Skip to main content

EURO 2024: Η πρώτη παράβαση που επαληθεύτηκε με το τσιπ στην μπάλα

Στον αγώνα Βέλγιο-Σλοβακία, η απόφαση να ακυρωθεί το δεύτερο γκολ του Λουκάκου ήρθε ακριβώς χάρη στην τεχνολογία Connected Ball

Κατά τη διάρκεια του αγώνα Βελγίου-Σλοβακίας, που προς έκπληξη νίκησαν οι Σλοβάκοι (1-0), το γκολ της ισοφάρισης του Ρομέλου Λουκάκου ακυρώθηκε λόγω αγγίγματος της μπάλας από το χέρι του συμπαίκτη του, Οπέντα, στη διάρκεια της φάσης που οδήγησε τον Βέλγο σέντερ φορ να βρει δίχτυα.

Αυτό το ακυρωμένο γκολ ήταν το δεύτερο στην αναμέτρηση για τον Λουκάκου και μπήκε στην ποδοσφαιρική ιστορία, αφού για πρώτη φορά το χέρι εντοπίστηκε από ένα τσιπ που είχε η μπάλα.

Ένα σύστημα στο κέντρο της φιλοξενεί έναν αισθητήρα κίνησης που τροφοδοτείται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, με μονάδα μέτρησης αδράνειας 500 Hz (IMU), η οποία παρέχει πρωτοφανή εικόνα σε κάθε στοιχείο της κίνησης της μπάλας.

Πώς λειτουργεί το τσιπ

Η νέα τεχνολογία είναι μία από τις καινοτομίες της διοργάνωσης. Η μπάλα Adidas «Fussballiebe», που στα γερμανικά σημαίνει «αγάπη για το ποδόσφαιρο», είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία Connected Ball.

Αυτή η καινοτομία παρέχει, όπως προαναφέρθηκε, μια εξαιρετική εικόνα της κίνησης της μπάλας και στέλνει ακριβή δεδομένα της στους διαιτητές βίντεο σε πραγματικό χρόνο: όλα αυτά κατέστησαν δυνατά συνδυάζοντας τα δεδομένα της τοποθεσίας του παίκτη με τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή η καινοτομία συμβάλλει στην ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ (SAOT) της UEFA με τεχνολογία Connected Ball, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους διαιτητές VAR να αναγνωρίσουν κάθε μεμονωμένο άγγιγμα της μπάλας, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για να αποφασίσουν για ένα χέρι ή ένα πέναλτι.

Και αυτό ακριβώς συνέβη όταν ακυρώθηκε το γκολ του Λουκάκου που καταδίκασε το Βέλγιο σε ήττα δίνοντας τους πρώτους τρεις βαθμούς στη Σλοβακία, ενώ παράλληλα η φάση έμεινε στην Ιστορία ως η πρώτη απόφαση που επικυρώθηκε με αυτή την τεχνολογία.

naftemporiki.gr