Skip to main content

Euro 2024: Οι Γερμανοί θέλουν τον τίτλο

Άπαντες στην Εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας ελπίζουν σε επανεκκίνηση στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή

Οι νίκες της Γερμανίας επί Γαλλίας και Ολλανδίας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι διοργανωτές του Euro 2024 έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν τους εαυτούς τους μεταξύ των φαβορί για τον τίτλο. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύει ο αθλητικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας, Ρούντι Φέλερ.

Κατά την έναρξη ενός σύντομου καμπ προπόνησης στη Θουριγγία και πριν τη μετακόμιση της «Μάνσαφτ» στο προπονητικό κέντρο στη Βαυαρία, την επόμενη εβδομάδα, ο Φέλερ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Γερμανοί έχουν δείξει σημάδια πραγματικής βελτίωσης.

«Βασική στιγμή στην εξέλιξή μας ήταν οι δύο τελευταίοι (φιλικοί) αγώνες τον Μάρτιο. Καταλάβαμε ότι μετά από τρεισήμισι μήνες είχαμε δύο πειστικές νίκες και στο εσωτερικό μας υπήρχε περισσότερη αισιοδοξία», δήλωσε.

«Βασική στιγμή στην πρόοδό μας ήταν οι δύο τελευταίοι (φιλικοί) αγώνες τον Μάρτιο. Καταλάβαμε ότι μετά από 3,5 μήνες είχαμε δύο πειστικές νίκες και στο εσωτερικό της ομάδας υπήρχε περισσότερη αισιοδοξία».

«Απίστευτη αισιοδοξία. Δεν χρειάζεται να τρελαθούμε που τώρα όλα λειτουργούν αλλά θα πρέπει να έχουμε ένα μέτρο αισιοδοξίας», συνέχισε, καθισμένος δίπλα στον προπονητή της Γερμανίας, Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Οι τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης απέτυχαν να διακριθούν στις διεθνείς διοργανώσεις μετά τη νίκη τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 και θέλουν απεγνωσμένα μια πολύ καλή εμφάνιση μπροστά στους οπαδούς τους.

Γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στον πρώτο γύρο των δύο τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων, οι Γερμανοί δεν πέρασαν καν στη φάση των «16» στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που έγινε το 2021.

«Έχουμε ένα τουρνουά εντός έδρας, θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε πολύ μακριά και μακάρι να είναι το Βερολίνο (έδρα του τελικού) στο τέλος», είπε ο Φέλερ.

Οι Γερμανοί, που ανοίγουν το τουρνουά στις 14 Ιουνίου παίζοντας εναντίον της Σκωτίας, αντιμετωπίζουν επίσης Ουγγαρία και Ελβετία στον όμιλο Α, ενώ πριν την έναρξη της διοργάνωσης θα παίξουν φιλικούς αγώνες με την Ουκρανία στις 3 και την Ελλάδα στις 7 Ιουνίου.

Ενώ ο Φέλερ και ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Μπερντ Νόεντορφ προσβλέπουν στον τίτλο, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιούλιαν Νάγκελσμαν δήλωσε ότι η ομάδα θα ήθελε να ανταποδώσει τη στήριξη στους οπαδούς με συναρπαστικό ποδόσφαιρο.

Πρώτα φαβορί Γαλλία και Αγγλία

Την ίδια ώρα, πάντως, ανάλογη προσέγγιση έχουν και οι άλλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης. Οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν βέβαια τη «Μάνσαφτ» μεταξύ των φαβορί αλλά όχι πρώτο, καθώς στα προγνωστικά ο βασικός λόγος ανήκει σε Γαλλία και Αγγλία, με απόδοση 5. Οι Γερμανοί έπονται με 7 κι ακολουθούν οι ιβηρικές ομάδες (Ισπανία, Πορτογαλία) με 9.

Οι «Μπλε» του Ντιντιέ Ντεσάν είναι ομάδα με απίθανη ποιότητα σε όλες τις γραμμές, μεγάλο βάθος και τον ηγέτη τους, Κιλιάν Μπαπέ, πιο έτοιμο από ποτέ λίγο πριν τη φερόμενη ένταξή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ομοίως, η Αγγλία με τον Χάρι Κέιν επικεφαλής και τον Τζουντ Μπέλιγχαμ να έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου προφανώς και συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές δυνάμεις του Euro, κι ας μην το έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία της.

Ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε, στην Ισπανία, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα γενιά του ισπανικού ποδοσφαίρου (Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς, Κουμπαρσί), τους οποίους θα πλαισιώσουν οι έμπειροι Ρόδρι, Μοράτα, Όλμο κ.α.

Στην Πορτογαλία, τους Λουζιτανούς θα οδηγήσουν ο 39χρονος Ρονάλντο και ο 41χρονος Πέπε, αλλά ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ περιμένει πολλά και από τους Μπερνάρντο Σίλβα, Ρούμπεν Ντίας, Μπρούνο Φερνάντες, Κανσέλο, Λεάο και Φέλιξ.