Skip to main content

Τσέφεριν: Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν να παρέμβουν στον αθλητισμό

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προστασία των συλλόγων από εξαγορές από ομίλους ή hedge funds που δεν έχουν διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είπε ο πρόεδρος της UEFA

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πρόκειται να ξεκινήσει στη Γερμανία, με τον εναρκτήριο αγώνα να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 14 Ιουνίου, θα είναι το τελευταίο που θα δει τον Αλεξάντερ Τσέφεριν ως πρόεδρο της UEFA.

Ο ίδιος ο Τσέφεριν μίλησε γι΄ αυτό, και πολλά άλλα, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που έμαθα στα 56 μου χρόνια: ποτέ μην μιλάς πολύ για το μέλλον! Η ζωή είναι υπέροχη και σου προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Όλα είναι πιθανά. Οτιδήποτε! Τώρα όμως η προσοχή μου είναι στραμμένη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», παραδέχτηκε ο νούμερο ένα της UEFA για το μέλλον του.

Όμως, όπως δήλωσε ο Τσέφεριν, τα τελευταία χρόνια ως πρόεδρος της UEFA (η θητεία του ξεκίνησε το 2016 και λήγει το 2027), θα είναι γεμάτα προκλήσεις που σίγουρα δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια, από τον κίνδυνο της Super League μέχρι την πανδημία της Covid-19.

Η τελευταία μεγάλη ανησυχία για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι η παρέμβαση ορισμένων κρατών στις αποφάσεις του κόσμου του αθλήματος, η αυτονομία του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την UEFA όσο και για τη FIFA. Το θέμα αφορά πολλές σημαντικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

«Δεν θέλω να σχολιάσω μεμονωμένες δικαστικές αποφάσεις», σχολίασε ο Τσέφεριν. «Αλλά είναι πραγματικά ένα πρόβλημα που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν να παρέμβουν στον αθλητισμό».

Όπως είπε, «αυτές οι αποφάσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δυνατό χάρη στο σύστημά μας. Μπορείς να ανεβείς από την τέταρτη κατηγορία ως την πρώτη και μετά να προκριθείς σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν αυτό είναι μόνο για την ελίτ, τότε το ποδόσφαιρο δεν υπάρχει πια. Και γι’ αυτό λέω: το αθλητικό σύστημα λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Όλοι λένε πάντα: έχεις τόσα λεφτά. Αλλά αναδιανέμουμε το 97% των ποδοσφαιρικών μας εσόδων. Ο αθλητισμός προάγει την υγεία και διδάσκει στα παιδιά αξίες. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωριστά. Και ως δικηγόρος πιστεύω ότι το αθλητικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι συμβατά. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τόσα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν και δεν πρέπει να κυβερνούν και τον αθλητισμό».

Αναφερόμενος στη σύγκριση μεταξύ πολιτικής και αθλητισμού, ο Τσέφεριν είπε πως ελπίζει ότι οι πολιτικοί έμαθαν να μην επεμβαίνουν σε ποδοσφαιρικά θέματα.

«Εάν, όπως το 2021, μας ζητήσουν να διαμαρτυρηθούμε κατά της κυβέρνησης ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε σαφώς μας ζητούν να επηρεάσουμε μια πολιτική κατάσταση. Αντίθετα, δεν θα ανακατευτούμε ποτέ σε πολιτικά ζητήματα και ταπεινά ζητάμε από τους πολιτικούς να μην το κάνουν ακόμα και όταν πρόκειται για τον αθλητισμό. Όσον αφορά την ενασχόληση με ομάδες ή παίκτες, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν θα επέμβουμε ποτέ ως αρχηγοί ή κάτι παρόμοιο. Επιτρέπουμε τα πάντα, δεν θα τιμωρήσουμε τίποτα. Σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης εφόσον δεν είναι προσβλητική».

Για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ο Τσέφεριν ανέφερε: «Συνεχώς ακούω ότι η νεότερη γενιά προφανώς δεν ακολουθεί πολύ πια το ποδόσφαιρο. Όμως όλο και περισσότεροι νέοι παίζουν και βλέπουν ποδόσφαιρο. Περισσότεροι άνθρωποι παρακολούθησαν τον τελικό του Euro 2021 μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τους τελικούς του NBA. Οπότε δεν ανησυχώ για το ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να το αγοράσουν και να το καταστρέψουν τα πολλά χρήματα».

Στον επίλογο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας έκανε αναφορά στον κίνδυνο των κεφαλαίων με απροσδιόριστη πηγή προέλευσης.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προστασία των συλλόγων από εξαγορές από ομίλους ή hedge funds που δεν έχουν διαφανή ιδιοκτησιακή δομή. Επιπλέον, η πολλαπλή ιδιοκτησία συλλόγων καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή του Financial Fair Play. Και δεν έχουμε βρει ακόμη μια οριστική λύση σε αυτό», είπε.

«Καθώς το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στο ποδόσφαιρο συνεχίζει να αυξάνεται και αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του αθλήματος, το ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να είμαστε αρκετά έξυπνοι ώστε, αρχικά, να επιτρέψουμε αυτές τις επενδύσεις; Οι επενδυτές πρέπει να σέβονται τους κανόνες, αλλά το θέμα είναι περίπλοκο. Δεν έχουμε αρχή επιβολής του νόμου. Μπορούμε να ζητήσουμε από τους συλλόγους έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε τους υπολογιστές τους για να ερευνήσουμε τις δραστηριότητές τους».

naftemporiki.gr