Skip to main content

Παρίσι 2024: Ελεγχόμενος ο τελικός λογαριασμός, μέτρια τα έσοδα

REUTERS/Benoit Tessier

Οικονομολόγοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι η διοργάνωση των Αγώνων μπορεί να βοηθήσει την Γαλλία μεσοπρόθεσμα στις επενδύσεις

Ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου) και των Παραολυμπιακών Αγώνων (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου) για τη Γαλλία;

Εκτός από μερικούς τομείς που θα πρέπει να επωφεληθούν από το γεγονός, το αποτέλεσμα υπόσχεται να είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά οικονομικό.

Ο εκτιμώμενος λογαριασμός για τους Αγώνες πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί. Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo), συμπληρωμένος με έσοδα από εισιτήρια, χορηγούς και διάθεση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), φτάνει τα 4,4 δισ. ευρώ.

Αυτός της Solidéo, της εταιρείας παράδοσης των Ολυμπιακών έργων μεταξύ των οποίων το Ολυμπιακό Χωριό,  είναι επίσης 4,4 δισεκατομμύρια.

Ο συνολικός λογαριασμός για το Παρίσι 2024 ως προς τις δημόσιες αρχές παραμένει εξαρτημένος από πολλά ενδεχόμενα: ποσό έκτακτων μπόνους που χορηγούνται σε δημοσίους υπαλλήλους, κόστος αστυνομικού συστήματος…

Μέχρι σήμερα, το κράτος και οι κοινότητες έχουν δεσμεύσει 2,4 δισ. ευρώ (ιδίως μέσω της Solidéo). Σύμφωνα με τον πρώτο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πιερ Μοσκοβισί, ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει τα 3 με 5 δισ. ευρώ.

Κατά την έκθεση του Κέντρου Αθλητικού Δικαίου και Οικονομίας (CDES), που ανατέθηκε από τη ΔΟΕ και το Παρίσι 2024 για την ποσοτικοποίηση της πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας που συνδέεται με τους Αγώνες, η διοργάνωση θα αποφέρει οικονομικά οφέλη μεταξύ 6,7 και 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία οικονομικών ερευνών Astères περίμενε ότι η φιλοξενία των Αγώνων θα είχε «αύξηση των φορολογικών και κοινωνικών εσόδων κατά 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ».

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, «οι χώρες υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων (…) σπάνια αντλούν θετικά οικονομικά και κοινωνικά έσοδα από επενδύσεις, συχνά δημόσιες και μαζικές, σε νέα στάδια και υποδομές».

«Ακόμη και βραχυπρόθεσμα», η πολλαπλασιαστική επίδραση των επενδύσεων στην απασχόληση ή το εισόδημα είναι περιορισμένη, «εκτός εάν η χώρα υποδοχής διέρχεται περίοδο ύφεσης», προσθέτουν.

Για τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαγιό, η επίδραση των Αγώνων θα είναι «ψυχολογική» πριν από οικονομική.

Αλλά εάν χάρη στο γεγονός ότι «η εικόνα της Γαλλίας θα βελτιωθεί περαιτέρω μεταξύ ολόκληρου του κόσμου και των Ευρωπαίων, θα πρέπει να επωφεληθούμε από την άποψη των επενδύσεων», προέβλεψε στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με το CDES, οι εταιρείες κατασκευής και ανακαίνισης υποδομών μπορούν να υπολογίζουν σε οφέλη μεταξύ 2,1 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αναμενόμενα οφέλη από 1,4 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, οι επαγγελματίες του τουρισμού θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τα περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένονται αυτό το καλοκαίρι.

Μεταξύ άλλων δυνητικά κερδοφόρων οικονομικών τομέων, ο γαλλογερμανικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Oddo BHF αναφέρει τα «μέσα ενημέρωσης, αναψυχή, ποτά και οινοπνευματώδη ποτά, καταναλωτικά αγαθά και μεταφορές».