Skip to main content

Τροπαιούχος ο Ολυμπιακός σε τελικό-θρίλερ: 1-0 τη Φιορεντίνα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν τον ποδοσφαιρικό τους άθλο, νίκησαν 1-0 την Φιορεντίνα και έγραψαν ιστορία, κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία των ελληνικών συλλόγων.

Ο Ολυμπιακός έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και σε έναν τελικό-θρίλερ, νίκησε την Φιορεντίνα 1-0 στην Opap Arena στην παράταση και κατέκτησε το Conference League, δίνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Για ακόμη μία φορά σε αυτή την ονειρική πορεία των «ερυθρολεύκων» την διαφορά έκανε ο Ελ Καμπί που πέτυχε ένα φοβερό γκολ στο 116′ και χάρισε την κούπα στην ομάδα του.

Tα πρόσωπα και η διάταξη των δύο ομάδων

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια. Αριστερός μπακ ο Ορτέγκα, δεξιός ο Ροντινέι και ο Ρέτσος με τον Κάρμο οι δύο στόπερ. Έσε, Τσικίνιο, Ιμπόρα στη τριάδα της μεσαίας γραμμής, Φορτούνης και Ποντένσε στα «φτερά» της επίθεσης και ο Ελ Καμπί στη κορυφή της επίθεσης στο «ερυθρόλευκο» 4-3-3.

Η Φιορεντίνα του Βιντσέντζο Ιταλιάνο ξεκίνησε με τον Τερατσιάνο στην υπεράσπιση της εστίας. Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα και Μπιράγκι στην αμυντική τετράδα. Αρτούρ και Μαντραγκόρα οι κεντρικοί μέσοι, με τον Κουάμε σε ελεύθερο ρόλο. Μποναβεντούρα και Γκονσάλες οι δύο εξτρέμ, με τον Μπελότι σε ρόλο «φουνταριστού» στο 4-2-3-1 των Ιταλών.

Ανώτερη η Φιορεντίνα, κομβικός Τζολάκης, μεγάλη ευκαιρία ο Ποντένσε

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά και μόλις στο 4′ είδε τον Ποντένσε να απειλεί με σουτ στα όρια της περιοχής και να αναγκάζει τον Τερατσιάνο σε μία πολύ μεγάλη επέμβαση. Στιγμές αργότερα ο Μπελότι σούταρε άουτ και αυτή η ευκαιρία της Φιορεντίνα σήμανε την ανωτερότητα της πάνω στη χορτάρι, με την ιταλική ομάδα να κερδίζει τις περισσότερες μονομαχίες στη μεσαία γραμμή και να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα, δημιουργώντας δύο μεγάλες στιγμές.

Στο 21′ ο Μποναβεντούρα από πολύ καλή θέση σούταρε πάνω στον Τζολάκη ενώ στο 22′ ο Τζολάκης πρόλαβε τον ίδιο παίκτη στο τετ α τετ και απέκρουσε την μπάλα. Οι «ερυθρόλευκοι» στο 25′ είχαν μια κεφαλιά του Ποντένσε που μπλόκαρε ο Τερατσιάνο ενώ στο 40′ ο Γκονζάλες μόνος του στο ύψος της μικρής περιοχής των Πειραιωτών, δεν έκανε καλό τελείωμα και έστειλε την μπάλα άουτ.

Από μία σπουδαία φάση και παράταση

Στο δεύτερο μέρος η Φιορεντίνα συνέχισε να έχει την υπεροχή, να έχει την μπάλα περισσότερη ώρα στα πόδια της, περιορίζοντας τον Ολυμπιακό σε παθητικό ρόλο, καθώς οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα. Παρόλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλή ανασταλτική λειτουργία και απειλήθηκαν μοναχά μία φορά στο 69′ με τον Κουάμε. Ο Τζολάκης, όμως, είπε «όχι» και έδιωξε σε κόρνερ. Πάντως, η ελληνική ομάδα έφτασε κοντά στο γκολ, όταν στο 80′ η κεφαλιά του Ιμπόρα πέρασε λίγο άουτ. Οι Ιταλοί πίεζαν στα τελευταία λεπτά αλλά ο Ολυμπιακός άντεξε και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Ελ Καμπί τού έδωσε την κούπα

Στον έξτρα χρόνο οι «βιόλα» είχαν και πάλι τον έλεγχο και έφτασαν κοντά στο γκολ στο 110′ αλλά και πάλι ο «κέρβερος» Τζολάκης νίκησε τον Ικονέ που σούταρε μέσα από την περιοχή.

Ο Ολυμπιακός όσο περνούσε η ώρα προσπαθούσε να πάρει μέτρα στο γήπεδο και στο 116′ πέτυχε το «χρυσό» γκολ. Ο Έσε από αριστερά έκανε την σέντρα και ο Ελ Καμπί με τρομερή κίνηση και φοβερή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο πλεκτό, χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του.

Το σύνολο του Μεντιλίμπαρ κράτησε μέχρι τέλους αυτό το 1-0 και το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι βρήκε τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Conference League!

Mεντιλίμπαρ: Δώσαμε χαρά που ο Ολυμπιακός δεν είχε ξαναζήσει

O Xοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έγραψε ιστορία στον πάγκο του Ολυμπιακού, τον οδήγησε στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου και μετά το φινάλε του παιχνιδιού, υπογράμμισε με το χαμόγελο στα χείλη:

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Δώσαμε μια χαρά στον Ολυμπιακό που δεν είχε ξαναζήσει στην ιστορία του. Θα το χαρούμε και μετά πρέπει να δουλέψουμε για όσα ακολουθούν στη συνέχεια».

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ο «χρυσός» ήρωας της ομάδας του Πειραιά, ο Ελ Καμπί, υπογράμμισε: «Τα καταφέραμε όλοι μαζί, είμαστε μια οικογένεια. Πάμε Ολυμπιακέ»!

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μασούρας, δήλωσε: «Ήταν ένα όνειρο ζωής. Πρέπει να κυνηγάς τα όνειρα για να έρθουν οι επιτυχίες».

Έκρηξη χαράς για την ιστορική νίκη

Στους δρόμους του Πειραιά βρίσκονται οι οπαδοί του Ολυμπιακού πανηγυρίζοντας για την νίκη της ομάδας. Πυροτεχνήματα , κροτίδες και φωτοβολίδες δημιουργούν μία πανηγυρική ατμόσφαιρα.

(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)
INTIME NEWS

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ιστορική βραδιά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ συγχαίρει τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Conference League και κάνει λόγο για μια «Ιστορική βραδιά για την ομάδα του Πειραιά και το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Στην ανάρτησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης! Ιστορική βραδιά για την ομάδα του Πειραιά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θερμά συγχαρητήρια για την κατάκτηση του Conference League!».

Κυρ. Μητσοτάκης: Συγκλονιστική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Τα εύσημά του στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Conference League απένειμε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού.

Σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

«Πραγματικός Θρύλος! Ο Ολυμπιακός κατακτά το Conference League και γράφει ιστορία! Μία συγκλονιστική βραδιά για τον ίδιο τον σύλλογο, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά».

Στ. Κασσελάκης: Συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά

Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό έδωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης που παρηκολούθησε μάλιστα τον αγώνα στο γήπεδο της ΑΕΚ.

«Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό.

Συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά που κυνήγησαν το όνειρο και το πέτυχαν. Είχα την τύχη να είμαι ανάμεσα στους φιλάθλους.
Να ζήσω αυτήν την ασύγκριτη εμπειρία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του.

Τα συγχαρητήρια του Δ. Κουτσούμπα

«Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα στο ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο», αναφέρει σε δήλωσή του μέσω του επίσημου λογαριασμού στο X του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.