοσφαιριστής για τη χειρονομία των «γκρίζων λύκων»

REUTERS/Annegret Hilse

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της UEFA

Αντιμέτωπος με ποινή αποκλεισμού από το Euro είναι ο Τούρκος ποδοσφαιριστής Μερίχ Ντεμιράλ λόγω του πανηγυρισμού του με τη χειρονομία των «γκρίζων λύκων» στη νίκη επί της Αυστρίας.

Η επαπειλούμενη ποινή μπορεί να είναι αποκλεισμός του από τον προημιτελικό κόντρα στην Ολλανδία το Σάββατο.

Σημειωτέον ότι η χειρονομία του που συνδέεται με τη δεξιά εξτρεμιστική εθνικιστική ομάδα Γκρίζοι Λύκοι απαγορεύεται και στην Αυστρία, όπου τιμωρείται με πρόστιμα έως περίπου 4.000 ευρώ, ήδη από το 2019.

Η ανακοίνωση της UEFA αναφέρει: «Έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 4 του πειθαρχικού κανονισμού σε σχέση με την εικαζόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του παίκτη της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μερίχ Ντεμιράλ. Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα θα γίνουν διαθέσιμες εν ευθέτω».

Περήφανος

Μιλώντας μετά το παιχνίδι, ο Ντεμιράλ υπεραμύνθηκε της χειρονομίας. «Είχα στο μυαλό μου έναν συγκεκριμένο πανηγυρισμό, κάτι που συνδέεται με την τουρκική μου ταυτότητα», είπε. «Είμαι απίστευτα περήφανος που είμαι Τούρκος και ένιωσα αυτή την περηφάνια βαθιά μετά το γκολ που πέτυχα».

Συζήτηση για τη νομιμότητα

Η χειρονομία δεν είναι απαγορευμένη στη Γερμανία, αν και έχει υπάρξει πολύχρονη συζήτηση μεταξύ πολιτικών τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά κόμματα σχετικά με το κατά πόσον είναι νόμιμη.

Πάντως η Νάνσι Φέζερ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, καταδίκασε τις ενέργειες του Ντεμιράλ σε ανάρτησή της στο X. «Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας», έγραψε. «Η χρήση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ως μέσο πλατφόρμας ρατσισμού είναι εντελώς απαράδεκτη. Αναμένουμε από την UEFA να ερευνήσει την υπόθεση και να εξετάσει τις κυρώσεις».

Οι επιλογές της UEFA περιλαμβάνουν αποκλεισμό ή πρόστιμο. Το τελευταίο προηγούμενο χρονολογείται το 2018 όταν η FIFA είχε επιβάλει πρόστιμο στους αγωνιζόμενους με την Ελβετία Γκρανιτ Τσάκα και Χερντάν Σακίρι για τις χειρονομίες της μεγάλης Αλβανίας κατά τη διάρκεια αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Σερβία.