Skip to main content

Μάντσεστερ Σίτι-Χιρόνα: σε κίνδυνο το Champions League λόγω πολυϊδιοκτησίας;

Οι δύο ομάδες, που ανήκουν στο City Football Group, προκρίθηκαν αμφότερες στο τουρνουά, το οποίο θα ξεκινήσει με νέα μορφή την επόμενη σεζόν

Χάρη στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (4-2) το Μεγάλο Σάββατο, η Χιρόνα προκρίθηκε στην επόμενη διοργάνωση του UEFA Champions League.

Ένα εξαιρετικό επίτευγμα για έναν σύλλογο που έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας έως τη σεζόν 2021-22. Πέρυσι ήρθε μια δέκατη θέση και τώρα πρόσβαση στη σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων.

Ένα επίτευγμα που ευχαριστεί την City Football Group, την εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει τη Χιρόνα, αλλά όχι μόνο. Ο όμιλος ηγείται αρκετών συλλόγων σε όλο τον κόσμο, με ναυαρχίδα τη Μάντσεστερ Σίτι.

Η διπλή πρόκριση των δύο ομάδων στο Champions League, ωστόσο, επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και τους κανόνες που επιβάλλει η UEFA σε συλλόγους που βρίσκονται κάτω από την ίδια «ομπρέλα».

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν έχει πάρει θέση για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά υπάρχουν ήδη παραδείγματα συλλόγων υπό την ίδια ιδιοκτησία που έπρεπε να μετακινηθούν για να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά κύπελλα (όπως η Μίλαν και η Τουλούζ, την περασμένη σεζόν).

Τι λένε όμως οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τη χρονομεριστική μίσθωση; Τι θα αλλάξει από τη σεζόν 2024/25;

Το άρθρο 5

Η UEFA έδινε πάντα ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδίως σε εκείνη της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά Κύπελλα από ομάδες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Το άρθρο 5 των κανονισμών του Champions League αναφέρει:

Κανένας σύλλογος που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA δεν μπορεί, άμεσα ή έμμεσα:

  • Να κατέχει ή να διαπραγματεύεται τίτλους ή μετοχές οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA
  • Να είναι μέλος οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA
  • Να συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη διαχείριση, διοίκηση και/ή αθλητική απόδοση οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA ή
  • Να έχει οποιαδήποτε εξουσία στη διαχείριση, διοίκηση και/ή στις αθλητικές επιδόσεις οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.
  • Ουδείς μπορεί να εμπλακεί ταυτόχρονα, άμεσα ή έμμεσα, με οποιαδήποτε ιδιότητα στη διαχείριση, διοίκηση και/ή αθλητικές επιδόσεις περισσότερων του ενός συλλόγων που συμμετέχουν σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

Κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει έλεγχο ή επιρροή σε περισσότερους από έναν συλλόγους που συμμετέχουν σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA. Αυτός ο έλεγχος ή η επιρροή ορίζεται σε αυτό το πλαίσιο ως:

  • Κατέχων την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων
  • Έχων το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διοικητικού ή εποπτικού οργάνου του συλλόγου
  • Είναι μέτοχος και μόνος ελέγχων την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων δυνάμει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους του συλλόγου
  • Δύναται να ασκήσει αποφασιστική επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του συλλόγου με κάθε μέσο

Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι «εάν δύο ή περισσότεροι σύλλογοι δεν πληρούν τα κριτήρια που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ακεραιότητας της διοργάνωσης, μόνο ένας από αυτούς μπορεί να γίνει δεκτός σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια (ισχύει κατά φθίνουσα σειρά)»:

  • Ο σύλλογος που πληροί τις προϋποθέσεις αθλητικής αξίας για την πιο διάσημη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA (με φθίνουσα σειρά: Champions League, Europa League, Conference League)
  • Ο σύλλογος που κατέλαβε την καλύτερη κατάταξη στο εθνικό πρωτάθλημα, η οποία παρέχει πρόσβαση στη σχετική διοργάνωση συλλόγων της UEFA
  • Ο σύλλογος του οποίου η ομοσπονδία βρίσκεται στην υψηλότερη κατάταξη στις λίστες πρόσβασης

Η παράγραφος 3 υπογραμμίζει ότι «οι σύλλογοι που δεν γίνονται δεκτοί αντικαθίστανται», και ως εκ τούτου ότι «ένας σύλλογος που δεν γίνεται δεκτός στη διοργάνωση αντικαθίσταται από την επόμενη ομάδα με την καλύτερη κατάταξη στο κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα της ίδιας ομοσπονδίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος σύλλογος πληροί τα κριτήρια εισόδου του».

Τι αλλάζει με το νέο Champions League

Μέχρι στιγμής, το άρθρο 5 παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, ενώ η παράγραφος 4 έχει αλλάξει Στην έκδοση του κανονισμού που ίσχυε μέχρι τη φετινή σεζόν, το κείμενο αναφέρει:

«Το άρθρο αυτό δεν ισχύει εάν μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5.01 συμβαίνει μεταξύ ενός συλλόγου που προκρίθηκε απευθείας στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League κι ενός που προκρίθηκε σε οποιοδήποτε στάδιο του UEFA Europa Conference League».

Ουσιαστικά, η αδυναμία δύο ομάδων που εισήχθησαν στις δύο διαφορετικές διοργανώσεις να συγκρουστούν στον ευρωπαϊκό τους δρόμο «εξάλειψε» τα προβλήματα που συνδέονταν με το πολυϊδιοκτησιακό καθεστώς.

Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο για δύο συλλόγους που ελέγχονται από τον ίδιο μέτοχο και εμφανίζουν -για παράδειγμα- έναν στο Champions League κι έναν στο Europa League.

Αυτό οφείλεται στο ότι η διασταύρωση μεταξύ των διοργανώσεων (οι τρίτες ομάδες του Champions League «κατέβαιναν» στο Europa League) εγκυμονούσε τον κίνδυνο συνάντησης μεταξύ συλλόγων με την ίδια ιδιοκτησία.

Με τη νέα μορφή του Champions League, οι «μεταγραφές» από τη μία διοργάνωση συλλόγων της UEFA στην άλλη έχουν εξαλειφθεί.

Ουσιαστικά, δεδομένης της κατάργησης των διελεύσεων από το ένα ευρωπαϊκό Κύπελλο στο άλλο εντός της ίδιας περιόδου, η πολυϊδιοκτησία θα είναι επίσης ανεκτή για συλλόγους που συμμετέχουν σε «παρακείμενες» διοργανώσεις, όπως το Champions League και το Europa League ή το Europa League και το Conference League.

Η υπόθεση του City Football Group

Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι και της Χιρόνα, πάντως, το πρόβλημα θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα από τη στιγμή που οι δύο ομάδες θα λάβουν μέρος στην ίδια διοργάνωση.

Σύντομα θα ξεκαθαρίσει ποιες ενέργειες θα απαιτηθούν από το City Football Group για να αποτραπεί ο αποκλεισμός μιας από τις δύο από τη διοργάνωση. Αλλά αν ήταν έτσι, ποιος θα έμενε εκτός;

Σύμφωνα με τα κριτήρια της UEFA, η Χιρόνα αποκλείεται επί του παρόντος επειδή προτεραιότητα έχει η ομάδα που απέκτησε πρόσβαση στο Champions League με την καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα και η Σίτι είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη (όπως η Χιρόνα), αλλά δυνητικά πρώτη (με αγώνα λιγότερο).

Ακόμα κι αν η ομάδα του Γκουαρδιόλα τερμάτιζε στη δεύτερη θέση, θα ήταν στο χέρι της να προκριθεί, καθώς η Αγγλία προηγείται της Ισπανίας στην κατάταξη της χώρας που χρησιμοποιήθηκε για τη σύνταξη των λιστών πρόσβασης για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

naftemporiki.gr