Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, που θα ξεκινήσει στη Γερμανία σε μια εβδομάδα, θα είναι «μηδενικής ανοχής» σε διαιτητικό επίπεδο.
Το αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, εξηγώντας ότι ο επικεφαλής των διαιτητών της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι, θα συναντούσε την Εθνική Ιταλίας προκειμένου να ενημερώσει παίκτες και επιτελείο για θέματα διαιτησίας, ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα εξηγήσουν επίσης τα «λεπτά σημεία» και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Ο λόγος γίνεται για το VAR, τα μαρκαρίσματα, τις ανακτήσεις και το μικροτσίπ στην μπάλα, προκειμένου να εξαλειφθούν και οι τελευταίες αμφιβολίες για περιπτώσεις οφσάιντ.
Κεντρικό θέμα, ωστόσο, είναι οι διαμαρτυρίες. Το ότι υπάρχει νέος, πιο αυστηρός αέρας φαίνεται από το γεγονός ότι οι Βίντσιτς, Κόβατς και Σοάρες Ντίας έδειξαν από πέντε κίτρινες κάρτες για διαμαρτυρίες στους τελικούς των τριών ευρωπαϊκών Κυπέλλων.
Πλέον, οι ρέφερι θα δίνουν όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις στον αρχηγό, τον μόνο που θα έχει το δικαίωμα να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ για τους πιο «ζωηρούς» θα υψώνεται αμέσως η κίτρινη κάρτα.
Για επικίνδυνα φάουλ θα υπάρχει μόνο η κόκκινη, ενώ για κράτημα στην περιοχή δεν θα δίνεται αποβολή αλλά θα καταλογίζεται πέναλτι: η UEFA παρατήρησε ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν έλειψαν οι παραλείψεις για το θέμα και δεν θέλει να επαναληφθεί η κατάσταση.
Ζητούμενο είναι επίσης η μη υπερβολική χρήση του VAR, με την ελπίδα ότι η τελική απόφαση θα ανήκει πάντα στον διαιτητή. Η σύσταση είναι να χρησιμοποιείται το βίντεο μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία από τις εικόνες. Τέλος, το θέμα των μικροτσίπ στις μπάλες.
Όλες οι μπάλες θα έχουν μέσα ένα τσιπ, μια πολύ ακριβή τεχνολογία που δεν είναι πάντα εφικτή ακόμα και από μεγάλα πρωταθλήματα.
Συνδυάζοντας δεδομένα για τη θέση των παικτών με την τεχνητή νοημοσύνη, το τσιπ θα βοηθήσει στον καθορισμό της ακριβούς στιγμής κατά την οποία χτυπιέται η μπάλα, κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη τη ζωή για τα οφσάιντ.
Τέλος, ως προς τις καθυστερήσεις ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουν συνολικά τα 10 λεπτά σε 90 λεπτά αγώνα. Ο νέος κανόνας των 8 δευτερολέπτων που διαθέτει ο τερματοφύλακας για να κρατήσει την μπάλα (σε ισχύ από τον Ιούλιο) δεν θα προωθηθεί και προς το παρόν παραμένουν τα 6 δευτερόλεπτα.