Skip to main content

EURO 2024: Το παράδοξο του Γιαμάλ

REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία ο 17χρονος δεν μπορεί να εργαστεί πέρα ​​από έναν ορισμένο χρόνο, κι αυτό είναι πρόβλημα για τον τεχνικό Ντε Λα Φουέντε

Ενώ το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποκαλύφθηκε μια περίεργη υπόθεση που αφορά τον Λαμίν Γιαμάλ.

Συγκεκριμένα, το μεγάλο ταλέντο της Μπαρτσελόνα είναι «κολλημένο» στο νόμο για την παιδική εργασία που ισχύει στη Γερμανία, τη χώρα φιλοξενίας της διοργάνωσης.

Όντας ακόμη ανήλικος, στους αγώνες που ξεκινούν στις 22:00 (ώρα Ελλάδας, 21:00 στη Γερμανία) ο Γιαμάλ δεν μπορεί να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο ως το τέλος του αγώνα όπως όλοι, αλλά πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις πλήρεις υποχρεώσεις του μέχρι τα μεσάνυχτα.

Γιατί ο Γιαμάλ δεν μπορεί να παίξει όσο οι άλλοι;

Τι λέει όμως η γερμανική νομοθεσία επ΄ αυτού; Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι: οι κανονισμοί απαγορεύουν σε παιδιά κάτω των 18 ετών να εργάζονται μετά τις 22:00, ενώ στους αθλητές παρέχεται παράταση που τους επιτρέπει να παραμείνουν ενεργοί έως τα μεσάνυχτα.

Σε αυτό το ωράριο πρέπει να εμπεριέχονται τα πάντα: η συμμετοχή, το ντους, οι δεσμεύσεις με τα ΜΜΕ και η αποχώρηση από το γήπεδο, η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει πέρα ​​από το όριο που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Οι αγώνες της Ισπανίας

Στα παιχνίδια που έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα ο τεχνικός της «Ρόχα», Λουίς Ντε Λα Φουέντε, αντικατέστησε τον Γιαμάλ στο ντέρμπι με την Ιταλία.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 22:00 και ο ακραίος επιθετικός αποχώρησε από το γήπεδο στο 71ο λεπτό (περίπου στις 23:30) προκειμένου να του επιτραπεί να βρίσκεται εντός χρονικών ορίων.

Κανένα πρόβλημα, ωστόσο, για τον αγώνα με την Κροατία (αντικαταστάθηκε στο 86ο λεπτό), αφού ο αγώνας ξεκίνησε στις 19:00.

Σήμερα (24/6) η ​​Ισπανία θα έχει το ίδιο πρόβλημα απέναντι στην Αλβανία (έναρξη στις 22:00), ωστόσο ο αγώνας δεν είναι καθοριστικός για τους Ίβηρες, που έχουν ήδη προκριθεί στους «16» ως πρώτοι στον όμιλο.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει ξανά στις 30 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα της φάσης των «16», που θα ξεκινήσει στις 22:00.

Ποιος ξέρει όμως, ίσως αυτές τις μέρες η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα μπορέσει να λάβει εξαίρεση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση παραβάσεων, πάντως, η Ισπανία δεν θα κινδύνευε με αθλητικές κυρώσεις, αλλά μόνο με πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ.

naftemporiki.gr