Skip to main content

Η αστυνομία απέτυχε στον τελικό του Champions League το 2022

Αυτό διαπίστωσε έκθεση από ανεξάρτητη διοικητική γαλλική αρχή, η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγή των κανόνων ασφαλείας για μεγάλα αθλητικά γεγονότα

Μια αναφορά για αστοχίες της αστυνομίας που οδήγησαν στην κατάρρευση της επιχείρησης ασφαλείας στον τελικό του Champions League το 2022, στο Παρίσι, οδήγησε σε νέες συστάσεις ασφαλείας για μεγάλα αθλητικά γεγονότα στη Γαλλία.

Η έρευνα από την Defence des Droits, μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή της γαλλικής κυβέρνησης, ξεκίνησε μετά από καταγγελίες οπαδών της Λίβερπουλ με αναπηρίες σχετικά με τη χρήση δακρυγόνων και την αποτυχία της αστυνομίας να τους προστατεύσει από επιθέσεις τοπικών συμμοριών, καθώς έφευγαν από το γήπεδο.

Η αρχή διαπίστωσε ότι η αστυνομία «απέτυχε στο καθήκον της να προστατεύσει τους ανθρώπους» στο Stade de France πριν από δύο χρόνια, όπου η χρήση δακρυγόνων «δεν ήταν απολύτως απαραίτητη ή κατάλληλη υπό τις περιστάσεις».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η χρήση βίας οδήγησε σε μια αντίδραση πανικού μεταξύ των οπαδών, που έθεσε τους ανθρώπους σε κίνδυνο», καταλήγει η έκθεση.

Αυτή η ενέργεια «έθετε σε κίνδυνο» τους οπαδούς που ήταν νόμιμα παρόντες για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, «κάτι που ίσχυε για την πλειοψηφία των παρευρισκομένων».

Σύμφωνα με την έκθεση, η αστυνομία «δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιβλέπει τις ενέργειες των αξιωματικών της». Συνέστησε στο μέλλον να ενεργοποιούνται οι κάμερες σώματος κάθε φορά που οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν όπλα σε οποιοδήποτε μέρος των καθηκόντων τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος αρχικά έκανε ανακριβείς ισχυρισμούς σχετικά με τον αριθμό των πλαστών εισιτηρίων που κυκλοφορούσαν και εκ των υστέρων ζήτησε συγγνώμη «σε όλους όσους υπέφεραν από κακή διαχείριση» στον τελικό, θα πρέπει τώρα να εξετάσει προτάσεις που περιλαμβάνει αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τη χρήση δακρυγόνων σε αθλητικούς χώρους και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η έκθεση πρότεινε επίσης στις γαλλικές αρχές να εκδίδουν οδηγίες και εντολές σε ξένες γλώσσες σε αυτά τα θεάματα, ανάλογα με την εθνικότητα των παρευρισκόμενων. Έξω από το Stade de France, η περιορισμένη σήμανση είχε συμβάλει στη συμφόρηση των οπαδών στην πλευρά της Λίβερπουλ.

Με την αύξηση της πίεσης και το φόβο ποδοπατήματος, η αστυνομία εγκατέλειψε ένα σημείο προ-ελέγχου, το οποίο, σύμφωνα με τις παρούσες αρχές, επέτρεψε σε «400 άτομα χωρίς εισιτήρια» να έχουν πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου.

Η έκθεση δεν ανέφερε από πού προέρχονταν αυτά τα άτομα. Στις μαρτυρίες οπαδών, δημοσιογράφων και χορηγών μετά την παραλίγο καταστροφή, πολλοί είχαν συμπεριλάβει αναφορές στον αντίκτυπο των τοπικών συμμοριών, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για επιθέσεις σε ανθρώπους που αποχωρούσαν μετά τον αγώνα.