Skip to main content

Τα ανοιχτά μέτωπα της Premier League

Η αγωγή της Μάντσεστερ Σίτι, το ακανθώδες ζήτημα με τις κατηγορίες εναντίον του ίδιου συλλόγου και το θέμα του VAR ζητούν άμεσες λύσεις

Νέο μέτωπο στη δικαστική μάχη της με την Premier League άνοιξε η Μάντσεστερ Σίτι. Ούτως ή άλλως, οι «Πολίτες» πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους έναντι 115 κατηγοριών για παραβίαση των κανόνων Κέρδους και Βιωσιμότητας της Λίγκας (PSR), τις οποίες αρνούνται, αλλά τώρα πέρασαν στην επίθεση.

Η Σίτι άσκησε ξεχωριστή νομική αγωγή κατά των κανονισμών της διοργανώτριας αρχής για τη συναλλαγή συνδεδεμένων πλευρών (APT), η οποία θα συζητηθεί στις 10 Ιουνίου.

Με τους συλλόγους της Λίγκας να συνεδριάζουν σήμερα (6/6) για την ετήσια γενική συνέλευσή τους, αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα στα χείλη των εκπροσώπων τους. Όμως, τι σημαίνουν όλα αυτά και ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο;

Κανόνες υπήρχαν, αλλά ακόμα αυστηρότεροι τέθηκαν σε ισχύ μετά την έγκριση εξαγοράς της Νιούκαστλ από τη Σαουδική Αραβία, τον Οκτώβριο του 2021.

Αντίπαλοι σύλλογοι φοβήθηκαν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ -το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF)- θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τεράστια γκάμα εταιρειών για την επίτευξη πληθώρας διογκωμένων συμφωνιών χορηγίας, που θα οδηγούσε σε μεγάλα έσοδα και παράκαμψη των κανόνων Κέρδους και Βιωσιμότητας (PSR).

REUTERS/Hannah Mckay

Η Σίτι πάντα ήταν αντίθετη ή απείχε όταν ψήφιζε για την εισαγωγή αυτών των πολιτικών στις συναντήσεις της Premier League, καθώς το δίκτυο χορηγιών του συλλόγου ήταν ιστορικά συνδεδεμένο με πρόσωπα που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του City Football Group (CFG).

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας υποστήριξε ότι υπέστη «διακρίσεις» ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων, διατεινόμενη ότι ισοδυναμούσαν με «τυραννία της πλειοψηφίας» και θα ζητήσει αποζημίωση για απώλειες που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τους νέους κανονισμούς.

REUTERS/Carl Recine

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Premier League βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ακόμα κι αν κερδίσει την υπόθεση, η σκιά των 115 κατηγοριών εις βάρος της Σίτι για φερόμενες παραβάσεις εξακολουθεί να υφίσταται και οι αντίπαλοί της επιμένουν ότι πρέπει να τιμωρηθεί, επικαλούμενοι τις ποινές που επιβλήθηκαν φέτος σε Έβερτον και Νότιγχαμ. Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2025.

Εάν η Premier League χάσει στη δίκη, οι σύλλογοι που έχουν δεσμούς με κρατική ιδιοκτησία θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οικονομικά, γεγονός που θα οδηγήσει σε σφοδρή αμφισβήτηση από τις αντίπαλες πλευρές σχετικά με την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Επίσης σήμερα, οι ομάδες θα ψηφίσουν επί της πρότασης της Γουλβς για κατάργηση του VAR. Για να περάσει θα χρειαστεί ειδική πλειοψηφία (2/3) μεταξύ των 20 συλλόγων, γι΄ αυτό και τα αγγλικά ΜΜΕ πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, ειδικά από τη στιγμή που όλο και περισσότερες Λίγκες εξοπλίζονται με τεχνολογία για να περιορίσουν τα διαιτητικά λάθη.

naftemporiki.gr