Skip to main content

Η Premier League βάζει… Big Brother στις μεταγραφές

Η κορυφαία ποδοσφαιρική θέλει να ελέγξει τις υπεραξίες με τις οποίες οι ομάδες της προσπαθούν να παρακάμψουν το Financial Fair Play

Η αγγλική Premier League θα εποπτεύσει κάθε μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι για να διασφαλίσει ότι οι σύλλογοι δεν παρακάμπτουν τους εσωτερικούς κανόνες του Financial Fair Play (FPF), καθώς ορισμένες συμφωνίες τράβηξαν την προσοχή της.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές «ανταλλαγές» μεταξύ συλλόγων της πρώτης κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων παικτών από τα τμήματα υποδομής, οι οποίοι ανταλλάσσονται με ξεχωριστές συμφωνίες, σχεδιασμένες ώστε να ανακουφίσουν τους προϋπολογισμούς των εμπλεκόμενων συλλόγων.

Οι «ύποπτες» συναλλαγές

Για παράδειγμα, ο μέσος Τιμ Ιροεγκμπούναμ υπέγραψε στην Έβερτον από την Άστον Βίλα το περασμένο Σάββατο για περίπου 9 εκατομμύρια λίρες ενώ ο εξτρέμ Λιούις Ντόμπιν ολοκλήρωσε την αντίθετη κατεύθυνση σε μια ξεχωριστή συμφωνία, αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων λιρών.

Η Τσέλσι είναι κοντά στην απόκτηση του αστέρα της ακαδημίας της Άστον Βίλα, Ομάρι Κέλιμαν, έναντι 19 εκατομμυρίων λιρών, ενώ την ίδια στιγμή, ο Ίαν Μάατσεν ακολουθεί αντίστροφη πορεία για περίπου 35 εκατομμύρια λίρες.

Ο επιθετικός της Έβερτον Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος από τη Νιούκαστλ, ενώ ο πολλά υποσχόμενος νεαρός του σαουδαραβικού συλλόγου, Γιανκούμπα Μίντεχ, έχει προταθεί για μια κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το λογιστικό τρικ

Όπως και οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτή δεν μια ανταλλαγή αλλά δύο ξεχωριστές μεταγραφές: ενέργειες οι οποίες συμβάλλουν στις προσπάθειες των συλλόγων να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με τη συμμόρφωση ως προς τους κανόνες του εσωτερικού FPF.

Γιατί όμως οι συμφωνίες αυτού του τύπου είναι συμφέρουσες; Για παράδειγμα, εάν ο σύλλογος Α αγοράσει έναν παίκτη για 10 εκατομμύρια λίρες και πουλήσει έναν άλλο για 10 εκατομμύρια λίρες, τα χρήματα που καταβλήθηκαν μπορούν να αποσβεστούν κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, ενώ το ποσό που εισπράχθηκε μπορεί να καταγραφεί αμέσως στον ισολογισμό ως κέρδος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Daily Mail, η Premier League έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει όλες τις μεταγραφές για να διασφαλίσει ότι γίνονται με καλή πίστη. Εάν οι σύλλογοι συλληφθούν να παρακάμπτουν σκόπιμα τους κανόνες, ενδέχεται να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τις οδηγίες.

Όχι της Λίγκας στις υπεραξίες

Οποιαδήποτε μεταβίβαση μπορεί να επανεξεταστεί για να επαληθευτεί ότι ολοκληρώθηκε στην εύλογη αγοραία αξία. Εάν δεν είναι, η Premier League μπορεί να το διερευνήσει, ελέγχοντας εάν οι σύλλογοι ενήργησαν σκόπιμα για να διογκώσουν τις αξίες.

Να σημειωθεί ότι οι μεταγραφές που έγιναν μέχρι στιγμής δεν έχουν παραβιάσει κανέναν γραπτό κανόνα, αλλά πηγές κοντά στην Premier League επισήμαναν ότι η σκόπιμη παράκαμψη των κανονισμών δεν ευθυγραμμίζεται με την έννοια της «καλής πίστης».

naftemporiki.gr