Skip to main content

EURO 2024: Έρευνα της UEFA για τον Ντεμιράλ

Ο Τούρκος αμυντικός μπήκε στο στόχαστρο μετά τους πανηγυρισμούς του στον αγώνα με την Αυστρία

Η UEFA ξεκίνησε έρευνα για τον χαιρετισμό του Μερίχ Ντεμιράλ μετά το δεύτερο γκολ του εναντίον της Αυστρίας, που έδωσε στην Τουρκία την πρόκριση για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο ποδοσφαιριστής μιμήθηκε με τα χέρια του δύο λύκους: αυτός είναι ο παραδοσιακός χαιρετισμός των «Γκρίζων Λύκων», ενός δεξιού εξτρεμιστικού κι εθνικιστικού κινήματος στη γειτονική χώρα, που έγινε γνωστό -μεταξύ άλλων- για τη συμμετοχή του στην επίθεση στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

Ο «πολιτικός» χαιρετισμός, εκτός του ότι απαγορεύεται από τους κανονισμούς της UEFA, έχει κηρυχθεί εκτός νόμου στη Γερμανία και την Αυστρία, όπου στην υπόθεση παρενέβησαν και μέλη της κυβέρνησης.

H υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, δήλωσε: «Το σύμβολο της τουρκικής ακροδεξιάς δεν έχει θέση στα γήπεδά μας. Το να χρησιμοποιείς το Euro σαν πλατφόρμα για την προώθηση του ρατσισμού είναι τελείως απαράδεκτο. Περιμένουμε από την UEFA να εξετάσει την υπόθεση και να εξετάσει κυρώσεις».

Μερικές ώρες αργότερα ήρθε η σειρά της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

«Για τον αγώνα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας, που έγινε στη Λειψία, έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 31 του Πειθαρχικού Κανονισμού της UEFA, σε σχέση με τη φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του παίκτη», σημείωσε η UEFA, προσθέτοντας ότι «περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα διατεθούν σε εύθετο χρόνο».

Ο Ντεμιράλ, από την πλευρά του, είχε δηλώσει μετά τον αγώνα: «Χαίρομαι που το έκανα για να δηλώσω την τουρκική ταυτότητα. Το έκανα γιατί είμαι περήφανος που είναι Τούρκος. Είδα ότι οι οπαδοί το έκαναν και ήθελα να τους απαντήσω. Είμαι χαρούμενος που το κατάφερα».

Ο πανηγυρισμός του Ντεμιράλ, ο οποίος σημείωσε χθες δύο γκολ απέναντι στην Αυστρία, καταλαμβάνει σήμερα άφθονο χώρο τόσο στα αυστριακά όσο και στα τουρκικά ΜΜΕ. «Σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», τιτλοφορείται η κύρια αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung.

Η χειρονομία, με τον δείκτη και τα μικρά δάχτυλα σηκωμένα και τα άλλα τρία δάχτυλα κλειστά σε σημείο που μιμείται το πρόσωπο ενός λύκου, συνδέεται συνήθως στην Τουρκία με το υπερεθνικιστικό ακροδεξιό πολιτικό κίνημα γνωστό και ως «Γκρίζοι Λύκοι».

Αυτό το σύμβολο χρησιμοποιείται στην Τουρκία γενικά από πολιτικούς του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος MHP, συμμάχου στο κοινοβούλιο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και από πολιτικούς άλλων κινημάτων, πάντα εθνικιστών και δεξιών.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, το σύμβολο απαγορεύτηκε στην Αυστρία το 2019 και στη Γαλλία το 2020 και αν γίνει δημόσια σε αυτές τις χώρες μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή ποινές φυλάκισης.

naftemporiki.gr