Skip to main content

Το μεγάλο δίλημμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο νέος μέτοχος, Τζιμ Ράτκλιφ, προβληματίζεται για το αν θα πουλήσει τα δικαιώματα ονοματοδοσίας του γηπέδου ή θα κατασκευάσει νέο

Η άφιξη του σερ Τζιμ Ράτκλιφ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απεικονιζόταν πάντα ως η αρχή μιας νέας εποχής για τον αγγλικό σύλλογο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει χάσει έδαφος σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του στην Πρέμιερ Λιγκ, παρόλο που μπορεί να υπολογίζει σε τεράστιες επενδύσεις στη μεταγραφική αγορά και σε μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες βάσεις οπαδών στον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα Athletic, ο Ράτκλιφ έχει ήδη στο μυαλό του την πρώτη μεγάλη κίνηση ως μέτοχος μειοψηφίας του συλλόγου, και ως προσωπικότητα υπεύθυνη για τη λειτουργική διαχείριση. Σε αυτή την πτυχή εμπίπτει και η υπόθεση του Ολντ Τράφορντ.

Το διάσημο γήπεδο της Γιουνάιτεντ έχει ανάγκη εδώ και χρόνια από μια σειρά εργασιών συντήρησης και φαίνεται πως με τον ερχομό του ιδιοκτήτη της Ineos μπορεί να επιστρέψει στην παλιά του αίγλη.

Ένα στάδιο αιχμής επιτρέπει μεγαλύτερα έσοδα που θα επαναχρησιμοποιηθούν για τον σύλλογο. Έτσι, ο Ράτκλιφ σκέφτεται να πουλήσει τα δικαιώματα ονομασίας στο Ολντ Τράφορντ.

Μια τέτοια κίνηση δεν έχει ξαναγίνει στην Ιστορία του συλλόγου, ενώ θεωρείται ότι θα βρει αντίθετη την πλειοψηφία των οπαδών των «Κόκκινων Διαβόλων», ήδη ενοχλημένοι από την πολιτική του συλλόγου για την αύξηση των εισιτηρίων τη νέα περίοδο.

Στην Αγγλία μιλούν για διερευνητικές συνομιλίες με πολλά μεγάλα εμπορικά σήματα συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού κόσμου, όπως η Bank of America. Το εγχείρημα πάντως βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.

Οι Κόκκινοι Διάβολοι θα μπορούσαν επίσης να διατηρήσουν το όνομα Ολντ Τράφορντ αλλά να το συνδέσουν με μια επωνυμία.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η ίδια κατάσταση συμβαίνει με το Γουέμπλεϊ, το οποίο έχει διατηρήσει το όνομά του αμετάβλητο αλλά συνδέεται με την EE, τη βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία πληρώνει 11,8 εκατομμύρια ανά σεζόν.

Ο Ράτκλιφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Γιουνάιτεντ να κατασκευάσει το δικό της γήπεδο από την αρχή, κι εδώ θα οδηγούσε επίσης στο ζήτημα των δικαιωμάτων ονομασίας που ο σύλλογος εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει εξ ολοκλήρου για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Η κατασκευή νέου γηπέδου θα απαιτούσε περισσότερους οικονομικούς πόρους και στο παρελθόν η οικογένεια Γκλέιζερ δεν είχε ποτέ την τάση να χρηματοδοτήσει τον σύλλογο με δικά της κεφάλαια.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με την είσοδο του Ράτκλιφ, αν και ο σύλλογος θα έπρεπε αναπόφευκτα να βασιστεί σε ένα μείγμα δημόσιων κεφαλαίων και ιδιωτικού χρέους.

Ο ίδιος ο Ράτκλιφ υπολόγισε ότι μια ανακαίνιση του Ολντ Τράφορντ θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια, αλλά θα επέτρεπε την αύξηση της χωρητικότητας του «Θεάτρου των Ονείρων» να φτάσει από 80 χιλιάδες έως 90 χιλιάδες άτομα. Ένα νέο γήπεδο όμως θα κόστιζε περισσότερα από 2 δις.

naftemporiki.gr