Skip to main content

EURO 2024: Γιατί απέτυχε η Ιταλία;

REUTERS/Lee Smith

Κακή προετοιμασία και τακτικές έννοιες πολύ περίπλοκες και μακριά από τις συνήθειες των παικτών, είναι οι βασικές κατηγορίες των παικτών κατά του προπονητή

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι παραμένει στη θέση του, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIGC) Γκαμπριέλε Γκραβίνα την επομένη του αποκλεισμού από το EURO 2024 στη φάση των «16» και περίπου 24 ώρες μετά τη σκληρή αντιπαράθεση ομάδας και προπονητή, αναφέρει στη σημερινή έκδοσή της η εφημερίδα La Repubblica.

Μια αντιπαράθεση που οδήγησε στη σύγκρουση δύο θέσεων που μοιάζουν ασυμβίβαστες. Η ομάδα ζητά περισσότερη σιγουριά στον τρόπο παιχνιδιού, ενώ ο Σπαλέτι ήθελε να ξεκινήσει αμέσως με τις ιδέες του, παρά τις λίγες ευκαιρίες που είχε προκειμένου να εμβαθύνει σε τακτικές έννοιες, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αποκλεισμό.

Όμως, δεν ήταν μόνο η τακτική. Αυτό που έλειπε από την Εθνική ομάδα, εκτός από ένα καλό και αποτελεσματικό παιχνίδι, ήταν η αποφασιστικότητα, που φάνηκε μόνο στη νίκη απέναντι στην Αλβανία ή με την Κροατία και οδήγησε στο γκολ του Τζακάνι για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός από τη φάση των ομίλων.

Επιπλέον, έλειπαν οι ηγέτες. Ο Σπαλέτι είχε να κάνει χωρίς προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα ο Τζόρτζιο Κιελίνι και ο Λεονάρντο Μπονούτσι, δύο θεμελιώδεις πυλώνες τα τελευταία χρόνια στην «Σκουάντρα Ατζούρα».

Στο στόχαστρο των παικτών βρέθηκε ο Σπαλέτι και για την προετοιμασία στη φυσική κατάσταση, που είχε προγραμματιστεί για μια ηπειρωτική διοργάνωση διάρκειας μόλις ενός μήνα. Όχι πολύ έντονη, το πιο επαναλαμβανόμενο σχόλιο που χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιριστές.

Μια σχέση μεταξύ προπονητή και ομάδας που δεν άνθισε ποτέ, με τους παίκτες να είναι πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουν μετά το 4-3-3 που χρησιμοποιήθηκε στις δύο πρώτες αναμετρήσεις εναντίον της Αλβανίας και της Ισπανίας, στη συνέχεια μετατράπηκε λίγες ώρες πριν από τη σέντρα με την Κροατία σε 3-5-2, πριν επιστρέψει το 4-3-3 στον αγώνα με την Ελβετία.

Όλα αυτά δίχως να λησμονείται η ξαφνική αλλαγή παικτών από το ένα ματς στο άλλο χωρίς να υπάρχει γι΄ αυτό κάποια ένδειξη στην προπόνηση, στοιχείο που έδινε στα αποδυτήρια την αίσθηση πως υπήρχαν διαφορετικές κατηγορίες παικτών στα μάτια του προπονητή.

Τώρα, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την FIGC, ο Σπαλέτι έχει καθήκον να επιδιορθώσει μια τεταμένη σχέση με την ομάδα, ώστε να μην χάσει τον μεγαλύτερο στόχο: την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Τα προκριματικά θα ξεκινήσουν το 2025 κι ένας ακόμη αποκλεισμός (θα ήταν ο τρίτος στη σειρά) θα έφερνε το εθνικό ποδοσφαιρικό κίνημα σε μια κατάσταση από την οποία θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει βραχυπρόθεσμα.

Για να αποφευχθεί αυτό, ο Γκραβίνα ζήτησε βοήθεια από ορισμένους εκπροσώπους των συλλόγων της Serie A, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν σε ένα είδος επιτροπής που θα έχει ως στόχο να φέρει την Εθνική ομάδα πιο κοντά στους συλλόγους της κορυφαίας κατηγορίας.

naftemporiki.gr