Skip to main content

Παρίσι 2024: Ομπόν, ένα «Φορτ Νοξ» στην Γαλλία

Η μικρή πόλη θα αποτελέσει τη βάση της Ολυμπιακής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών στους Αγώνες του 2024

Μια μικρή, ήσυχη πόλη στα περίχωρα του Παρισιού, η Ομπόν, ετοιμάζεται να ζήσει ένα αμερικάνικο καλοκαίρι και μάλιστα να γίνει λίγο… «Φορτ Νοξ»: η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε το αθλητικό κέντρο «Ατλέτικα» για προπονητικό βάση της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Η αμερικανική αποστολή αριθμεί 900 αθλητές (500 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, 400 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου), ενώ πάνω από 5.000 άνθρωποι εργάζονται γι΄ αυτούς.

Εκτός από τους μπασκετμπολίστες της «Dream Team» (η ομάδα μπάσκετ), όλοι οι αθλητές θα διαμένουν στο Ολυμπιακό χωριό, μεταξύ Σεν Ντενί και Σεν Ουέν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, αλλά οι προπονητές τους, οι φυσιοθεραπευτές και άλλα τεχνικά στελέχη θα εγκατασταθούν στο κέντρο της Ομπόν, μιας πόλης 25.000 κατοίκων.

Το αμερικανικό πεπρωμένο της «Ατλέτικα» σκιαγραφήθηκε το 2018, έξι χρόνια πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων. «Ένα πρακτορείο μάρκετινγκ από την Κύπρο επικοινώνησε μαζί μας μέσω email λέγοντας ότι είχε εντολή να βρει υποδομή για την Team USA», θυμήθηκε ο γενικός διευθυντής της «Ατλέτικα», Αρνό Ζουμαλιά.

«Δεν απαντήσαμε επειδή, πραγματικά, πιστεύαμε ότι είναι spam, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα μας χτύπησαν την πόρτα γιατί ήθελαν να το επισκεφθούν».

Ένα κλειστό γήπεδο στίβου, ένα μεγάλο γυμναστήριο για ομαδικά αθλήματα, πρόσθετα γήπεδα συνοδευόμενα από κέντρο διαμονής κι εστίασης για περίπου εκατό άτομα, όλα 20 λεπτά από τη γαλλική πρωτεύουσα: οι εγκαταστάσεις είχαν ό,τι ευχαριστούσε τους Αμερικανούς.

Η προοπτική προγραμματισμένων εργασιών -με επενδύσεις 27 εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος- για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, που κατασκευάστηκαν πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, σαγήνευσε τους επικεφαλής της αμερικανικής Ολυμπιακής ομάδας.

Εκτός από το νέο παρκέ δάπεδο στην αίθουσα πολλαπλών αθλημάτων, τρία μποξ κρυοθεραπείας και κρεβάτια υδρομασάζ εμφανίστηκαν σε αυτό το κέντρο αθλητικής ανάπλασης.

Για τις λεπτομέρειες και κυρίως το ύψος του λογαριασμού της συνολικής ιδιωτικοποίησης της «Ατλέτικα» για όλο το καλοκαίρι, ο Ζουμαλιά δεν μπορεί να πει λέξη: το συμβόλαιο που υπογράφηκε με τους Αμερικανούς προστατεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Όπως και οι ψηφοφόροι της, η δήμαρχος της Ομπόν, Μαρί-Ζοσέ Μπολάντ, ανησυχεί για τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που θα τεθούν σε εφαρμογή γύρω από το κέντρο. Φοβάται μάλιστα ότι θα μεταμορφώσει την πόλη «σε Φορτ Νοξ», τη στρατιωτική εγκατάσταση όπου φυλάσσεται το αποθεματικό χρυσού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο Κεντάκι.

Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό που σχεδιάζεται στο Παρίσι, κανένας δρόμος στην Ομπόν δεν θα είναι κλειστός και δεν τίθεται θέμα για QR κωδικό προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα πρέπει ωστόσο να αποδείξουν «την κατοικία τους ή τον λόγο του ταξιδιού τους, σύμφωνα με όρους που έχουν καθοριστεί σε στενή συνεργασία με την αμερικανική αντιπροσωπεία και τις ενδιαφερόμενες πόλεις», αναφέρει η νομαρχία.

naftemporiki.gr