Skip to main content

EURO 2024: Η Ελβετία αποκαθήλωσε την τραγική Ιταλία

Η ομάδα του Γιακίν νίκησε τους Ιταλούς ύστερα από 31 χρόνια και τους γκρέμισε από τη θέση των πρωταθλητών Ευρώπης

Η Ιταλία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στην προηγούμενη διοργάνωση, αλλά αποχώρησε με το κεφάλι σκυμμένο μόλις από τη φάση των «16».

Η «Σκουάντρα Ατζούρα» του Λουτσιάνο Σπαλέτι ηττήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου με 2-0 από μια εξαιρετική Ελβετία, ολοκληρώνοντας ένα καταστροφικό τουρνουά που συνοδεύτηκε από χείριστες εμφανίσεις και πρόκριση στο… παρά πέντε στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Η Ελβετία νίκησε τους Ιταλούς ύστερα από 31 χρόνια, πήρε τη ρεβάνς για το 0-3 στην προηγούμενη διοργάνωση και στο δρόμο των «Ατζούρι» προς τον τίτλο και στα προημιτελικά θα παίξει με το νικητή του αγώνα Αγγλία – Σλοβενία (6/7, 19:00).

Τα γκολ των Ρέμο Φρόιλερ (37′) και Ρούμπεν Βάργκας (46′) άφησαν εκτός διοργάνωσης την κάτοχο του τροπαίου που απογοήτευσε με την απόδοσή της κι ας είχε δύο δοκάρια – ένα είχαν κι οι νικητές. Στα προημιτελικά, η Ελβετία περιμένει το νικητή του ζευγαριού Αγγλία – Σλοβακία (30/6, 19:00).

Η ανωτερότητα της ομάδας του Μουράτ Γιακίν καρποφόρησε για πρώτη φορά στο 37ο λεπτό, όταν ο  Φρόιλερ κινήθηκε κάθετα στην περιοχή, πήρε την πάσα του Βάργκας και νίκησε με αριστερό σουτ τον Ντοναρούμα ανοίγοντας το σκορ.

Το τελικό σκορ και ταυτόχρονα η ασφαλιστική δικλείδα στη νίκη των Ελβετών καταγράφηκε μόλις 29 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, με τον δημιουργό του πρώτου γκολ (Βάργκας) να γίνεται σκόρερ με ένα πολύ ωραίο τεχνικό σουτ.

Η Ιταλία παραλίγο να ξαναμπεί στο παιχνίδι όταν σε φαινομενικά ακίνδυνη σέντρα ο Σερ με το κεφάλι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της εστίας του Ζόμερ (52΄), με τους παίκτες του Σπαλέτι να έχουν και δεύτερο δοκάρι στο 74΄ με τον Σκαμάκα, σε φάση όμως που τόσο αυτός όσο και ο Τζακάνι φάνηκε να είναι εκτεθειμένοι.