Skip to main content

Οι πλουσιότεροι κληρονόμοι του κόσμου ασχολούνται (και) με τον αθλητισμό

Κάποιοι γεννήθηκαν Κροίσοι αλλά πέρα από τη φροντίδα για την επέκταση του πλούτου τους ασχολήθηκαν και με τα σπορ

Το αμερικανικό εξειδικευμένο περιοδικό Forbes δημοσίευσε την κατάταξη των πλουσιότερων κληρονόμων για το 2024. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου το ένα τρίτο των 2.781 ατόμων που αποτελούν την φετινή λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου κληρονόμησαν τον πλούτο τους, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του.

Συνολικά, αυτοί οι 934 κληρονόμοι (που αντιπροσωπεύουν το 33,6% της λίστας) έχουν συλλογική περιουσία πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη ταξινομούνται ως «αυτοδημιούργητοι», άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει τη δική τους περιουσία, αντί να την κληρονομήσουν από έναν σύζυγο ή μέλος της οικογένειας.

Όμως, οι επτά από τους 25 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη ξεκίνησαν με κληρονομιά τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ περισσότερο.

Μεταξύ αυτών είναι η πλουσιότερη γυναίκα, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς, η οποία κληρονόμησε μετοχές στον γίγαντα καλλυντικών L’Oréal που ίδρυσε ο παππούς της, και ο πλουσιότερος άνθρωπο της Ασίας, ο Μουκές Αμπάνι, που κληρονόμησε μέρος της αυτοκρατορικής εταιρείας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που ίδρυσε ο πατέρας του.

Μετά, υπάρχουν εκείνοι που έλαβαν το «πλήρες πακέτο», μια έτοιμη αυτοκρατορία, και άφησαν άλλους να τη διαχειριστούν, όπως ο Μαρκ Μάτεσιτς, ο οποίος στα 30 του έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αυστρία μετά τον πατέρα του, συνιδρυτή της Red Bull, Ντίτριχ Μάτερσιτς (πέθανε το 2022).

Ο νεαρός κληρονόμος, μετά τον θάνατο του πατέρα του δήλωσε ότι δεν ήθελε να αναλάβει κανένα ρόλο στην εταιρεία αλλά μόνο να επικεντρωθεί στον ρόλο του μετόχου. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τυχεροί κληρονόμοι;

Μουκές Αμπάνι (116 δισεκατομμύρια δολάρια), Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς και οικογένεια (L’Oréal-99,5 δισ.), Τζιμ Γουόλτον (Walmart-78,4 δισ.), Ρομπ Γουόλτον (Walmart-77,4 δισ.), Άλις Γουόλτον (Walmart-72,3 δισ.), Ντέιβιντ Τόμσον (Thomson Corporation- 67,8 δισ.), Τζούλια Κοχ (Koch Industries- 64,3 δισ.), Τζοβάνι Φερέρο  (Ferrero Group- 43,8 δισ.), Μαρκ Μάτεσιτς (Red Bull-39,6 δισ.), Τζον Μαρς (Mars Inc.-38,5 δισ.), Ζακλίν Μαρς (Mars Inc.-38,5 δισ.).

Στην κορυφαία ενδεκάδα περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν επενδύσει και στον κόσμο του αθλητισμού. Οι Γουόλτονς, για παράδειγμα, ανέλαβαν πριν από δύο χρόνια την ομάδα του NFL Ντένβερ Μπρόνκος, ενώ ο Αμπάνι κατέχει τους Μουμπάι Ίντιανς, μια ομάδα κρίκετ στην Πρέμιερ Λιγκ Ινδίας.

Ο Μάτεσιτς, από την πλευρά του, συμμετέχει στην αθλητική αυτοκρατορία που δημιούργησε η Red Bull, η οποία εκτείνεται από τον κόσμο του ποδοσφαίρου (η Λειψία πιο διάσημη ομάδα της) μέχρι τη Formula 1, το Moto GP και το χόκεϊ.

naftemporiki.gr